Het hek in Europa’s achtertuin

Jawel, het is klaar: het hek aan Europa’s grens met Turkije, langs de rivier Evros. 4 meter hoog, prikkeldraad en 10.365 meter lang. Kostprijs naar verluidt om en bij de 3,2 miljoen euro. Het zal al wat moeilijker worden om Griekenland binnen te raken via die weg.

En gisteren werd al meteen pijnlijk duidelijk wat er gebeurt wanneer vluchtelingen op andere manieren Griekenland proberen binnen te geraken. Op het Thermi-strand in Lesbos werden namelijk 21 levenloze lichamen aangetroffen van mensen die de overtocht vanuit Turkije hadden gemaakt en waren verdronken. De tragedie in Connecticut heeft deze tragedie in Griekenland jammer genoeg naar de achtergrond verdrukt.

Ik wil beide tragedies niet met elkaar vergelijken, maar ik merk geen internationale verontwaardiging, geen tranen, geen betuigen van medeleven. Hoewel ook hier kinderen om het leven zijn gekomen. Dode vluchtelingen, die nooit een naam zullen krijgen, maar enkel in statistieken zullen worden ingeschreven.

7 thoughts on “Het hek in Europa’s achtertuin

  1. dit is al heel lang zo. ik ken maar een geval, in 89 maar mijn vriend uit Symi vind het normaal omdat het vaker gebeurde. s nachts werden ze gebracht , toen al met de Turkse speed boot, en werden ze enkele meters van de kust uitgezet. veel kunnen niet zwemmen , vissers netten en andere situaties leiden naar verdronken mensen. deze jonge had die avond een mens gered, en de jonge Zweedse dame die mee was op de strand zou nog kunnen herinneren.
    is de ellende zo groot dat tegen elke risico op zoek naar de onzekere toekomst gaan de mensen??
    er is een mooi docu geweest niet lang geleden op Vpro met Bram Vermeulen om een idee te krijgen hoe het gaat, illegaal langs de grenzen.
    het is en blijft triest.

  2. das wat anders dan dat mijnenveld van vroeger

  3. Wat wij zien zijn de verschikkelijke beelden van verdronken migranten-kinderen. Wat er achter zit is internationale georganiseerde misdaad, na drugshandel de meest lucratieve. De organisaties gebruiken corruptie, intimidatie of erger om hun doel te bereiken. De migranten betalen duizenden aan de organisaties om het beloofde land (Europa, waar het geld op straat ligt of aan de bomen groeit)in te komen. De wijze van transport hangt af van het betaalde tarief, budget met een oud turks bootje of luxe door de lucht (incl. vervalste, eerder op het gemeentehuis gestolen, belgische paspoorten)voor ca. $ 10.000pp.
    Het zal effe duren voordat alternatieven langs het hekje geregeld zijn, mogelijk worden de eerste tunneltjes eronder al gegraven.

  4. Quote*: Ik wil beide tragedies niet met elkaar vergelijken, maar ik merk geen internationale verontwaardiging, geen tranen, geen betuigen van medeleven. Hoewel ook hier kinderen om het leven zijn gekomen. Dode vluchtelingen, die nooit een naam zullen krijgen, maar enkel in statistieken zullen worden ingeschreven. *Unquote

    …hier in Nederland richten wij onze verontwaardiging, onze tranen en betuigingen van medeleven op een andere drenkeling, een aangespoelde walvis. Die kreeg zelfs een naam. Johannes.

  5. en Marianne gaat Kamervragen stellen.
    in een dorp in Thracie de imam houdt een kerkhof voor deze mensen, en begeleid familie als er komt. voor sommige zijn wel de gegevens bekent.het was vreselijk om te zien , in de docu van Vpro hoe dat gaat.

  6. @LouLoudi
    Dat walvisverhaal is kenmerkend voor de aftakeling van Nederland. NL, bekend als het leidende waterbouwland in de wereld, kan niet eens een kotterzuiger voor gaats halen om dat arme beest uit de zandplaat te baggeren. Wat een afgang, aangestuurd door het Ministerie van Economische Zaken !?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *