Twijfel over het hulppakket

Herinnert u zich nog het schaamplapje van alle politieke leiders die zich tijdens de zomer niet konden uitspreken of Griekenland nu de nieuwe schijf van de noodlening zou krijgen? Dat schaamlapje was het rapport van de trojka waarin een evaluatie zou worden gemaakt van de vorderingen die Griekenland heeft gemaakt sinds de uitbetaling van de vorige schijf. Heeft u dat rapport nog ergens vermeld gezien? Heeft de trojka dat rapport eigenlijk gemaakt? Ik heb in ieder geval geen rapport gezien, en het is gisteren ook niet ter sprake gekomen. Hoogst eigenaardig voor iets dat de voorbije maanden zo determinerend zou zijn.

Volgens de Griekse pers (vaak wel met een korrel zout te nemen) zou de trojka twijfels hebben bij het pakket dat gisteren is beslist. Ze kan zich dan bij een lijst van mensen voegen die er een hard hoofd in hebben dat de eurogroep gisteren inderdaad tot een oplossing is gekomen.

Waar struikelt de trojka over volgens de berichten? Ze vermoedt dat de schuld in 2020 niet tot 124% van het BBP zal zijn teruggebracht, maar tot 126,6%. En 110% voor het jaar 2022, dat is ook te optimistisch. De schuld zal veeleer 115% bedragen.

Ook het terugkopen van Grieks schuldpapier door de Griekse overheid zelf, doet de wenkbrauwen fronsen. Overigens wordt daar door het roverskapitalistische instrument bij uitstek, de hedge funds, enorme winst mee gemaakt. Die hebben namelijk het waardepapier opgekocht toen die op hun laagst stonden en nu maken ze, op kap van Griekenland nog maar eens, flink wat winst. Leest u hier even mee: Greek debt deal turns hedge fund trade to gold. Obsceen en wraakroepend, maar… wettelijk.

2 thoughts on “Twijfel over het hulppakket

  1. Bruno,
    Een kleine rondleiding door jungle, die wij ook wel eens financiele markten noemen, met de diersoorten als leidraad:
    1. Aasgieren (Hedge Funds):Deze slokken alles op wat zwak en mager lijkt. Als het dan toch nog door blijft groeien, wordt het weer uitgekotst, met de nodige vetaangroei op de ribben van de gieren. De opgeslokte producten varieren van staatslenigen tot grondstoffen (o.a. olie) en allerlei derivaten.
    2. Ratten (Banken):Weten zich oportunistisch vol te vreten aan alles en nog wat. Zodra het schip dreigt te zinken gaan zij ervandoor en kijken uit naar het overheids-reddingsvlot.
    3. Grote zeemeeuwen (bestuurders en politici): Zij komen aan met een hoop kabaal, vreten zich vol, schijten alles onder, zodra het een grote rotzooi geworden is zijn zij weer vertrokken met een extra laagje spek.
    4. De kudde schapen (burgers): Zij kunnen geen kant op, bij zwakte worden zij uitgebeend door de gieren en de ratten, de meeuwen pikken ook een graantje mee. Als ze het halen worden zij met pasen door een stel Grieken aan het spit geregen.
    De hele jungle wordt gesmeerd door de idiote boekhoudregels (IFRS), ooit na het ENRON debakel de US en EU regeringen opgedrongen door de grote accountantskantoren. Deze regels zijn door de vereiste tussentijdse waarderingen de bron van de crises. De regeringen, geleid door hun inmiddels duidelijk herkenbare niveau van verstand van zaken, zagen niet de gevolgen van deze regels.

    Het bovenstaande met mijn wel gemeend excuus aan de genoemde diersoorten (de in natura levende).

    Dus, Bruno, de hedgefunds doen precies dat wat wij van ze kunnen verwachten, namelijk gebruik maken van de anomaliteiten van de markten.

  2. @Bruno.Heb uiteraard dat stuk over de hedgefunds gelezen.Als je deze blog en elders op het web leest en post is het weinig nieuws en al jaren bekend.Ik bedoel dit niet l.llig, je moet er mee doorgaan, het kan niet vaak genoeg aan de kaak gesteld worden.

    Dat rapport van de trojka, waar vele maanden op getambourreerd werd is alleen maar bewust aan het oog onttrokken omdat een ander plannetje prioriteit kreeg.

    Heel opvallend was het bijna wegvallen van de IMF-eisen van Lagarde, waar tot in het weekend voor de vergadering van 17 november tot brekens toe harde eisen werden gesteld.IMF en bondgenoten over de globe schakelden op plan B over, en ik citeer:

    “Tijdens de laatste vergadering van de heren 17 in Brussel toen zij die 43,7 miljard € schokten werd ook besloten(maar niet bekend gemaakt) dat minimaal 50% van de “unsustainable” schuld van Ellada via een haircut op de Europese belastingbetalers, kwijt te schelden.Dit werd gedaan op sterk aandringen van mw Lagarde van het IMF vertegenwoordigende de neo-liberale maffia van de wereld,die immers met de operatie “back to the meatpackers society” bezig is.

    De truc die gebruikt zal worden om de de burgers een rad voor ogen en daarmee een poot uit te draaien is de volgende:

    Griekenland weet binnen twee,drie jaar overschot op de betalingsbalans te realiseren door de “internal devaluation” voor zich te laten werken,resulterende in grotere goedkope export.

    Dat helpt maar een heel klein beetje.Maar om de som kloppend, dus positief uit te laten vallen helpt hier de voor de Griekse bevolking catastrofale “vraaguitval” een handje, omdat ze niks meer kunnenkopen. Resultaat zal zijn een overschot op de betalingsbalans van in de buurt van 4% gedurende een paar jaar achtereen.En dat is precies het criterium wat in Brussel afgesproken is.

    Dan zul je Samaras horen kraaien:”Griekenland heeft aan al zijn verplichten voldaan, nu is Europa aan de beurt!” En de Overlords in Brussel zullen “ja” knikken en hun bevolkinkingen met tussen de 200 en 300 miljard € verder brandschatten.Frau Merkel gaf vanochtend al een schot voor de boeg.Alarm, alarm, iedereen arm!”

    guardian/Aleko | 02-12-12 | 14:51 | zeer ok!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *