Leerkracht – een zwaarder beroep dan ooit

Ik heb hier al geschreven dat de school in Perama, waar mijn vrouw les geeft, bezet wordt gehouden, omdat er geen schoolbus meer is om de kinderen uit de buurt naar school te brengen. De bezetting krijgt de steun van de ouders, van wie trouwens velen werkloos zijn. Ze hebben geen vervoermiddel om hun kinderen zelf tot aan de school te brengen.

Maar mijn vrouw geeft ook nog les in een tweede school, dichter bij Piraeus, in Keratsini. Ook Keratsini is een werkmansbuurt, met vele werklozen. Met dus ook de nodige problemen voor de kinderen. Zo kwam mijn vrouw gisteren met een verhaal thuis, waar je eigenlijk heel erg triest van wordt. Voor de tekenles gaf ze als thema: “vakantie”. Dat gebeurt ook in België wel, dat je de kinderen vraagt om een tekening te maken over hun vakantie.

Van de leerlingen wordt verwacht dat ze een tekenblok meebrengen. Eén leerling in de klas had geen blok bij zich; zijn beide ouders zijn werkloos en hebben geen geld over om schoolmateriaal te kopen. De school zelf heeft ook geen fondsen om de kinderen zelfs nog maar papier te geven, dus zorgt mijn vrouw zelf voor een tekenblok.

Maar deze leerling had naast een tekenblok ook geen thema om te tekenen. Er is geen geld, dus hij is niet op vakantie geweest, niet eens in eigen land. Hij was zelfs niet eens naar het strand geweest in de buurt, want daarvoor moest hij het openbaar vervoer nemen, en er is geen geld voor een busticket. Het zijn toestanden die mijn vrouw hoe langer hoe meer hoort en het vreet psychologisch heel zwaar aan haar.

Geen thema dus, en onze leerling vroeg dan of hij iets anders mocht tekenen. Merkel bijvoorbeeld, want die is nu wel het onderwerp van gesprek. Maar stelt u zich voor: een kind van 13 vraagt of hij Merkel kan tekenen omdat hij geen tekening over zijn vakantie kan maken, want er was geen geld om op vakantie te gaan. Hij heeft de tekening aan mijn vrouw geschonken:

Angela Merkel, door de ogen van een leerling van 13

U ziet op de tekening Merkel met een hakenkruis op het groene jasje dat ze droeg tijdens haar bezoek eergisteren. Ze houdt in haar hand een Griekse burger bij de keel die een zwaard in de hand houdt, maar dat niet kan gebruiken omdat ze hem er van weerhoudt.

Er staan tekstballonnetjes bij “Hi Hitler” (dat “Heil”, dat hebben de Grieken niet goed begrepen), en verder: “Ooit word ik de beste eerste minister en word ik de nachtmerrie van mijn vijanden, hahahaha.”

Ontegensprekelijk is het beeld dat deze jongen hier tekent, zwaar beïnvloed door de Griekse media, maar het is erg verontrustend als je dergelijke tekeningen ziet van onschuldige kinderen. Toen mijn vrouw hem vroeg waarom hij dat zo tekende, sprongen er een aantal andere kinderen in de klas omhoog en zegden: “Mevrouw, binnenkort gaan we ratten moeten eten. We gaan honden en katten van de straat moeten halen om ze op te eten.”

De kinderen hebben dat wellicht horen zeggen door hun ouders, maar de realiteit is voor hen al erg zwaar. Bij sommige gezinnen is de stroom afgesloten want er is geen geld meer om de hoge elektriciteitsrekening te betalen, zeker als beide ouders langdurig werkloos zijn. Want na een jaar krijg je in Griekenland geen werkloosheidsuitkering meer.

Als leerkracht moet je een dikke huid hebben om je dit soort dingen niet al te hard aan te trekken, maar mijn vrouw was in ieder geval flink overstuur gisteren. In deze werkmansbuurten leven de mensen dus echt wel in een oorlogstoestand.

21 thoughts on “Leerkracht – een zwaarder beroep dan ooit

  1. Ook hier zijn alle scholen door de leerlingen bezet bij gebrek aan bussen, maar we mogen content zijn dat het vooralsnog daarbij blijft.

    Het is toch weer tekenend voor de slaafse mentaliteit van talloze Grieken, dat zelfs tot kinderen is doorgedrongen dat ze niet moeten vechten tegen het systeem, maar dat ze ratten en katten moeten gaan eten.

    P.S. Vraag je vrouw ‘s of ze mijn zomerse buurman Stelios Fokianos kent, die leerkracht is op een lagere school in Keratsini.

  2. @Wim, of is het misschien eerder triestig dat ze Merkel als oorzaak van hun situatie beschouwen?

  3. Helaas zijn deze groep kinderen de perfekte slachtoffers voor zeer extreme politieke gedachten, want deze armoede gaat langdurig worden.
    Ik wens je vrouw en haar collegaas veel sterkte en hoop dat ze deze kinderen wat positiefs kunnen meegeven. Er zou een wekelijkse schoolles moeten zijn waar ze zich kunnen uiten maar waar ook ruimte is voor het bekijken van initiatieven en ideeen om met deze crisis om te gaan.

  4. Merkel ziet er in elk geval stukken knapper uit op de tekening dan in haar klokkenluider-van-de-notre-dame-figuur van elke dag. Wat betreft het zien van Merkel als de persoonlijke oorzaak van de ellende: dat is natuurlijk reductionistisch en naïef. Anderzijds: het is vanzelfsprekend dat ze gezien haar positie als symbool zou worden gebruikt voor de criminele politieke keuzes die door een bepaalde fractie van Europees rechts en de financiële woekeraars worden gemaakt. Dat had ze zelf kunnen zien aankomen. Dus ik heb lang geen medelijden met het wijf.

  5. @Stijn, natuurlijk niet, niemand heeft er medelijden mee. Maar ze is door de Duitsers gekozen, niet door de Grieken, en ze doet wat ze denkt dat het beste is voor haar kiezers; eerlijk gezegd, we kunnen enkel maar wensen dat Griekenland politici van dat kaliber had…

    Mijn dochter kwam ook thuis met een lange brief waarin ons gemeld werd dat de school in deze tijden extra aandacht gaat besteden aan het verzet van 28 oktober etc. en trielala…

    allemaal goed en wel, maar we/ze gaan toch nog heel lang onder iemands knoet liggen als niet beseft wordt dat de echte vijand zich binnen de grenzen bevindt…

  6. Proficiat aan de ratten van PASOK, ND, en tutti quanti dat de “gewone Griek” zijn ellende wijt aan “buitenlandse krachten” zoals Merkel. ZIJ zullen er met hun achtergehouden miljarden geen boterham minder om eten.
    @Bruno: Misschien moet uw vrouw eens met haar schoolkinderen op bedeltocht naar de miljonairswijken.

  7. Die arbeiderswijken zijn onderweg naar een permanente “winter van 1941”.

  8. de echte vijand ligt niet enkel binnen de grenzen. de echte vijand is jammer genoeg globaal. en daar zal een revolutie van het bastille-type nooit meer tegen opgewassen zijn. het spel is gespeeld.

    en merkel mag dan wel verkozen zijn door de duitsers, door die idiote europa-constructie beslist ze wel mooi mee over de grieken. is het dan verwonderlijk dat ze “aangepakt” wordt, gezien haar symboolfunctie?

  9. Het gaat inderdaad te ver, om Merkel of sowieso Europa de schuld te geven van de problemen, die er nu in Griekenland zijn.
    Hoe ingrijpend die problemen voor de gewone Griek ook zijn (ik kan me daar als Nederlander wel iets bij voorstellen), die zijn toch echt ontstaan door in eerste instantie leugens en bedrog door de Griekse overheid bij de toetreding tot de Euro en wanbeleid en vriendjespolitiek sindsdien.

  10. de problemen zouden die zo heel misschien niet ontstaan zijn door gewetenloze zelfverrijkingsacties op hoog niveau? waarbij na de ravage de man in de straat alle putten maar moet dichten? en waarbij de zwakste schakels (lees: griekenland, spanje, portugal, …) het eerst voor de bijl gaan (wegens het hier niet meer toe in staat zijn)?

    terwijl de grieken de schuld afschuiven op merkel, schuift noord-europa de schuld af op de grieken (“het zijn toch zo’n luie, corrupte profiteurs”). en zo is iedereen blind voor wat er eigenlijk echt aan de gang is…

  11. @ Stijn: Voor de goede orde: ik geef “de Grieken” helemaal niet de schuld. Ik heb geloof ik duidelijk gemaakt, dat ik de gewone Griek niets verwijt (ik heb jarenlang contact gehad met een “gewone Griek”), maar dat de regering de schuld is van alle ellende.

  12. je hebt me niet begrepen, gerard. dat de griekse regering uit een hoop fraudeurs bestaat mag dan wel het proces katalyseren en de klap zwaarder maken, maar ligt niet aan de basis. noch de grieken, noch hun regering. het fundamentele probleem ligt elders. alsof enkel griekse politici maffieus zijn, overigens… in belgië alleen al: VdB, Mathot, Cools, Claes, Delcroix, Kelchtermans, …

  13. En ondertussen krijgen die kinderen een verwrongen wereldbeeld. En als dat zo doorgaat zullen vele jong volwassenen over enkele jaren niet alleen geen werk hebben, maar ook nog speelbal worden van krachten in de samenleving, die Griekenland nog meer vernielen. Het wordt tijd, dat er mensen en organisaties opstaan, die dit inzien. Respect voor de leerkrachten, die hierin een (kleine) rol kunnen spelen. Bruno, wens je vrouw veel sterkte, moed en kracht toe.

  14. Een triest verslag @Bruno. Ik kan me het gevoel van frustratie bij je vrouw voorstellen. Ik woon zelf in een Amsterdamse wijk waar het merendeel der kinderen zelfs de buurt nog nooit is uit geweest. De zee, die hier op een half uurtje rijden vandaag ligt, zullen ze waarschijnlijk nooit zien. Hun associatie met vakantie is vooral eindeloze verveling rondom hun verpauperde flats.

    In schril contrast met je relaas het onderzoek dat deze week -o.a- op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde werd gepubliceerd: Van alle Europese kinderen, hebben de Griekse het meeste last van vetzucht: bijna de helft van de Griekjes is obese! ( De oorzaak is ook onderzocht: teveel frisdranken, teveel tv-kijken/computeren en gebrek aan beweging.)

  15. Stijn,

    Die ‘idiote Europese constructie’, bedoel je dan dat systeem waarbij massaal euro’s werden gepompt in de zuiderse landen voor de aanleg van wegen, infrastructuur, waterzuivering, scholen, … ?
    En wat hadden die ‘idiote’ noordelijke lande daar dan zo bij te winnen?

  16. Verkoop van wapens aan die arme drommels in het zuiden, misschien?

  17. Diederik, ze zijn er vet mee, met die infrastructuur van mijn voeten. kijk waar ze nu staan! het heeft echt wel veel opgeleverd voor het algemeen welzijn van de bevolking moet ik zeggen. en het zal wel weer de fout van de grieken zijn dat ze geen goed gebruik van de infrastructuur konden maken…

    terwijl die maffiosi uit “Brussel” een Autobahn leggen met de ene hand roven ze het land leeg met de andere. en zoals bruno aangeeft, die geldstroom kwam er heus niet uit broederliefde. wel om ergens anders monsterlijke winsten uit te kloppen. wapens, ja, bijvoorbeeld. en obscure politieke deals allerlei.

    het zal wel op hoongelach onthaald worden, maar ik ben ervan overtuigd dat als griekenland niet in de eu gezeten had, ze er beter aan toe waren geweest. wellicht hadden ze ook pluimen verloren door de roofpartijen van de financiële sector, maar hadden ze tenminste vrijheid en zelfrespect behouden. nu zijn het feodale slaven aan de rand van de afgrond. in de wurggreep van de eurocriminelen.

    en dan geven ze die smeerlappen nog eens de nobelprijs. ik ben al lang niet meer zo gedegouteerd geweest. die prijs heeft voor mij definitief alle geloofwaardigheid en prestige verloren. de andere genomineerden, waarvan er een paar ziel en lijf gegeven hebben voor het goede doel, zullen nogal ogen getrokken hebben.

    de fik in die europese vlag en wel snel! op alle pleinen van het continent.

    heb ik al gezegd dat ik kwaad ben?

  18. … het is iedereen zijn schuld. Behalve die van ons natuurlijk. En boos dat we zijn…

    en dan zag ik gisteren Chrysi Augi hand in hand met wat zotte pastoors tekeergaan tegen een theatervoorstelling. Dat zullen de belgen en de nederlanders en de duitsers ook wel uitgelokt hebben.

    …en het zal wel zijn dat er van de Grieken geprofiteerd werd, maar al dat geld is toch wel netjes verdwenen in Griekse zakken, en ‘at the end of the day’, zijn het ook geen grote mensen? uit al die commentaren van hoe de arme Grieken er werden ingeluisd om pistolen te kopen van het rijke noorden, blijkt maar 1 ding: totale minachting voor de Grieken; alsof het sukkels zijn die beschermd moeten worden en ze niet maar al te goed wisten hoe de dingen in elkaar staken…

    Dat soort gebrek aan eigen verantwoordelijkheid zou je van je eigen kinderen niet tolereren… maar de Grieken, “well, yes, Gkries is diff-fer-rent”…

    @Stijn, je bent niet de enige die boos is…

  19. al het geld dat vanuit die gigantische financiële kraters een eigen duistere stroom volgde…terechtgekomen in griekse zakken? kom nou. het is tijd dat de ogen hier en daar open gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *