Zijn ze er nu wel of niet uit?

Het wordt gewoon een farce, stilaan. Volgens sommigen zijn de nieuwe besparingsmaatregelen namelijk rond, volgens anderen dan weer niet. Gisteren hebben de drie coalitiepartners nog maar eens samen gezeten om nog maar eens te onderhandelen. Ze zijn het over het algemeen wel eens over de besparingen, maar de grote angel blijven de aanpassingen aan de arbeidswetgeving en het ontslag van ambtenaren.

Na de vergadering zei Fotis Kouvelis, de leider van de kleinste coalitiepartner Democratisch Links, dat zijn partij niet gaat stemmen voor de aanpassingen in de arbeidswetgeving. Dat zegt hij nu al ruim een week.

PASOK-leider Venizelos stond wat te orakelen over feit dat zijn partij wellicht kan instemmen als dit de laatste besparingen zijn die worden opgelegd. Oh ja, en hij wil niet dat Griekenland een protectoraat wordt. Opeens scheen hij zich ook te herinneren dat hij voorzitter was van een socialistische partij, maar dat heeft wellicht enkel en alleen te maken met het feit dat hij gezien heeft dat die partij in de laatste opiniepeilingen nog 5,5% van de kiezers weet te charmeren. De Grieken moeten Venizelos niet meer. In ieder geval was het niet duidelijk of PASOK nu voluit achter de nieuwe maatregelen staat of niet. Venizelos bezit de gave om uren te praten in een wollig Grieks waar niemand wat van begrijpt, zonder ook maar iets te zeggen.

Minister van Financiën Stournaras heeft gisteren nog een telefonische vergadering gehad met de trojka, na de onderhandelingen met de coalitiepartners, en volgens hem is het pakket met besparingsmaatregelen nu rond en zal het voor het Griekse parlement worden gebracht. Hem zal het worst wezen of Democratisch Links zal tegen stemmen. De kleinste coalitiepartner weegt erg licht en Nea Dimokratia, samen met PASOK, hebben voldoende parlementsleden om een meerderheid te halen. Maar aan de trojka liet hij wel weten dat de regering het eens is geworden over de maatregelen. Er is dus een akkoord volgens Stournaras. De trojka deelt die mening niet: die is een rapport aan het samenstellen (waarvan we nu al zeker kunnen zijn dat het zal worden gepubliceerd na de Amerikaanse verkiezingen) waarin zal staan dat de politieke leiders van Griekenland niet tot een overeenkomst zijn gekomen.

In ieder geval ligt de weg nu open om het nieuwe pakket besparingsmaatregelen voor het parlement te brengen. En dan kan het nog wel spannend worden. Want Samaras mag zijn partijleden dan wel tot discipline hebben opgeroepen, maar de stemming van de nieuwe maatregelen zal op naam zijn, en verwacht wordt dat een aantal parlementsleden het toch wel moeilijk zullen krijgen om in te stemmen.

 

23 thoughts on “Zijn ze er nu wel of niet uit?

  1. ik begrijp nog niet wanneer komt dat voor de griekse parlement en wanneer gaan ze er over stemmen. weet je dat??
    geld is tot over ongeveer 16 nov, wanneer gaan dat allemaal voor elkaar krijgen?? het wordt nacht werk . en in gr zeggen ze over nacht werk
    Οποιος νυχτα περπατει λασπη και σκατα πατει”,
    heb je een mooi Vlaamse gezegde die bij past??

  2. Wat mij betreft moet en mag het huidige (bijna) uitgewerkte Samaras-Trojka gedrocht nooit of te nimmer aan het nu reeds uitgemergelde Griekse Volk opgelegd worden door de Grieks-/Europese neo-liberale kliek.

    Het hoeft wat mij betref dan ook überhaupt niet in stemming gebracht te worden.In dit verband spreekt de oproep van Pamos Kammenos aan Alexis Tsipras om voor eventuele stemmingen, en masse uit het parlement te treden mij erg aan.Wanneer een minimum van 60 parlementsleden zich nu terugtrekt en andere partijgenoten weigeren de opengevallen plaatsen in te nemen, volgen er automatisch nieuwe verkiezingen.

    Hoe het dan verder moet weet ik ook niet, maar de kans dat het doomsday-EU dan uiteen gaat vallen wordt er zeker groter op.Dat zou mij niet onwelgevallig zijn.Gewoon terug de oude EKS.Dat was de gezondste en profijtelijkste situatie voor Europa.Al dat politieke gekuip daarna leidt alleen maar naar meervoudige lagen van bestuur en bureaucratie, verlies van zeggenschap en democratie.Continent brede chaos en ondergang.

    Tsipras heeft weer eens de sleutels en de leverage in zijn handen.Erg beniewd wat hij gaat doen.

  3. @Aleko. EGKS en/of EEG . Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en/of Europese Economische Gemeenschap.

  4. Tsipras komt, dat is zeker, maar verwacht niet veel. de beeld van de partij de laste jaar is treurig.ze hebben wel een oog in de blinde wereld van de griekse politiek.

  5. Inderdaad, Tsipras zal de volgende premier worden. Ik denk niet dat de huidige regering het lang zal uithouden als het mnimonio wordt goedgekeurd.
    Jammer genoeg is het programma van Siriza, stoppen van Mnimonio en αναδιαπραγμάτευση (het Nederlandse woord ontsnapt me nu) van de schuld, zonder ook maar ooit iets te reppen over wat ze zullen doen indien hun αναδιαπραγμάτευση misloopt. Mooie woorden, maar het resultaat ervan zal er volgens mij niet al te rooskleurig uitzien.
    Momenteel heeft de staat nog steeds meer uitgaven dan inkomsten (de uitbetaling van lening niet bijgerekend), dus zelfs al zouden ze alle schulden afschrijven, dan nog is er niet genoeg geld om alle staatskosten te betalen, m.a.w. er is een lening nodig. Maar als je alle leningen hebt afgeschreven zal er niemand zijn die je nog een nieuwe lening wil geven. Enige oplossing: besparingen doorvoeren, en als Syriza, na Nea Democratia, na PASOK ook besparingen doorvoert, na al die mooie beloften, dan is de ideale positie gecreeerd voor Xrysi Augi om als redder de touwen in handen te nemen. En dan is alles compleet om zeep..

  6. @Davy, ik denk ook dat de regeringspartijen afgedaan hebben en dat Tsipras, – ALS hij wil – premier zal worden. Na al die jaren blijft het voor mij elke keer een schok om vast te stellen dat de partijen koudweg liegen in hun campagne, en al enkele weken later exact het tegenovergestelde doen van wat ze beloofd hebben (Samaras: heronderhandelen, geen horizontale maatregelen). Ik kan mij vergissen, maar volgens mij doen ze dat niet in bv Belgie?

    Met Tsipras ziet het er ook niet echt rooskleuriger uit – Syriza heeft een soort pathologische afkeer van winstgevend prive-initiatief. Niet vergeten dat bv Coca Cola 3E en Fage het hier recent voor bekeken hielden. Waar het geld dan wel vandaan moet komen is me niet duidelijk…?

  7. Ik ben bang van die Tzipras : veel gepraat en wenkbrouw gefrons maar geeft een erg jonge en onervarende indruk,zowat een dromer.Aanklachten maar ik heb geen werkelijk reeele voorstellen van hem besnapt.Is er eigenlijk een staatsorganisatie die winstgevend is? En dan vooral in GR waar niks georganiseerd is,alles op goede uitval,en geen persoonlijke inzet vermits de wedde toch betaald wordt,geen verantwoordelijkheidszin.

    Nu iets dat wel wat uit de toon valt maar ik wil het kwijt : wegens besparingen is er op de Pelion geen postkantoor meer en ook geen postbode.Voor de post moet men naar de stad en daar kan KM te voet afleggen omdat er geen parkeermogelijkheid is.
    De post wordt in de dorpen eenmaal per week afgeleverd in een cafe en daar kan men die op donderdag gaan afhalen van 11 tot 13uur!Daar kan belangrijke of dringende correspondentie tussenzitten.Nu weten we niet wat doen, een POB openen en regelmatig naar de stad trekken om misschien een lege box te vinden?
    Niemand trekt er zich iets van aan :ce ne sont pas mes onions.M’n man had voorgesteld dat de post tenminste in de overblijfsels van de vroegere gemeentehuizen (daar werken nog een paar diensten) zouden samenkomen maar dat is supplementair werk voor de beambten.

  8. Goed iedereen is dus tegen mijn oplossing.Alex heeft geen ideeën,is zo jong en onervaren, zal er ook wel een rotzooitje van maken,pathologische afkeer van winstgevend privé-intiatief en ga maar door.Maar ondertussen is hij en zijn partij echt wel de enige van de zeven stuks met zetels in de volksvertegenwoordiging, die nog daadwerkelijk “schone handen” heeft en zijn verkiezingsbeloften niet verraden heeft.Geef die man nu toch eens een eerlijke kans, zonder het bovenstaande gekat.De rest heeft zich meer dan dertig jaar lang alleen maar verrijkt ten koste van 95% van de bevolking.De runner-up XA is een regelrechte opvolger van de fascistische kliek die hun collaboratie in WW2
    in 1946 door de Britten beloond zagen met de macht op alle sleutelposities.Zo slopen zij het politiek- sociale bestel vanaf toen binnen.Nu kunnen ze weer een vuist maken.

    Het gaat toch echt niet langer zo in Griekenland en heel Europa.De macht van de burocratische aparaatsjiks en de ongebreidelde vraatzucht van de neo-liberale locusts die vanuit het Wilde Westen op ons neergestreken zijn,moet gebroken worden.

    NB @Hans.Ik ben hardstikke voor gezond particulier initiatief en een mengvorm van overheidsgestuurde ekonomie met een kapitalisme dat gestoeld is op kwaliteit en inventiviteit van de ondernemers en niet op een alles verzengende macht- en geldhonger.

    En als dat niet gecombineerd kan worden, dan moet de zaak maar ploffen en zeg ik met Ray Bradbury: “Let the Ants try!”

    Tsipras is dan voor Europa een Grieks Godengeschenk.Hij kan de zaak doorbreken en aftriggeren.Dat geeft hem alle recht van bestaan.Mijn zegen heeft hij!

  9. @Aleko: Ioannis Metaxas was evenmin een grote democraat. Het Griekse fascisme gaat nog wat verder terug.

  10. @Bertinos.Zeker, I know.Maar Griekenland is wel het enige bij WW2 betrokken land waarbij het vooroorlogse fascisme uiteraard ín de oorlog nog in kracht toenam,maar daarna nota bene door Sir W.Ch. met geïnstitutionaliseerde macht beloond werden.Om de afhankelijke cliëntelistische Staat van vóór ’45 maar te continueren. Dat is nogal uniek @B!Hun nazaten( en dan bedoel ik niet de XA) terroriseren het trotse Hellas tot aan de dag van vandaag.

  11. nee nee, ik ben niet tegen jou oplossing , maar ik hoor Alexis in zijn eigen taal en ik zie dinges die mij wat herinneringen brengen en daarom, ben niet zo enthousiastisch met Syriza. de informatie van fascisme voor en na de WOII, gaat misschien nog verder terug, en bewijst de schizofrenie en de verdeeldheid van de griekse volk.
    bij de vorige verkiezingen had ik een beetje hoop, en aangezien dat wij weer hier schrijven alsof weer verkiezingen komen, ik had ze in november toen geplaatst, heb geen hoop meer. mijn enige oplossing ,is een totale vernietiging , en opnieuw opbouw van deze land . de vraag is wie gaat de tussentijdse chaos, beheren??

  12. Sorry, even een ander onderwerp. Hebben jullie dit al gelezen?? Als mijn Grieks goed genoeg is, begrijp ik hieruit dat ze nu zelfs al belasting willen gaan heffen op onze kinderen! Hoe meer kinderen per gezin, hoe meer belasting er betaald moet gaan worden! Dit geloof je toch niet? De situatie wordt echt hoe langer hoe gekker…

    Volg deze link: http://greekcitizen.pblogs.gr/

    Τώρα καταργούν το αφορολόγητο των παιδιών και τα πολυτεκνικά επιδόματα!!!!

    Ιδού το νέο μέτρο που θα σώσει την Ελλάδα!!!!!! “Θα τιμωρήσουμε όποιον έκανε παιδιά”, είπε ο καμμένος άχρηστος χρυσοπληρωμένος εγκέφαλος στο συμβούλιο του υπουργείου οικονομικών. Και το “θαύμα” εγένετο!!!.

    Και έχουμε και λέμε. Μια οικογένεια με ένα παιδί επιβαρύνεται με 200 ευρώ με δύο παιδιά επιβαρύνεται με 400 ευρώ με τρία παιδιά επιβαρύνεται αμέσως αμέσως με 700 ευρώ επιπλέον φόρο με τέσσερα παιδιά 1000 ευρώ , πέντε 1300 ευρώ !!! κ.ο.κ. Πλέον καμμία πρόνοια δεν θα υπάρχει για τα παιδιά. Τα παιδιά πλέον τα βλέπουν ως τρόπο για επιπλέον φορολόγηση!!!! (Θυμάστε μερικοί τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Σαμαρά???? . Αυτός πάντως σίγουρα ΟΧΙ !!!. )

  13. @Tzimis.Jouw visie op Griekenland is mijn visie op Europa.Ik wil Tsipras als breekijzer van de EU en de Euro gebruiken.Hij zit in een historisch tijdsgewricht op een plaats en in een positie dat hij de zaak ken open breken.Ik zie hem als pion in de strijd om iets te veranderen.Zijn machtspositie is belangrijker dan zijn persoonlijke capaciteiten.Hij kan op de knop drukken!

  14. vergeet niet dat Syriza bestaan uit 13, componenten, ik had een mooier word verwacht voor συνιστωσα,en sommigen had ik ze sterker zien profileren. tot nu toe houdt alexis de partij aardig onder zijn duim.

  15. om terug te komen over de titel hier, ik dacht dat ze nu uit zijn, volgende week woensdag wordt de grote dag? Bruno??

  16. Er wordt gezegd dat er dinsdag zal worden over gestemd, want er is blijkbaar een euro-working group waar alles op tafel moet komen. Ik heb gisteren een goede uitleg gehoord waarom Democratisch Links dwars ligt: je kunt in lonen gaan snijden en als het nadien met de economie beter gaat, kan het zijn dat die lonen weer naar boven gaan.
    Maar als je verworven rechten voor de werknemer gaat afschaffen, dan kun je die niet teruggeven wanneer de economie terug aantrekt.
    Het is een argument dat ik zeker kan begrijpen.

    Maar de regering staat op springen. Als Europa blijft drukken en ze halen het niet, en er komen verkiezingen, hebben ze een reusachtig fascistisch probleem in het zuidoosten.

  17. Ik volg jou redenering volledig, @Aleko!
    De vraag is wel of Tsipras bereid is om zwaar te breken en te bouwen aan de fundamenten van de Griekse samenleving? Want het is duidelijk dat die funderingen rot zijn. En op rotte funderingen heeft het weinig zin om mooie bouwwerken te zetten. En vooral … waar hij het geld gaat vinden, genereren voor zijn plannen en ideeën is nog steeds een grote VRAAG.
    Daarnaast is het ook de vraag of het hem mogelijk zal gemaakt worden om überhaupt ook maar iets te doen. Velen schijnen nog niet begrepen te hebben dat het land een radicale koersverandering nodig heeft die tevens hoopvol en toekomstgericht is.

    Dat hij jong en ‘onervaren’ is kan ook een groot voordeel zijn, hoor @Jenny! En over het dromer-zijn …? Het legendarische ‘I had a dream!’ is ondertussen geëvolueerd tot een zwarte president in de VS! 🙂

  18. “Maar als je verworven rechten voor de werknemer gaat afschaffen, dan kun je die niet teruggeven wanneer de economie terug aantrekt.”

    ja, dat is natuurlijk deel van het plan dat die bandieten aan het uitstippelen zijn. deze hele zaak wordt handig georcherstreerd om de klok zo ver mogelijk terug te kunnen draaien. europa zal niet allen federaal zijn maar ook feodaal.

  19. @Jacky: ja dat heb je goed gelezen. Dat waren ze al lang van plan, en is een van de weinige ‘zekerheden’ in de nieuwe besparingen: alle belastingsvoordelen voor kinderen vallen weg (in een van de voorstellen zelfs retro-actief vanaf 1 januari 2012! – te laat dus om de kinderen alsnog in een westers land te laten adopteren)

  20. @Stijn.Ja dat heet in de sprinkhanenbek “internal devaluation”.Ik heb het hier eerder al beschreven.Het zal als een inktvlek over Europa uitgesmeerd worden, van Noord tot Zuid.

    @Christos. Ik ben weer een illusie armer.Tsipras laat vandaag weten dat hij als poltiek welopgevoede Griek, keurig aan het parlementaire pluche geplakt zal blijven zitten.Hij zal zich wel vanaf de(nog steeds goed betalende) oppositiebankjes steeds tegen alle bezuinigings- en hervormingsplannen blijven verzetten.En murmelt nog wat over internationale solidariteit en een nieuw Marshall-plan dat Griekenland moet gaan redden.
    OXI – OXI – OXI! De revolutie verliest weer eens.

  21. het is het lot van links ,Aleko, de bananenschil trappen, jammer dat de boeken van Androulakis niet worden vertaalt, had ik je graag een cadeau gegeven.

  22. Bedoel je zijn verzetsgedichten uit 1945?Heb ik in het Frans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *