Geldnood? Kom bij het leger

Het is geen nieuw fenomeen, maar het is toch iets waar ik met gefronste wenkbrauwen naar kijk: de Military Club. Deze club is in 1995 opgericht voor reservisten: Grieken die ten dienste willen staan van hun vaderland en kunnen worden opgeroepen in tijden van oorlog. Wat staat er tegenover? Allerlei kortingen bij heel wat aankopen over heel Griekenland.

En wat zien we? De Military Club vaart wel bij de crisis. De laatste tijd maakt ze heel wat reclame op de Griekse televisie. “U wilt iets doen aan de levensduurte? Wordt lid van de Military Club!”. Er is zelfs een speciale Military Club Visa kaart. Het lijkt alsof je lid wordt van een clubje dat speciale kortingen heeft weten te bedingen over heel Griekenland, zo een beetje als een speciaal aanbod van de Griekse banken.

Maar het is natuurlijk meer dan dat. Leden van de Military Club kunnen belangrijke posities in het leger innemen, maar kunnen ook voor politici gaan werken. Eigenlijk worden ze gewoon opgenomen in het oh zo verdorven systeem dat Griekenland in het bankroet heeft gestort.

Moest er niet worden gesnoeid in de militaire uitgaven? Of werd dat niet gevraagd door de trojka? Oh nee, ik vergis me, het zou de defensie-industrie in Frankrijk en Duitsland niet goed uitkomen als een zulke goede klant als Griekenland opeens geen militair materieel meer zou bestellen.

En moet er ook niet bespaard worden op politiek personeel? Hm, daar ziet het ook niet naar uit. Ambtenaren bij de locale besturen komen wel op een lijst van overtollige personeel te staan. Maar ambtenaren die als persoonlijke gunst zijn aangenomen op een ministerie, en die deel uitmaken van het personeel van een minister, die blijven natuurlijk doorwerken aan de gunstige voorwaarden die ze altijd hebben gekend.

En de Military Club? Die lijkt ook helemaal niet te lijden te hebben onder de crisis. En het feit dat meer en meer Grieken op die manier direct of indirect tewerkgesteld zullen worden door het leger, is dat misschien niets waar we ons zorgen over zouden moeten maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *