Het kaartenhuisje stort in?

Een lijst met politici die zichzelf op verdachte manier hebben verrijkt, een lijst met Grieken die heel veel geld op Zwitserse bankrekeningen hebben staan: het hele land is in de ban van lijsten.

En kijk: vanmiddag pleegt een ex-onderminister van PASOK, Leonidas Tzanis, zelfmoord in de kelder in zijn huis in Volos. Hij heeft zich opgehangen aan een elektriciteitssnoer, wordt gezegd. Deze Tzanis was niet de eerste de beste: hij heeft jaren in de regering Simitis gezeten en was heel erg lang parlementslid van PASOK. En … zijn naam stond op de lijst met 36 politici die in handen is van de financiële politie. Voorlopig is dat alleen nog maar een vaststelling: een verband tussen beide feiten kan nog niet worden gelegd.

Tegelijkertijd komt PASOK-voorzitter Venizelos in nauwe schoentjes te zitten. Hij heeft namelijk jarenlang een andere lijst in zijn bezit gehad: een lijst met 1990 (zoveel blijkt nu) Grieken die Zwitserse bankrekeningen hebben. De lijst was destijds door Frans minister van Financiën Lagarde (u wel bekend als voorzitster van het IMF) aan haar ambtgenoot Georgos Papakonstantinou gegeven. De lijst kwam van de bank HSBC en bleek op niet al te wettelijke manier tot stand te zijn gekomen. Papakonstantinou behandelde die met de nodige voorzichtigheid.

Venizelos niet: die hield de lijst gewoon thuis. En daar barst nu een politieke storm over los. Waarom zat hij er thuis mee en deed hij er niets mee? De verklaringen van de omvangrijke man kwamen niet overtuigend over.

En nu komt de vraag in het parlement dat de lijst, die ondertussen ook bij de financiële politie ligt, om de namen van de 1991 Grieken met Zwitserse bankrekeningen voor dat parlement te brengen. Dat parlement wordt sinds vandaag terug voorgezeten door Vangelis Meïmarakis. Die was eerder deze week teruggetreden omdat zijn naam voorkwam op de kortere lijst van politici die zich op verdachte wijze hadden verrijkt.

Waarom zit Meïmarakis terug op zijn stoel? Omdat er niets verdachts tegen hem kan worden gevonden. Of wat dacht u nu?

En met dat soort gekonkelfoes moeten er onderhandelingen worden gevoerd met de trojka, die moet worden overtuigd van het feit dat het de Griekse regering menens is om te strijden tegen de corruptie.

Good luck with that.

3 thoughts on “Het kaartenhuisje stort in?

  1. Ah, ça ira, ça ira, les politiciens à la lanterne! Quousque tandem? 😉

  2. gisteren hoorde ik precies het zelfde , van Androulakis. je was niet toevallig aan het luisteren naar Vima fm, Bertinos??

  3. Unbelieveble that still these greeding people did noy get getched.

    Verschrikkelijk dat het volk, wij moeten betalen, voor de zakkenvullers. Het gaat nog steeds maar door.
    Hoe kan het dat, het volk Neo Democratia en Pasok kiest? En nu weer demonstreren in Athene!
    Dit zijn de partijen die niet functioneren!
    Schoon schip maken,
    Iedereen betaalt.
    Niet alleen de werkers van vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *