Gered voor de zoveelste keer

Het moeten er ongeveer 100.000 zijn geweest, die gisteren op straat kwamen om te protesteren tegen de stemming van de nieuwe maatregelen in het parlement. En de sfeer was echt grimmig. Alweer zagen we een groep gemaskerden bijzonder heftig te keer gaan en brandbommen gooien naar de politie. Die reageerde met een massa traangas die we de voorbije jaren niet meer gezien hadden. Er is blijkbaar nog genoeg budget voor het goedje. De zware stortregens van gisteravond brachten de rust terug rond 22:30u.

Rustig was het niet bepaald in het parlement. U weet het ondertussen wellicht al: de nieuwe maatregelen en de structurele hervormingen zijn ondertussen gestemd door een nipte meerderheid. Zoals aangekondigd, heeft Democratisch Links (DIM.AR.) zich onthouden tijdens de stemming. Ook 6 parlementsleden van PASOK onhielden zich en bij Nea Dimokratia was er 1 parlementslid die niet wilde stemmen.

Uitslag: 153 ja-stemmen, 128 nee-stemmen en 18 parlementsleden onthielden zich. 1 parlementslid stemde niet. Wie weet waarom. Maar Griekenland is gered! Hoera, de euro is nog steeds de nationale munt. En wellicht komt de volgende schijf van de noodlening er nu ook, maar daarvoor is het wellicht nog wel wachten op het rapport van de trojka. Afwachten maar wat er op mmaandag 12 november in Brussel zal worden gezegd op de eurogroep.

153: dat is maar een nipte meerderheid voor een regering die ruim 170 zetels had. De reactie van de partijleiders was dan ook snel. De telling was nauwelijks achter de rug (en gebeurde overigens bijzonder rommelig) of premier Samaras gooide parlementslid Georgos Kasapidis uit de parlementaire fractie en uit de partij.

Maar het is vooral PASOK dat zijn wonden likt. Venizelos heeft meteen alle 6 parlementsleden die zich onthielden, uit de partij gezet, onder wie Angela Gerekou, die nog kort minister van Toerisme is geweest onder Georgos Papandreou (tot bleek dat haar man, charmezanger Tolis Voskopoulos, nog 5 miljoen euro aan de fiscus moest, waardoor haar positie onhoudbaar bleek), maar ook Kostas Skandalidis. Die is stichtend lid van PASOK en hij had de voorbije weken al laten horen dat de partij die Venizelos leidt, in niets meer lijkt op de partij die door Andreas Papandreou werd opgericht. Skandalidis heeft ook al gezegd dat Griekenland een partij nodig heeft die een sociaaldemocratisch vacuüm moet opvullen.

Het is dus niet uitgesloten dat Skandalidis een nieuwe partij zal oprichten die vele ex-PASOK leden zal tellen. Misschien zullen een aantal ex-PASOKkers die naar SYRIZA zijn overgestapt, zich in deze partij meer op hun gemak voelen. Misschien zullen zelfs de huidige PASOK-parlementsleden zich beter op bhun gemak voelen bij Skandalidis, in plaats van bij Venizelos. Dat is nog een beetje af te wachten, maar het zou kunnen dat een dergelijk politiek maneuver nefast zal zijn voor de wankele regering van premier Samaras.

De hervormingen en besparingen zijn gestemd. Dat was de makkelijkste opdracht van de politici. Nu moet het allemaal in de praktijk worden gebracht. En dat zal absoluut niet makkelijk zijn.

3 thoughts on “Gered voor de zoveelste keer

  1. @Bruno, hoe is het mogelijk dat een partij (DI.MAR) die deel is van de coalitie NIET stemt?

  2. pasok heeft 6+1 min. eentje heeft vandaag weg gegaan.

  3. op je titel er is maar een antwoord,
    Ευχαριστω Πανάγια μου!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *