Griekse persvrijheid in gevaar?

Minister van Burgerbescherming Nikolaos Dendias

De Griekse pers is voor het overgrote deel voor mij altijd al een grap geweest. Je hebt grote uitgevers, die de invloedrijkste kranten, radiozenders en TV-kanalen in handen hebben. Die grote uitgevers zijn rijk geworden door hand- en spandiensten te verlenen aan politici, die in ruil voor hen lucratieve contracten toewijzen. Want heel wat uitgevers zijn tegelijkertijd eigenaars van raffinaderijen of verzekeringsmaatschappijen, of ze zijn grote bouwheren. De objectiviteit van de journalisten die voor dergelijke broodheren werken, is dus zeker niet gegarandeerd en je moet Griekse nieuwsberichten dan ook met de nodige kritische zin volgen en af en toe met een grote korrel zout nemen.

In een dergelijk klimaat  proberen een aantal journalisten toch nog zo goed mogelijk hun werk uit te voeren. Vaak werken zij voor de Engelstalige media. Op de openbare zender zijn er ook nog een aantal mensen die er een zeker beroepsethiek op nahouden. Journalist Kostas Vaxevanis, die afgelopen weekend gearresteerd is wegens het publiceren van een lijst met namen (die overigens gisteren is overgenomen in de grootste Griekse krant, zonder dat daar enig gevolg is aan gegeven), was zo iemand. Zij programma op de openbare zender “De doos van Pandora” is al een tijdje van het scherm verdwenen, want er zijn een aantal figuren in de politieke wereld die niet gediend zijn van Vaxevanis’ werk.

Maar het klimaat bij ERT, de openbare omroep, is aan het veranderen. De voorbije maanden moeten alle TV-zenders besparen en worden er journalisten op straat gezet. Bij ERT is er integendeel flink wat nieuw personeel aangeworven. Het gaat meestal om mensen die op verkiezingslijsten van PASOK en Nea Dimokratia stonden tijdens de verkiezingen in juni, maar die niet verkozen raakten. Dat in een klimaat waarin de trojka hamert op privatiseringen en op het laten afvloeien van ambtenaren.

ERT heeft ook een nieuwe algemeen directeur. Die was tot voor kort nog journalist bij een TV-zender die er vooral voor gekend stond dat er zo veel mogelijk borsten en konten moesten worden getoond tijdens nieuwsberichten, onderbroken door het goede werk van Marianna Vardinoyianni, goodwill ambassadeur bij UNESCO, lid van de rijke Vardinoyiannis-familie die de Griekse raffinaderijen in handen hebben en eigenaar zijn van de TV-zender. De nieuwe ERT-directeur is overigens ook nog uitgever van een boulevardkrantje “Vrijdag de 13de“.

Deze nieuwe directeur heeft gisteren twee journalisten van de openbare omroep geschorst omdat ze zich te kritisch zouden hebben uitgelaten over minister van “Burgerbescherming” (ironie is een Grieks woord) Nikolas Dendias. Een aantal weken geleden hielden een actievoerders een protest tegen de opkomst van Gouden Dageraad. Een aantal van hen werden opgepakt en werden in het centrale politiekantoor van Athene gefolterd en vernederd. Dat terwijl de politieagenten luidop riepen: “Wij sympathiseren met Gouden Dageraad. De dagen dat jullie ons nog iets konden doen, zijn voorbij!”.

Minister Dendias heeft die aantijgingen van folteringen steeds ontkend. Toen de Britse krant The Guardian berichtte over de folteringen, reageerde Dendias alsof het een Griekse krant was: hij spande een proces aan. Maar afgelopen week bevestigen gerechtsdokters dat de actievoerders inderdaad gefolterd waren: hun lichamen droegen sporen van zware slagen en van het toedienen van stroomstoten met tasers.

Twee journalisten op de openbare zenders vermeldden gisterochtend wat ik hier boven beschrijf, misschien ietwat informeler, op de televisie.


Κόψανε την ”Πρωινή Ενημέρωση” της ΝΕΤ από AceVideos

De reactie van de nieuwe directeur was bliksemsnel. Hij besloot om de uitzending “Proini enimerosi” voor onbepaalde tijd op te schorten en de beide journalisten van het scherm te bannen. Het is een tweede poging, in even veel dagen, om journalisten die ook maar een zweem van kritiek tonen, monddood te maken. In dit kader mag je ook de arrestatie kaderen van een jongeman die op Facebook een pagina had gemaakt over Pater Pastitsios (u herinnert zich het bericht van een maand geleden), maar ook de arrestatie van een jongeman op Korfoe gisteren omdat die op zijn website foto’s had gepubliceerd die hij op de nationale feestdag had gemaakt, waarop politieagenten gezellig staan te keuvelen met leden van Gouden Dageraad.

De ERT-directeur beweerde dat beide journalisten de basisregels van de journalistiek hadden geschonden. Ze hadden namelijk onaanvaardbare insinuaties tegen Dendias gemaakt, onder hem de kans te geven om zich te verdedigen terwijl hun commentaar de indruk gaf dat resultaten van een gerechtelijk onderzoek dienen te worden afgewacht”.

De reactie in de Griekse media is gemengd: je merkt dat vele journalisten bang zijn om ronduit voor hun mening uit te komen. Bang om hun job te verliezen. De linkse politieke partijen hebben uiteraard wel al gereageerd, en heel heftig. Voor hen doet deze beslissing hen terugdenken aan een minder democratische periode in de recente Griekse geschiedenis.

Feit is dat de persvrijheid in Griekenland onder heel zware druk staat.

24 thoughts on “Griekse persvrijheid in gevaar?

 1. Bruno, je mag zelf wel wat voorzichtiger worden in sommige uitspraken. Je weet maar nooit. Je woont en leeft in Greece en je ziet nu wat er allemaal voor rare dingen gebeuren hier.

 2. Goed dan, ik zal maar het risico nemen. De 35-jarige man in Korfoe is gearresteerd omdat hij de foto’s van deze pagina op zijn facebook account heeft gepubliceerd: http://www.left.gr/article.php?id=11459#.UI-Qgoh2Bds.twitter
  De aanklacht is dat hij valse berichten de wereld heeft ingestuurd, die de reputatie van het land kunnen schaden.
  Ik zei het al: ironie is een Grieks woord.

 3. Als je in filmpjes op deze site ziet hoe mensen kunnen worden geintimideerd, denk ik niet dat het grappig bedoeld is.

 4. Democratie, persvrijheid… het zijn eidele woorden geworden…!

 5. Net daarom , beste Rob, huilen we niet allemaal met knikkende knieën mee met de wolven in het bos… Het is te belangrijk om dit allemaal te verzwijgen.

 6. Ik ben wel eens benieuwd wat de officiële bevoegdheden dan wel mogen wezen van een minister met de welluidende ambtstitel ‘Minster van Burgerbescherming’?

 7. Er is ook een journalist van ET3 (derde staatszender) ter plekke ontvangen omdat hij tijdens de viering van de herdenking van 28 oktober live vertelde dat er eeen grote politiemacht op de been was. Zelfs dat was dus al genoeg om direct een andere journalist het verslag te laten overnemen. Terwijl de eerste dus gewoon zijn werk deed en vertelde wat er precies aan de hand was (juiste berichtgeving).
  Ik zie het somber in voor de democratie in dit land…

 8. Als je iemand ergens voor waarschuwt, beste wim, wil dat nog niet zeggen dat je mee huilt met de
  wolven. Iets naar buiten brengen kan op meerdere
  manieren !!

 9. het is nu ook weer niet zo lang geleden dat er op de BRT een journalist ontslagen werd omdat hij een kritische vraag stelde aan premier Martens… Griekenland doet mij vaak denken aan het Belgie van de jaren 70 en 80 (met ook mega-corruptie, politieke moorden en geweld, veel vervuiling, onrust, de rol van de kerk, opkomst extreem-rechts, etc…)

 10. Prima @Hans. Ik waardeer je relativerende woorden.

 11. belgië werd in de jaren 70 en 80 in de greep gehouden van Gladio: corruptie, illegale wapenhandel, opus dei en de NEM-clubs, chantage, politieke terreur, financiering van extreem-rechtse militia, … in Griekenland is momenteel een soort Gladio 2.0 aan het werk.

 12. inderdaad. LOK enz. De kolonels ook. en de grote ellende is dat Gladio/Stay Behind de NATO-schoot ontgroeide en een eigen, nog veel zwarter bestaan ging leiden. een instrument werd van maffieuze elites. in Italië hadden ze de P2-loge maar het probleem zat nog veel dieper geworteld. Wie weet wat er momenteel in de coulissen van de EU gebeurt… het hele EU-circus komt trouwens uit perfide Gladio-zaadjes (zie AESP, Cercle Pinay, American Commitee for a United Europe, enz). maar fraai zal het niet zijn. en intussen wordt de 1% steeds rijker, de greep op de bevolking steeds sterker, de sociale rechten steeds holler en de politieke agenda steeds zwartbruiner. Dit alles is geen triviale crisis veroorzaakt door luie grieken. Dit alles wordt haarfijn georchestreerd. en voor je het goed en wel beseft…

 13. die oficier van Kyp, de griekse informatie dienst, die zie ik net op Kontra channel en wie kent zijn zon niet, Thanos Pleuris. papa pleuris had in 1960 de beweging 4 augustus gemaakt waar Mixaloliakos van xrsysi augi ook lid was. allemaal een pot stront nat.

 14. @Stijn en @Tzimis.Nou hé,hé, nu komen we eindelijk een beetje in de buurt en de poltieke visie waar ik me nu al jaren mijn vingers – met weinig positieve respons – blauw voor tik. Toch dank.
  Vergeet de belauwerde Nederlandse held, Max van der Stoel, niet.In Griekenland in 1974 zo bejubeld.Hij hoedde tot zijn seniliteit de verborgen wapenarsenalen en verdediger van het hele Gladio-gebeuren

 15. terwijl in het belgie van de jaren ’70 en ’80 de kolonels (maar ook de moordzuchtige zuidamerikaanse dictators) bejubeld werden tijdens de charlemagne-diners van de “cercle des nations”… een haute cuisine ontmoetingsplaats voor de elite, zowel de rechtervleugel van de PSC (CEPIC), de kruisvaarderterroristen van Aginter Press (Guerin Serac), de pro-Europese opus dei-pionnen rond otto von habsburg, stay behind-kopstukken en WACL-fanatici, … maar allemaal zeer salonwaardig… en allen met dezelfde focus: politiek links wurgen en zichzelf liefst ook nog verder verrijken… (en de amerikanen zagen dat het goed was)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.