Euronews vs. ERT

Euronews zendt overal in Europa uit. Eerder deze week werd triomfantelijk aangekondigd dat de zender vanaf nu in het Grieks zou uitzenden. Een paar maanden geleden circuleerde daarvoor overigens al een vacature.

En afgelopen dinsdag, de dag dat de uitzendingen in het Grieks zouden moeten beginnen, was de zender opeens van het scherm verdwenen. Er was weinig nieuws te vinden waarom dit nu precies gebeurde. Tot bleek dat het signaal van Euronews door de Griekse openbare omroep ERT wordt doorgestraald. En ERT had de stekker er uit getrokken omdat er blijkbaar geen overeenkomst bestaat tussen Euronews en ERT (die overigens stichtend lid is van Euronews) wat betreft het uitzenden van programma’s die als concurrentie worden beschouwd met de programma’s die ERT uitzendt.

Met andere woorden: ERT is er niet blij mee dat Euronews in het Grieks uitzendt. De openbare zender vreest dat dit schade zou kunnen toebrengen aan de zender zelf, aan de Griekse staat, en ook aan de nationale regelgeving die de nationale markt regelt.

Een beetje hypocriet, als u het mij vraagt, want de vele gevallen van censuur die de openbare zender de laatste tijd plagen, lijken me veel schadelijker te zijn dan het opduiken van een nieuwe zender. Of is men bij ERT bang dat er nieuwe invalshoeken worden getoond die op dit moment afwezig zijn in het aanbod van het Griekse nieuws? Want ondanks het feit dat de Griekse markt belachelijk veel zenders en kranten heeft, is het erg moeilijk om objectieve berichtgeving te vinden. In ieder geval is Euronews op dit ogenblik niet meer op antenne.

7 thoughts on “Euronews vs. ERT

  1. Ik denk dat ERT nog andere stekkers heeft uitgetrokken, want hier in Kamares heb ik meer sneeuw en geruis dan beelden en geluid. En ik ben niet enigste die hier problemen heeft hier in het dorp.
    Eén stekker hebben ze zeker niet uitgetrokken , die van hun rekenmachine. Op de factuur van DEI prijkt ook een cijfertje voor ERT. Aangezien ik nu hier mijn vaste verblijfplaats heb heb ik me eens bezig gehouden met die rekeningen van DEI, om eens na te gaan wat één kilowatuur nu eigenlijk kost. Behalve het voorkomen van de rekening die al enkele malen is veranderd de laatste jaren, is het me ook opgevallen dat bepaalde gegevens dan eens wel en dan weer niet te vinden zijn op het formulier. En dus sta ik nog even ver met de kostprijs van mijn kilowatuur , je kan er gewoon geen koord aan vast knopen. Als je de buren er een vraag over stelt sta je nog verder van huis, dan krijg verschillende verklaringen.
    O ja het ging over ERT Hé!!!!

    Mvg
    Jef

  2. Bedankt Gerard,

    Zulk soort artikelen stuur ik nog wel eens door aan bekenden in nederland, want ik vind dat we , voor het goede begrip van de nederlandse burger, ook eens een andere kant van het verhaal moeten laten horen.

    Ik vind de voorlichting in nederland slecht, net zoals hier trouwens.

  3. @ Bea: helaas is de informatie door de nederlandse media inderdaad heel eenzijdig en vooral verkeerd.
    Vooral de telegraaf heeft er een handje van om te pas en te onpas te tetteren, dat we WEER miljarden naar “die luie grieken” sturen.
    De nederlandse burgers worden helemaal op het verkeerde been gezet. Zij denken dat wat de krant beweert waar is.
    Wij gaan elk jaar naar Griekenland en hebben vanaf 1980 (en tot enkele jaren terug ook door zakelijke contacten met Grieken) een goed beeld van de werkelijke situatie en weten wel beter.

  4. Het laatste wat ik hier over gelezen heb is dat Euronews door de (betaal)zender NOVA zal worden uitgezonden. Wat onpartijdige berichtgeving betreft, ik kijk af en toe naar het nieuws om te zien wat er in de wereld al zo gebeurt. Ik luister niet naar het gezwets van Olga Tremi en haar collega’s van de andere zenders. Als ik er goed over nadenk dan ben ik eigenlijk opgehouden om te geloven wat men op tv of radio verkondigd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *