Vakantie-impressies: Rethymnon

Vandaag sluit ik het hoofdstuk met de reisimpressies van Kreta af. De laatste dag van de vakantie brachten we door in Rethymnon. De eerste reden was vooral van praktische aard. We hadden een bootticket terug naar Piraeus van Heraklio, en onze voorlaatste halte was Kissamos, in het uiterste westen van Kreta. Het is een behoorlijk eind rijden tot de Kretenzische hoofdstad, en dat wilden we vooral niet ‘s ochtends doen, om vervolgens 6 tot 7 uur op een boot te zitten. Heraklio zelf doet te veel aan Athene denken, dus leek Rethymnon de perfecte tussenstop. “Waarom dan geen boot nemen vanuit Chania of Rethymnon?”, denkt u misschien? Beide steden zijn blijkbaar erg populair en je vindt zo goed als nooit plaats op een ferry voor je auto – of je maanden voordien boeken (zeer uitzonderlijk in Griekenland). Vanuit Heraklio stelt zich dat probleem niet.
De tweede reden is van esthetische aard.

Rethymnon is namelijk best wel een mooie, bruisende stad. Het is bovendien een universiteitsstad en dat merk je. Het oude stadsgedeelte is Venetiaans en wordt overkoepeld door de Fortezza. Vlakbij is het oude haventje, supertoeristisch, maar erg mooi. Het stikt er van de visrestaurants en je kunt bijna overal kreeft eten. De grote jumbo-garnalen die u er zult zien, zijn niet Grieks, maar komen uit Nigeria of zelfs Thailand. Hoewel Grieken massaal naar Chania trekken, vind ik Rethymnon net iets leuker.
Omdat we niet veel tijd hadden om naar een hotel te zoeken, doken we het eerste hotel in dat kamers vrij had. Bleek daar een heuse Neckerman-kolonie te logeren. Ik vond het wel grappig dat velen zich de hele tijd aan het zwembad ophielden. Erg proper zag het water er na een tijd niet meer uit, en dat terwijl je een hele zee naast je hebt! Ook opvallend (ik zal het niet meer gewend zijn): IEDEREEN zit ergens te lezen. Boeken, tijdschriften, of een krant. Koppels zijn zo verdiept in hun lectuur, dat ze nauwelijks tegen elkaar praten. Een schouwspel dat je bij Grieken nooit zult aantreffen.
Het zwembad lieten we voor wat het was (geef mij maar de zee); de laatste dag werd besteed aan het rondkuieren in Rethymnon. Niet al te laat gaan slapen, want de boot zou vanuit Heraklio vertrekken om 11u ‘s ochtends en dan kan je maar beter niet later dan 9u-9u30 vertrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *