Misdaad tegen de natuur in Zuid-Kreta

Oost-Kreta kent zijn zorgen met het golfterreinen-project, maar Zuid-Kreta heeft een probleem van een wel heel andere orde. Een paar jaar geleden besloot toenmalig minister van commerciële zeevaart Manolis Kefaloyiannis dat er een grote container-haven moest worden aangelegd in het zuiden van Kreta. De haven zou in Tymbaki worden gebouwd, en de aanleg zou amper 4 maanden in beslag nemen. Tymbaki is een beetje een karakterloos dorp in de gold van Messara, net tussen Agia Galini en Matala. De containerhaven zou een heuse hub worden en bijna even groot moeten worden als Piraeus. Een megalomaan project? Zo lijkt het wel. Wat kun je nu gaan doen met stapels containers in Zuid-Kreta? Vele Kretenzers konden hun oren niet geloven, temeer omdat Kefaloyiannis zelf een Kretenzer is. Mocht de containerhaven er komen, dan zijn de toeristische gebieden rond de golf van Messara naar de haaien. Van Matala tot Preveli zou het toerisme te lijden hebben onder een containerhaven.

Even werd opgelucht adem gehaald toen Kefaloyiannis vorig jaar na de verkiezingen uit de Griekse regering verdween en zijn plaats werd ingenomen door Jorgos Voulgarakis. Weer een Kretenzer en dit keer zelfs uit Agia Galini! Maar Voulgarakis laat niet in zijn kaarten kijken. Buurtbewoners eisen een onderhoud met hem, maar zijn deur blijft gesloten. Wanneer zelfs zijn eigen familie hem vraagt wat er nu met die haven zal gebeuren, zegt hij dat het niet tot zijn onmiddellijke plannen behoort om met de aanleg te beginnen. Dat stemt de mensen niet tot rust, en het was duidelijk dat de Kretenzische gemoederen begonnen te koken, toen ik de kwestie vermeldde.
Het vreemde aan de hele zaak is alweer dat de meeste Grieken nauwelijk af weten van de plannen voor de aanleg van een containerhaven in Tymbaki. Het nieuws lijkt zich te hebben beperkt tot Kreta. Nochtans weten buitenlanders er wel meer over. Wat is er aan de hand? Doen de Griekse journalisten hun werk niet goed? Wordt hen opzettelijk de mond gesnoerd?
Ik kan hier dan wel mijn duit in het zakje doen, maar daarmee is de Griek helaas nog niet geïnformeerd.
On-line petities zijn er weer genoeg. U vindt ze hier terug:
http://www.timbakiprotest.net/index.html
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=2768
http://www.no-container-port-in-timbaki.net/
http://www.petitiononline.com/forcrete/petition.html
Of ze wat gaan uithalen? We moeten het afwachten, maar de Kretenzers verwachten weinig goeds van “hun” minister. Hij wordt in de streek zelfs als verrader bestempeld.
Er werd me op het hart gedrukt dat de wapens bovengehaald zullen worden als er ook maar 1 steen voor de aanleg van de haven zal worden gelegd. Ik ben benieuwd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *