De dreiging van het nazisme

U woont in de buurt van Brussel? U bent het Grieks machtig? Dan is het volgende misschien voor u.

Op zondag 9 december om 18:30u toont de Helleense Kring voor Hedendaagse Studies de document van de Griekse journalist Stelios Kouloglou met als titel “De Dreiging van het Nazisme“. De journalist zelf zal er ook zijn.

Aanleiding voor het draaien van de documentaire was de racistische moord in Duitsland op een Griekse handelaar. Kouloglou dook de Duitse onderbuik in, maar ondertussen mag duidelijk zijn dat de Griekse onderbuik hetzelfde soort diarree aan het produceren is.

Na de documentaire is een tijd om vragen te stellen over het thema van nazisme en fascisme dat delen van Europa weer in zijn greep krijgt.

Stelios Kouloglou is één van de weinige goede journalisten die Griekenland kent. Hij is kritisch, onafhankelijk, en grondig. Voor de Griekse openbare omroep maakte hij regelmatig reportages onder de noemer “Reportage Zonder Grenzen”. Na de uitzending van 1 dergelijke reportage “De generatie van 700 euro”, over jonge Grieken die niet meer dan 700 euro verdienden in het Griekenland van voor de crisis, werd hij bij ERT (de openbare zender) de laan uitgestuurd. Te kritisch voor het toenmalige beleid, wellicht.

700 euro in 2008, net voor het in elkaar storten… Dat was het resultaat van de uitbuiting die je kon meemaken in de Griekse privésector. Ondertussen is iemand die nog 700 euro per maand verdient, erg rijk. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

Kouloglou over de opkomst van het nazisme dus. Aanstaande zondag in het Theater de lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem.

One thought on “De dreiging van het nazisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *