De eerste barsten

Er gaat geen dag voorbij of we krijgen vanuit het kamp van de Griekse regering te horen dat de onderhandelingen met de trojka goed verlopen. Inderdaad, men is nog steeds aan het onderhandelen. En nog steeds wringt het op het domein van de aanpassing van de arbeidswetgeving en het ontslag met onmiddellijke ingang van 3000 ambtenaren.

Dit horen we nu al twee weken. Wat toch wel meer lijkt op het feit dat de onderhandelingen dus muurvast zitten. Normaal gezien had alles rond moeten zijn de EU-top van afgelopen donderdag. Dat was dus niet het geval. Dus hebben we nu een nieuwe deadline: de vergadering van de Eurogroep op 12 november (niet toevallig na de Amerikaanse verkiezingen). Dan zal het nieuwe besparingspakket dus klaar zijn. En als dat niet het geval is, dan is er nog de stok achter de deur: op 16 november zou de Griekse schatkist echt wel helemaal leeg zijn en dan kunnen er geen lonen in de openbare sector meer worden uitbetaald en geen pensioenen. Het is een dreigement dat de Grieken nu echt al wel zo vaak hebben gehoord, dat het schrikeffect stilaan begint weg te ebben.

Mocht het dan toch lukken en mocht de regering toch een besparingspakket kunnen opstellen, dan moet dat nog door het parlement worden gestemd. En dan is ook een niet onbelangrijke horde. En daar zien we al de eerste barst: in een interview in de krant Real News afgelopen weekend zei het parlementslid van Nea Dimokratia Nikos Stavroyiannis dat hij niet voor de nieuwe besparingen zal kunnen stemmen. Het luidde “mijn geweten laat me niet toe om maatregelen te stemmen die de financieel zwaksten zal uitputten, die de middenklasse en de gezinnen van dit land verder zal verarmen, zeker als er geen perspectief is dat we met deze onrechtvaardige en harde maatregelen financieel overeind kunnen blijven en de katastrofale koers van het land kunnen omkeren” .

Het antwoord van premier Samaras was snel. Stavroyiannis werd uit zijn functie van parlementslid gezet en wellicht zal hij ook uit de partij worden gegooid.

Het is niet de eerste keer dat Samaras iemand uit zijn partij zet. Twee jaar geleden heeft hij ook al mensen uit Nea Dimokratia gegooid. Toen was het omdat die instemden met het eerste pakket van besparingsmaatregelen. Samaras als windhaan: hij heeft een bocht van 180 graden gemaakt op 2 jaar tijd en Europa vindt deze man een ernstige gesprekspartner!

Mijn gok is dat Stavroyiannis zeker niet de laatste zal zijn die aan de deur wordt gezet. En als de nieuwe besparingsmaatregelen zullen worden gestemd, dan lijkt het er op dat de trojka aandringt dat PASOK-leider Venizelos en DIMAR-leider (Democratisch Links) Kouvelis vice-premiers worden. Beide partijleiders steunen nu de regering, maar er zit geen hond van hun partij in die regering. Dus het is wel makkelijk om te zeggen dat ze de regering steunen maar dat ze het niet eens zijn met de maatregelen die moeten worden gestemd. Dat spelletje met verklaringen die niet aansluiten bij daden moet stilaan ophouden, vindt de trojka, en je kunt hen er niet eens ongelijk in geven. Als ze de regering steunen, dan moeten ze dat maar openlijk doen, hoeveel stemmen het hen mogelijk zal kosten bij volgende verkiezingen. Als de regering het uithoudt tot aan het eind van het jaar, dan zal er zeker wel een regeringsherschikking gebeuren.

2 thoughts on “De eerste barsten

  1. Hoe zwaar tilt Samaras er eigenlijk zelf aan? Hij is toch zelf uit ND geschopt, om er na het floppen van zijn eigen partijtje terug “op zijn diefjes” weer terug bij aan te sluit/pen?

  2. het scenario dat de maatregelen niet door de griekse parlement worden goed gekeurd , met alle gevolgen van, geld is in het laatje tot 16 november, speelt nog. misschien onze hoop is Pasok nog , dat ze NEE gaan stemmen, bedoel ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *