Scheuren in de regeringscoalitie

Gisteren was er een mediastilte in Griekenland, zodat we nu pas op de hoogte worden gebracht van wat er zich heeft afgespeeld in het Griekse parlement. Het is een voorspel op wat we de komende weken kunnen verwachten.

Gisteren werd namelijk een wetsvoorstel gestemd dat privatiseringen in Griekenland moet vergemakkelijken. Zo moet het makkelijker worden om stukken land te verhuren/leasen (herinner u de eilanden die nu beschikbaar worden gesteld aan rijke investeerders). Ook moet de invloed van de overheid in de openbare bedrijven worden teruggeschroefd en daar wringt het schoentje natuurlijk wel heel erg.

En dat was te merken. Het wetsvoorstel dat gisteren werd voorgelegd, bestaat uit zes afzonderlijke artikelen. De parlementsleden moesten dus ja/nee stemmen op elke artikel. Ik bespaar u de details van het wetsvoorstel, maar slechts de helft van de artikelen werden door de meerderheid gestemd.

Bij de andere drie artikelen waren er een aantal parlementsleden van de regeringspartijen die tegen stemden, of gewoon “present” stemden zich onthielden (dus noch voor, noch tegen). En bij het tellen van de stemmen bij 1 bepaald artikel, werd een fout gemaakt en dat artikel wordt dus geen wet. Wat er met de andere artikelen gaat gebeuren, is niet helemaal duidelijk. Dit is wat men een Pyrrhusoverwinning noemt voor premier Samaras.

Opvallend: voorzitter Fotis Kouvelis van Democratisch Links en Evangelos Venizelos van PASOK waren niet eens aanwezig voor de stemming! De parlementsleden van Nea Dimokratia hielden zich aan de partijlijn, Democratisch Links gaf een verdeeld beeld, maar het is interessant om te zien wat er zich bij PASOK afspeelde.

9 parlementsleden van de partij stemden gisteren tegen, en 6 anderen stemden “present” onthielden zich. Dat belooft weinig goeds voor de stemming van de nieuwe maatregelen, die in 1 wetsvoorstel zullen worden gegoten, zodat we geen beeld zullen krijgen zoals gisteren. Er is dus de vrees dat de PASOK-leden zich niet aan de partijdiscipline zullen houden.

Om die discipline er weer in te krijgen, hield voorzitter Venizelos gisteren een speciale partijvergadering in een poging om alle PASOK-neuzen weer in dezelfde richting te krijgen. Hij verklaarde dat de wegen zullen scheiden met eenieder die de partijlijn niet volgt. De partij staat op instorten, want een aantal “rebellen” binnen de partij zijn hooggeplaatsten, mensen die nog ministerposten hebben gehad onder ex-premier Papandreou. 1 PASOK-parlementslid is vandaag in de media overal gaan verklaren dat hij onafhankelijk parlemenslid wordt.

Het mag duidelijk zijn: Venizelos heeft zijn partij niet in de hand. PASOK zal helemaal uit elkaar vallen, ondanks het feit dat Venizelos nu al maandenlang verklaart dat zijn partij de stabiliserende factor is in deze regering. Het is blufpoker: PASOK is een ongeleid projectiel en de stabiliteit van de regering is absoluut niet gegarandeerd.

Op basis van het beeld dat we gisteren zagen, mogen we er van uit gaan dat deze regering de komende besparingsmaatregelen er niet zal door krijgen, of misschien met slechts een nipte meerderheid. Een geruststelling dat de maatregelen dan ook zullen worden uitgevoerd, is dat zeker niet.

Hoe Europa hier moet mee omgaan weet ik niet, maar ondertussen zien we ook dat de schuld van Griekenland alsmaar blijft oplopen. Er was voorzien dat de schuld in 2013 167% van het BNP zou bedragen, maar nieuwe schattingen zeggen nu dat het cijfers dichter bij de 189% ligt. Dit lijkt dus echt wel een bodemloze put, een zwart gat, dat met geen geld te dichten is. Hier moet iets anders gebeuren, maar ik heb het gevoel dat niemand nog weet wat precies.

7 thoughts on “Scheuren in de regeringscoalitie

  1. werd een fout gemaakt… zeg je…let goed op de volgende dagen. focus op de muizentrap ,laat die kaas maar staan.
    tegelijk gaat de beweging verloren, de allagi is dichterbij.
    ps, κατι ηξερε ο τρελοκρητικος που μιλησε του Ανδρεα μας, δεν εφταιγε η ρακη, χτες το τελειωσα, με κλαμα, για τα 30+ χρονια χαμενου σοσιαλισμου.

  2. @Bruno: kunnen de eilanden ook aan Turkije worden verhuurd? Lijkt me een zeer heikel punt en vooral een ondoordachte maatregel! Maar zo’n maatregelen zien we de laatste tijd wel vaker.

  3. Geen politiek , maar economisch nieuws :
    Vandaag in de krant : slechte wijnoogst in Frankrijk en Argentinië .
    Geen probleem , steun de Grieken en drink met de feesten GRIEKSE wijnen . Daarna wil je de Franse of de zuid-amerikaanse niet meer in je kelder !

  4. @Saki, volgens mij kan iedereen de eilanden huren, als er maar geld op tafel komt. Waarom zouden de Grieken problemen hebben met de Turken? Ze kijken al elke dag op alle privézenders naar Turkse televisiereeksen.

  5. en meestal is zelfs de toestel Made in Turkey, en anders onze meeste kleding inclusief de zwarte tshirts van Chrysi augi. waar terecht het slogan
    Χρυσαυγιτη Χρυσαυγιτη
    η μανα σου βλεπει τουρκικα
    στο σπιτι

  6. Ik weet niet of jullie volgen wat voor zooitje het hier in NL aan het worden is. Kennelijk is kiezersbedrog nu hier ook de gewoonte en wordt de wil van het volk volstrekt genegeerd. Het boek “Brave New World” van Huxley is zo te zien de leidraad van de voorgenomen plannen. Spoedig kan GR wat anarchisten, compleet met leidende straathonden zoals Loukanikos, naar NL exporteren. Vergeleken met wat NL te wachten staat is het aanstaande “Drachmageddon” in GR nog een feestje.

  7. mooi dat je dat zegt, ik woon in Nl, en soms weet ik het niet meer. ik heb een griekse hond dus bij de eerste straat protest ,kom ik er aan met mijn Loukanikos.
    maar waarom exporteren?? kan de nederlander niet zien waar de situatie naar toe gaat, ik kan die stomme lach van Rutten en Sampson niet meer zien.ze kunnen zelf ook protesteren.
    maar goed over een jaar bij de volgende verkiezingen stemmen ze misschien beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *