Gennitsaris

September is de Griekse concertmaand bij uitstek, en gisteren hebben we nog maar eens een optreden meegepikt. Dit keer was het een bescheiden concertje, op het strand van Freattida, hier vlak bij in Piraeus.

Het concert was een hommage aan een van de laatste “rembetes” van Piraeus: Michalis Gennitsaris. Gennitsaris was een heuse “magkas”, geboren in Piraeus in 1917, en hij is 4 jaar geleden gestorven. Hij vocht tegen de Duitse bezetter, stond aan de “verkeerde” kant in de burgeroorlog en heeft ook nog een tijd in de gevangenis gezeten. Uiteraard kwam dat vaak in zijn muziek aan bod. Maar omdat hij ook in zijn tijd leefde, heeft hij zelfs rembetiko-nummers over nucleaire wapens geschreven.

Hij heeft een massa nummers geschreven, maar was altijd een beetje een outsider, dus vele er van zijn nauwelijks bewaard gebleven. Rembetiko-speler Giannis Lebessis heeft Gennitsaris persoonlijk gekend en heeft gelukkig veel van de nummers in eigen beheer opgenomen. Het was dan ook het orkestje van Lebessis dat gisteren speelde (Lebessis is professioneel rembetiko-muzikant). Veel kombolois waren er te zien in het publiek. De familie van Gennitsaris werd in de bloemetjes gezet door Panos Savvopoulos, de grootste rembetiko-kenner van Griekenland. Savvopoulos ging tekeer tegen de politici die nog steeds geen politiek voeren die de rembetiko een plaats in het Griekse cultureel patrimonium geven (zoals de tango in Argentinie, de fado in Portugal, de flamenco in Spanje, de blues in Chicago). Getuige daarvoor was dat het optreden gisteren was georganiseerd door een rockzender uit Piraeus.

Ik heb nog een video van Gennitsaris op You Tube weten op te snorren.

12 thoughts on “Gennitsaris

  1. Geia sou re Bruno me ta orea sou! :-))

  2. ε καλα!! τι κανουμαι! μπρικια κολαμε??

  3. όχι! σαλιγκάρια κουρεύουμε!

  4. Zelf ben ik nog niet zo lang bezig met de rebetika, zo’n 2 jaar. Dat ik dus nog een lange weg te gaan heb besef ik maar al te goed. Ook het feit dat ik de Griekse taal nog niet machtig ben – ben nu begonnen aan mijn tweede jaar – maakt het er mij niet makkelijker op om mij op afdoende manier te informeren. Zaterdag jongstleden ben ik een rebetika concert in Brussel (in de Art Base) gaan bezoeken. Performers van dienst waren: Takis Mendis & Sergiani, overigens en prachtig concert waarvan ik binnenkort verslag en foto’s zal uitbrengen op: http://www.griekseclubyamas.be

    Nu had ik daar een gesprekje met één van de muzikanten en we hadden het over de ‘mangkas’. (ik weet niet of ik het juist schrijf). Hij vertelde me dat dit ondergrond figuren waren die vaak gekleed waren in lange gewaden. Mensen waarbij je best geen ruzie mee zocht, bijvoorbeeld: verkeerdelijk met je voet op hun gewaad stappen was al voldoende om tot een gevecht te komen, zij zagen dit als een uitdaging.

    Is er iemand van jullie die mij hieromtrent meer informatie kan bezorgen?

    Alvast mijn dank,
    Bobtje

  5. Να ‘σαι καλά @Tzeni! Geweldig nummertje dat je daar doorstuurde.

  6. In één woord: Shitterend…!
    Hartelijk dank 🙂
    Bobtje

  7. Prachtig, is echt om van te genieten, kippenvel…!
    Ik heb je onlangs een mail gestuurd, zal hem nog eens forwarden.

    Bedankt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *