Merkel komt

U weet het wellicht al: Frau Merkel komt dinsdag op bezoek in Athene. Haar hart bloedt al een tijdje voor de Grieken, die komt ze nu wellicht een paar tranen plengen op het altaar der besparingen. Zal ze een bezoek brengen aan de Griekse ruïnes (en daar bedoel ik niet de archeologische bezienswaardigheden mee)?

Vreemd wel dat ze opeens besloten heeft om premier Samaras te bezoeken. Volgens ingewijden zou het te maken hebben met het feit dat Samaras in een interview met de Duitse krant Handelsblatt de huidige Griekse samenleving vergeleek met de Weimarrepubliek (iets wat anderen ook al wel hebben gedaan, maar nooit eerder op dit niveau).

Voor vele Grieken is Angela Merkel het gezicht van de allerverwoestende neoliberale koers die Europa vaart en die alles opoffert voor de wetmatigheden van de markt. Zij zullen de Duitse bondskanselier dan ook met de nodige égards ontvangen. Er zijn al protestmarsen aangekondigd in Athene en Thessaloniki waar men zal marcheren naar de Duitse ambassade en het Duitse consulaat.

De politie is voorbereid: in Athene alleen al zijn 6000 politiemensen klaar voor mogelijke opstootjes. Om 13u komen de twee grote vakbonden samen op het Syntagmaplein en zij zullen worden vervoegd door aanhangers van SYRIZA en de Onafhankelijke Grieken. Die laatsten hebben trouwens al laten weten dat ze Merkel als invaller beschouwen (patriottische retoriek is hen niet vreemd).

Tsipras, de leider van SYRIZA, zegt dat Merkel hier het katastrofale en criminele memorandum komt verdedigen en de stuiptrekkende regering van Samaras een hart onder de riem komt stoppen.

4 thoughts on “Merkel komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *