Iran aan de Middellandse Zee

Vroeger leefde er op de heilige Athosberg een oude monnik van wie werd gezegd dat hij de toekomst kon voorspellen en dat hij meteen kon zien wat je bezig hield als je bij hem op bezoek kwam. Deze oude monnik heette Geron Paisios. Op Facebook en andere sociale media zie je nu quotes opduiken die aan deze oude man zijn toegeschreven en waaruit zou moeten blijken dat hij wist dat de trojka hier de lakens zou komen uitdelen en dat Griekenland, dat zuiver orthodoxe Griekenland, ten prooi zou vallen aan een globariserend kapitalisme.

De man wordt bijna heilige kwaliteiten toegedicht door een deel van de Griekse bevolking, en dat is alleen nog sterker geworden sinds de crisis is uitgebroken. Mensen hebben dan behoeft aan leiders, spiritueel of niet en proberen op die manier hun ellende draaglijker te maken. Het is van alle tijden.

Op Facebook was er een jongeman die de spot dreef met deze Geron Paisios en die hem Geron Pastitsios noemde en er een Facebook profiel aan wijdde. Pastitsio is een traditioneel Grieks gerecht (als u het niet kent, moet u het de volgende keer dat u in Griekenland bent, echt wel bestellen!). Echt goeie humor is het niet, maar Gouden Dageraad nam er aanstoot aan en drong er in het Parlement op aan dat deze jongeman moest worden gearresteerd omdat hij een oude monnik (en bij uitbreiding de orthodoxie) had beledigd. Foei, geen goeie Griek! En aldus geschiedde: de jongeman werd eerder vandaag gearresteerd door de politie.

12 thoughts on “Iran aan de Middellandse Zee

  1. ?? ik hoop dat dit een grap is? het loopt hier ook zonder troika helemaal fout… zullen we dan zelf ook maar opletten wat we schrijven hier…

  2. Ik ben een echte Griekenlandfan en ik kom er minstens een keer per jaar, maar ik kan nog steeds geen Grieks klezen.
    Iedere keer als ik de oplopende teller onder de berichten van Bruno zie, vraag ik me weer af, wat de betekenis hiervan is.

  3. και ιραν και αγιατολαχ εχουμε και αστυνομια της μαντήλας εχουμαι και της παναγιας και του αλλαχ τα ματια εχουμε. τι ευρωπη και κουραφεξαλα φιλε μου. εδω ειναι Βαλκανια και ακομα χειροτερα. Ανατολή.
    ΥΓ. εγω θα γραφω οτι γουσταρω.

  4. Leuk gevonden, maar wat onnozel, zeker van het nieuw-heidense (!) Chrisi Avgi. Vader Païssios is inderdaad een tijdje “weg” geweest met allerlei toekomstvoorspellingen, maar op zijn spreekwoordelijk nummer gezet door de even beroemde vader Porfirios. Daarna heeft hij nooit nog apocalyptische voorspellingen gedaan, en weigerde hij zelfs om het nog over zijn vroegere uitspraken te hebben, in tegenstelling tot eigentijdse blinde zeloten die allerlei nonsens rondstrooien onder zijn naam.
    @Tzimis’ geliefde YouTube heeft er oa het volgende over:
    http://www.youtube.com/watch?v=YhQRQTMI6EY&feature=youtu.be en http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9aeF6-fPAJM
    PS: vader Porfirios was de geestelijke vader van theatermaker Jozef Van den Berg.

  5. @Bertinos. je weet dat ik ben niet zo fan ben van de hele zwarte mafia. misschien omdat mij generatie altijd verplicht met de school mee moest naar de kerk, of omdat iedere dag moest bidden voor aanvang van de school.

  6. @Gerard, dat tellertje, dat is de overheidsschuld van Griekenland. Inderdaad, na de “geslaagde” haircut van afgelopen februari.

  7. @Tzimis: “On n´était pas du même bord / On n´était pas du même chemin / Mais on cherchait le même port”. Die zwarte maffia maakt mij even kwaad als jou hoor, of misschien nog wat meer, omdat ik er niet mee kan lachen dat de naam van iemand als vader Paisios door zo’n idioten wordt misbruikt voor hun eigen bekrompen belangen, laat staan die van niet-christelijke fascisten.
    Wie geen grapjes over “pater Pastitsios” kan verdragen, weet niet dat vader Paisios zelf heel wat zelfrelativering en gevoel voor humor had, en houdt dus beter zijn mond!

  8. Bruno, even in perspectief: In Nederland proberen diverse politieke partijen het wetsartikel over Godslastering onder te brengen bij een algemeen wetsartikel over verbod op “belediging” zal ik maar zeggen. De kleine christelijk-orthodoxe partijden houden dit steeds tegen. over Iran aan de Noordzee gesproken …

  9. Hm, het lijkt er op dat we overal steeds meer aan een terugkeer naar de Middeleeuwen aan het denken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *