Neo-fascisme nieuwe exportproduct van Griekenland

Leden van Gouden Dageraad in New York

De laatste dagen begint het aantal enquêtes weer toe te nemen: elke krant, elke nieuwszender heeft op zijn minst een enquête gehouden met de vraag op welke partij iemand zou stemmen als er u verkiezingen werden gehouden. De resultaten tonen een nek-aan-nek race tussen Nea Dimokratia en SYRIZA (we zijn naar een nieuw 2-partijenstelsel aan het evolueren) met steevast op de derde plaats de neo-fascistische partij Gouden Dageraad.

Niet alleen binnen Griekenland wint de partij aan aanhang, maar ook ver buiten de landsgrenzen weet ze Grieken aan te spreken die zijn geëmigreerd. In het Canadese Montréal en in Melbourne Australië (de stad met de meeste Griekse inwoners ter wereld na Athene) zijn leden van de partij al actief om kledij en voedsel bij de Griekse gemeenschap in te zamelen, om die naar Griekenland te sturen. Waar die goederen zullen worden uitgedeeld aan “echte” Grieken.

In New York zijn ze nog een stapje verder gegaan: daar heeft Gouden Dageraad een heus kantoor geopend, in de Astoria nog wel. Bij dat kantoor hoorde ook een website: http://xanyc.org. Op die website stond dat de organisatie de Amerikaanse grondwet respecteert.

Lang heeft de website wel niet bestaan. Van zodra de hackers van Anonymous er achter kwamen, hebben ze Twitter overstelpt met boodschappen met het telefoonnummer van Gouden Dageraad in New York. De centrale ging binnen de kortste keren plat.

En een paar uur later slaagden de hackers er in om de site volledig uit de lucht te halen. *Poef*, afgelopen met de cyberaanwezigheid van de ne0-fascisten in de Verenigde Staten.

Om over twitter te spreken: de voorbije dagen zie ik wel vaker Griekse berichten langskomen over patrouilles van Gouden Dageraad die wegblokkades opwerpen op minder centrale wegen in Athene, in donkere buurten, om mensen tegen te houden en te controleren of ze wel echte Grieken zijn. In plaats van berichten die mensen waarschuwen dat de politie ergens een alcoholcontrole uitvoert, zijn er nu dus waarschuwingen dat Gouden Dageraad papieren controleert. Dat is op zijn minst angstwekkend en op zaterdag werden trouwens 3 Pakistani’s neergestoken na een dergelijke “controle”.

Wettelijk zijn dergelijke controles al helemaal niet, maar ik verwacht niet dat er zal tegen worden opgetreden.

4 thoughts on “Neo-fascisme nieuwe exportproduct van Griekenland

  1. Achterlijkheid zonder grenzen. Opblazen, die handel.

  2. ongelofelijk! en wat doen ze in Astoria dan?? controleren ze alle donkere mensen?? zo als altijd , de enige griekse product die wordt geëxporteerd is de griekse malakia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *