Hulp zoeken bij Gouden Dageraad

De neo-nazi’s van Gouden Dageraad halen hoe langer hoe vaker het nieuws. Vorige week nog toen ze op een “panigyri” (een soort van braderie) in Rafina en in Mesolongi de papieren van verkopers gingen controleren (voornamelijk als het om buitenlanders ging) en de kraampjes van die verkopers kort en klein sloegen als bleek dat de papieren niet in orde waren.

Omstaanders applaudiseerden en vonden dat Gouden Dageraad daar goed aan deed. Beide “panigyria” vonden plaats net buiten de kerk (een panigyri wordt altijd gehouden naar aanleiding van een religieus feest), maar de leiders van de Grieks-Orthodoxe Kerk houden de kiezen op elkaar wat betreft de acties van de fascisten.

En ondertussen blijven heel wat Grieken beroep doen op de “hulp” van Gouden Dageraad. Sinds de partij in het parlement zit, krijgt ze staatstoelagen (en een limousine voor elk parlementslid). Partijleider Nikos Michaloliakos heeft al gezegd dat de partij dat geld aanwendt voor sociale doeleinden.

Zo doet Gouden Dageraad regelmatig aan voedselbedelingen aan behoeftige Grieken. Daarbij worden steevast de gegevens van de mensen die hulp vragen genoteerd. Niet-Grieken worden weggestuurd, gisteren nog met de woorden “ga maar voedsel bedelen bij SYRIZA”.

Leden van de partij vergezellen oudjes in het centrum van Athene wanneer die hun pensioentje moeten gaan ophalen (hoe klein dat ondertussen ook is geworden) omdat de vrees bestaat dat ze anders worden beroofd op de terugweg van de bank (pensioenen worden in Griekenland meestal nog cash uitbetaald aan het begin van de maand).

Maar ook officiële instanties doen beroep op de neo-nazi’s. Zo gaf de burgemeester van het eiland Symi een interview op de radio waarin hij zei dat zijn eiland 1 boot heeft voor de zeepolitie, maar door gebrek aan fondsen blijft die al 6 maanden aan de kant. Symi ligt net tegenover Turkije en het eiland blijft dus onbewaakt, volgens de burgemeester. Omdat er geen reactie komt vanuit Athene op de vraag van de burgemeester om de boot te herstellen, heeft hij besloten om de hulp in te roepen van Gouden Dageraad. Die gaan natuurlijk hun patriotische plicht doen, en Nikos Michaloliakos zei al dat hij het geld zal sturen dat de burgemeester vraagt, want zijn partij heeft het geld, omdat hij het niet geeft aan de TV-zenders zoals de andere partijen dat doen om hun propaganda uit te zenden.

In Patras was er een direceur afgelopen week die al langer vraagt voor fondsen om zijn verouderde schoolgebouw te laten herstellen. Een vraag waarop ook nog steeds geen antwoord is gekomen. En op woensdag, tijdens de inzegening van het schoolgebouw (aan het begin van elk schooljaar worden de schoolgebouwen in heel Griekenland traditioneel ingezegend op de eerste schooldag die rond 11 september valt), liet de directeur weten dat hij overwogen had om de hulp van Gouden Dageraad in te roepen om de schoolkinderen een niet-lekkend dak boven het hoofd van de schoolkinderen te garanderen. Een beslissing die niet bij alle ouders in goede aarde viel, maar het duidt wel aan op welk punt de Griekse samenleving is beland.
De traditionele samenlevingsverbanden worden uit elkaar gerukt. De overheid kan het normale functioneren van de staat niet meer garanderen. En op die manier worden mensen in de richting van extremen geduwd.
Vergeten we ook niet dat politie, zeemacht en andere geüniformeerden deze week de straat op kwamen. Ik ben geen socioloog, maar als je dat allemaal met mekaar in verband brengt, dan kun je alleen maar concluderen dat er in Griekenland een onrustwekkende maatschappelijke evolutie aan de gang is.

8 thoughts on “Hulp zoeken bij Gouden Dageraad

  1. Op z’n Amsterdams: “Ja, zo gaat Jantje naar de bliksem toe”.

  2. “… dat er in Griekenland een onrustwekkende maatschappelijke evolutie aan de gang is.” is ook mijn conclusie, Bruno, na een maandje Griekenland deze zomer.
    Een zeer onrustwekkende verrechtsing, vrienden uit het centrum rechts en links kamp dwepen met Xrisis Augi, familieleden die ik als hardliner communisten kende uiten fascistische slogans, elke actie van X.A. wordt toegejuicht, niemand ziet er enige kwaad in om die “sympathieke gasten” te steunen.
    Het gekend reclamespotje is hier toepasselijk: “Exoun ksefig polloi Ellines”

    Nationalistische gevoelens zijn altijd wel sterk aanwezig geweest in Griekenland maar je ziet hoe dun de grens is tussen onschuldig chauvinistisch nationalisme en respectloos fascisme.
    Ik hoop van harte dat die arrogante “eurobaronnen” zich bewust zijn van wat ze helpen mee creëren …

    Zelfs Grieken hier in België steunen X.A. Ik durfde een affiche te delen op Facebook met het opschrift om X.A te verbieden. Hierop kreeg ik van een “vriend” een hele uitleg waarom zeker niet verbieden, en dat die mannen eindelijk zeggen wat velen denken (waar hebben we dat nog gehoord?), enz. En het was nog niet gedaan! Op facebook heb ik de polemiek niet verder gevoed maar ik werd er wel door aangesproken op café. En de discussie ging voort … Man, man, man!

  3. ze zijn niet uit de lucht gevallen, ze waren altijd , samen met Metaxas, samen met de Duitsers gewerkt , met de koukoula aan, en ze waren met de emfilios te bij, en met Papadopoulos ook . wie dacht je dat Andreas sloeg op de dak ? een duitse of een amerikan ? nee onze eigen vaders broers zwagers. διαίρει και βασιλευε,,zo als altijd.
    je kunt ze toch niet zo maar verbieden? nu nog staan met 10% van de zetels in de nederlandse parlement omdat hij vertelt wat de gewone nederlander thuis ook zegt. toevallig gisteren weer de boek gepakt , het einde van de euro, vind je het gek dat het zo gaat??
    ΧΑ zo als ΧΟ.
    ps Andreas is van de text
    Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα
    μετρώ τους χτύπους το αίμα μετρώ
    πίσω απ’ τον τοίχο πάλι θα ‘μαστε παρέα
    τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ

  4. Is het nu wachten op Bartholomeos Yfantis? 😉

  5. δεν τον γνωριζω τον ποιητη, αλλα γραφει στην καθημερινη και ισως επρεπε να περιμενεις κατι τετοιο. πιστευω οτι τα εχει με την Αριστερα, και με την αριστερα τα εχω και εγω. διοτι και το Πασοκ ηταν αριστερα, και ο Κουβελης λεει οτι ειναι αριστερα. πιστευω οτι ανηκει στην ομαδα ελληνων που θα θελαν να ριξουν μια τεραστια βομβα στην ελλαδα, διοτι απλα αυτο το πραμα δεν διορθωνεται παρα μονο χτιζεται απ την αρχη και σιγουρα με αλλη νωοτροπια.
    παντως κατι θελει να πει ο ποιητης αλλα ισως δεν τολμησε και πολυ να ειναι ξεκαθαρος.

  6. με απασχολει ιδιαιτερα οτι , ενω το καραβι βρισκεται κολλημενο στα βραχια με μεγαλες ζημιες το προβλημα του ειναι η Χρυση αυγη. θα μπορουσε να λυθει αμεσα. διαβασα καποια αρθρα και το επομενο ισως ειναι περισοτερο ενδιαφερων απ τα αλλα.
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=18166

  7. απαντες κατεχονται απο τρικυμια εν κρανιω, αλλα ενταξει διαβαζουμε και μαθαινουμε. εχει συνεχεια το πραμα
    http://tvxs.gr/news/ellada/kathimerini-kokkinos-kai-mayros-fasismos-o-syriza-antepitithetai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *