Kretenzisch tafelen

Nu we vakantie hebben genomen in gebieden waar ook niet-Griekse toeristen zitten, viel het me toch weer op hoe die mensen nauwelijks de Griekse gerechten eten wanneer ze gaan tafelen. In Agia Galini was het bovendien opvallend hoe Belgen, Nederlanders en Duitsers zich aan het schema houden dat ze in eigen land hanteren. Dat betekent: om 18u aan tafel! Het deert hen blijkbaar niet dat het nog steeds erg warm is om een stevige maaltijd tot je te nemen. En om 21.30u zijn de taverna’s in dergelijke toeristische plaatsen dan ook helemaal leeg. Heel bevreemdend.
En wat komt er op het toeristische bord? Souvlaki, tzatziki en moussaka met een biertje er bij. Misschien is men niet vertrouwd met de andere gerechten en durft men niets anders te bestellen. Jammer, want de Kretenzische keuken is bijzonder lekker en zeer gezond. Zelfs wij, die ons toch min of meer aan een Mediterraans dieet proberen te houden, vonden dat de Kretenzische maaltijden veel smakelijker en gezonder waren dan wat we in de hoofdstad eten.
Ik zou toch iedereen willen aanraden om de volgende gerechten in Kreta zeker uit te proberen:

– gevulde courgettebloemen: jawel, courgettebloemen! Niet gefrituurd, maar in de oven, gevuld met rijst en pepermuntblaadjes en een beetje yoghurt er bij. Simpele ingrediënten en een feest voor de smaakpapillen.
– de gevulde tiropites. Ik gooi ze allemaal op een hoop, maar de Sfakianopita steekt er bovenuit: vers deeg met een scheut raki, mizithra kaas er in en flink wat honing er over.
– chorta: die staat op de Engelstalige kaart als “greens”, heb ik al gezien. Zo wat het gezondste wat u onder de Griekse hemel kunt vinden. Overgieten met olie en citroen en wat zout. Het is overal te verkrijgen in Griekenland, maar de chorta in Kreta is nog net iets lekkerder (dat kan natuurlijk wel aan de Kretenzische olijfolie liggen)
– staka: een soort van Kretenzische boter, of room – moeilijk te vergelijken met iets anders. Gemengd met eieren en zo in de pan is dit het beste ontbijt dat je je kunt dromen.
Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar dat is niet de bedoeling. Ik wil hier gewoon maar zeggen dat niemand bang hoeft te zijn van het Kretenzische eten.
En 1 bord per persoon! Dat is niet de Griekse manier om te eten! U laat uiteraard verschillende borden aanrukken en ieder neemt van alles wat.
Misschien krijgen we die taferelen ooit nog wel eens te zien in de toeristische oorden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *