De extremisering

Enquête in To Pontiki

Politieke populariteitspolls: we worden er vaak door overspoeld. Je kunt je afvragen in hoeverre dergelijke enquêtes de realiteit weerspiegelen, want de ondervraagden worden meestal met een beperkte keuze voorgeschoteld. Zo bijvoorbeeld: “Wie is de geschiktste politicus van Griekenland?”, met slechts 2 keuzes (hoewel “niemand” al jaren aan een flinke opmars bezig is).

“Op welke partij zou u stemmen, als er nu verkiezingen waren”, was de vraag van de laatste enquête in het blad “To Pontiki” en de resultaten zijn onthutsend.

We zijn al decennia lang gewend om op de eerste plaats PASOK en Nea Dimokratia te zien. Jarenlang is er sprake van een tweepartijenstelsel in Griekenland. Misschien is dat er nog wel, want Nea Dimokratia blijft op de eerste plaats staan, maar slechts met 25%.

De tweede partij blijft SYRIZA, en die zit ND op de hielen, met 24%. De laatste weken hebben we politici van PASOK gezien die naar SYRIZA zijn overgestapt. Het discours van de extreem-linkse partij is gematigder geworden, en blijkt dus meer en meer mogelijke kiezers aan te trekken, maar velen beweren dat SYRIZA de nieuwe PASOK is geworden: het zou een partij zijn die het systeem zoals het nu bestaat, in stand wil houden.

Derde partij, met 10,5%, en dit moet mensen buiten Griekenland ook bezig houden, is Gouden Dageraad. Niet zo maar een extreem-rechtse, maar een heuse fascistische en neo-nazistische partij. Europa, let op!

De rest van de cijfers: PASOK wordt stilaan naar de Griekse annalen verwezen. Zolang Evangelos Venizelos hoofd van de partij blijft, zie ik ze niet boven de 10% uit stijgen.  Coalitiepartner Democratisch Links haalt 4,5%. Ook niet echt denderend natuurlijk.

Het is een redelijke barometer: de Griekse samenleving is uit elkaar aan het vallen en de extremen trekken meer volk. Als hardnekking aan de besparingen wordt vastgehouden op de manier zoals dat nu gebeurt, zal deze trend zich verder blijven zetten.

4 thoughts on “De extremisering

  1. Angstaanjagend, dat zwarte blok met 10,5% erboven. Brrrr.. krijg bijna de neiging om mijn ticket naar Griekenland terug te gaan brengen. Hebben de Grieken dan echt het geheugen van een goudvis?

  2. Inderdaad die opiniepeilingen geven geen duidelijk beeld van wat er echt leeft onder de meensen. Verkeerde of genunaceerde vraagstellingen, momentopnames,…. geen exacte wetenschap dus die statistieken.
    Wel een indicatie. Wat te denken dat in België nu de NVA (niet extreem, wel zeer rechts) volgens de peilingen naar de 40% zou evolueren? En waar is de tijd dat het Vlaams Blok ook flirte met de 25 à 30 % ??? Alles is relatief, maar ik vrees toch dat Europ onrustwekkend naar rechts aan het evolueren is…

  3. απ τον Πιτσιρικο, συνφωνω απολυτα μαζι του
    <>

  4. …..Καταλαβαίνω την γοητεία που προκαλεί σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας η Χρυσή Αυγή. Όταν για 20 χρόνια κυριάρχησαν η αμορφωσιά και η μπουζουκίλα, ήταν λογικό μια ολόκληρη γενιά να λουμπενοποιηθεί και να φάει αμάσητη την ανωτερότητα της ελληνικής φυλής, ακόμα κι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν ούτε ορθογραφία…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *