Hoe goed hangt de coalitie samen

Grote dag morgen. De trojka komt weer langs in Athene, en de zenuwen zijn gespannen. Ze moeten na dit bezoek een rapport uitbrengen over de “vorderingen” die Griekenland de voorbije maanden heeft gemaakt. Die zijn inderdaad niet mis: nog meer taksen en belastingen, een werkloosheid die is opgelopen tot 24,5% in juni en diverse beroepsgroepen die klaar staan om de straat weer op te komen.

Iedereen heeft zich achter dat rapport verschanst. Geen enkele politieke leider in Europa nam een beslissing over Griekenland tot dat rapport er is. Noem het verstoppertje, noem het lafheid, maar een teken van leiderschap is het zeker niet.

Eén van de figuren die zich achter dat rapport ook verstopt, is Herman Van Rompuy, die morgen ook even langs komt om wellicht weer een paar holle frasen te komen uiten.

Premier Samaras zal zowel met de trojka samen zitten, maar ook met Van Rompuy. Zijn coalitiepartners Venizelos (van PASOK) en Kouvelis (van Democratisch Links) belden hem vandaag op om tenminste de koppen even bij elkaar te steken om te zien wat er moet worden gezegd in de vergaderingen. Maar ze kregen van Samaras nul op het rekest. Eerst zal minister van Financiën Stournaras met de leden van de trojka (en wellicht ook met Van Rompuy) samen zitten en het is mogelijk dat ook Samaras daar bij zal zijn. Maar de coalitiepartners mogen duidelijk vooraf niet weten waar ze het zullen over hebben. Na de vergaderingen zullen Venizelos en Kouvelis op de hoogte worden gebracht.

Blij zijn ze daar niet mee, en het toont aan dat deze coalitie dat eigenlijk alleen maar in naam is: er zit niet 1 politicus van PASOK of Democratisch Links in de regering, en Samaras wil het blijkbaar allemaal alleen doen. Ik vraag me af hoe lang het monsterverbond tussen de drie partijen nog zal stand houden.

Ook SYRIZA is niet blij, maar om andere redenen. Net zoals Jean-Claude Juncker een goeie 2 weken geleden, wil ook Van Rompuy de leider van de grootste oppositiepartij in Griekenland niet ontmoeten (zoals normaal gezien hier de gewoonte is). Ook hier is de reden weer dat hij het te druk zal hebben. Ik wil het niet betwijfelen, maar ik heb toch wel een vermoeden dat Van Rompuy zijn speech voor de persconferentie van morgenavond nu al in zijn valies stopt.

Veel gedoe om niks, belooft het morgen te worden.

5 thoughts on “Hoe goed hangt de coalitie samen

  1. Maar 1/4 van de bevolking achter jou hebben en je gedragen alsof je alleenmeester bent over de toekomst van een hele natie.Geen oor hebben naar anderen,geen overleg plegen,geen opinie vragen aan opponenten.

  2. Ik vind sowieso dat leiders van de oppositiepartijen geen gesprek moeten aanknopen met andere leiders. That’s the name of the game!

  3. Leiders van oppositiepartijen zouden niet moeten spreken met andere leiders van eenzelfde land of met buitenlandse leiders? In het laatste geval,akkoord.Maar Bruno heeft over coalitieaanhang.

  4. tot het moment dat de 30 miljarden binnen komen, staan ze heel dicht aan elkaar geplakt. daarna wordt wel het een en andere wordt verwacht.

  5. @Jenny, tuurlijk met leiders van een ander land. Als de coalitie keist voor een premier, dan moeten de anderen (va de coalitie) ook niet verwachten dat ze met buitenlandse leiders kunnen praten. Er is nu eenmaal een hierarchie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *