Vakantie-impressie: Zuid-Kreta (2)

Onze route langs Zuid-Kreta bracht ons tot aan de golf van Messara, via de archeologische sites Gortys en Festos. Beide plaatsen zijn verplichte kost: Gortys was een Minoïsche stad tussen 1600 en 1100 voor Christus en was de hoofdstad van Kreta onder de Romeinse overheersing. Karakteristiek voor de site, zijn de Griekse wetten die in een muur van het parlement van de stad zijn gebeiteld. Niet zomaar van links naar rechts, zoals we gewend zijn in het Grieks, maar in een soort van “ploeg-schrift”: de eerste regel lees je van links naar rechts, en de tweede regel volgt van rechts naar links en zo voort.
Festos is het grootste Minoïsche paleis, na Knossos. Hier heeft geen archeoloog zijn persoonlijke interpretatie gegeven, maar wordt alles min of meer gepresenteerd zoals het is gevonden.
Verder voorbij deze sites liggen de populaire bestemmingen Matala en Agia Galini. We lasten een pauze in bij Agia Galini, een plaatsje dat blijkbaar heel populair is bij landgenoten, want ik hoorde er erg veel Vlaams.
Agiagalini We vonden een kamer in het symathieke hotelletje Minos, waar het ons bijzonder goed beviel (het zicht over de golf van Messara was erg mooi), zodat we besloten om er 3 dagen te blijven. Agia Galini is erg klein, en vooral erg toeristisch. We zagen het meer als een uitvalsbasis, want hoewel het strand en de zee er aanlokkelijk uitzagen, zijn er toch prettiger plaatsen om te zwemmen. Verder zijn de plaatselijke taverna’s niet om over naar huis te schrijven.

Uit nostalgie wilde ik Matala nog eens gaan bezoeken. Het plaatsje ligt vlak bij Agia Galini en is vooral bekend als een hippie-paradijs in de jaren 60. De hippies kwamen er in de holen wonen die de Minoïers er hadden uitgehakt in het verleden. Het was minstens 15 jaar geleden dat ik er nog eens geweest was. Tijdens mijn eerste bezoek aan Kreta kon Matala mij enorm bekoren. Nog steeds is het een mooi plaatsje, maar het is enigszins toeristisch ge-explodeerd. 18 jaar geleden was het een piepklein dorpje met een paar taverna’s en kamers te huur, en ook een camping met enkel koud water. Nu staan er hotels met een openluchtzwembad, staat het strand  vol strandzetels met parasols, en er is zelfs een Carrefour! Matala De zonsondergang blijft er echter erg mooi en het is er erg aangenaam om te zwemmen, maar voor diegenen die niet van de toeristische drukte houden, is het beter om naar het nabijgelegen Kommos te trekken. Daar ligt een groot strand, dat nauwelijks wordt uitgebuit omdat er vlak bij een archeologische site ligt: naar alle waarschijnlijkheid de haven van het paleis van Festos.
We zagen in Matala de toeristen de traditionele moussaka bestellen met retsina of een biertje. Blijkbaar zit de vrees voor de goede Griekse keuken er nog altijd in, of weet men gewoon niet wat de kaart verder te bieden heeft.
Wij hebben in Matala in ieder geval een kleine taverna gevonden met goedkope kreeft op het menu. De uibater bleek een uitgetreden pope te zijn, die nog in Rotterdam gediend heeft en zowaar een paar woorden Nederlands kende. Na zijn uittreding had hij een jaartje een bedrijf in Bulgarije en nadien zowaar een nachtclub in Athene! Je komt voorwaar interessante karakters tegen! Bij het afscheid kregen we nog een mooie mantinada te horen en nadien gaf de man ons al grappend zijn zegen. Onvergetelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *