Hoopgevend

Dit is de eerste echte post van 2013 en omdat het jaar nog sprankelend fris is, wil ik beginnen met een postitief bericht. Een filmpje, dat laat zien hoe een groep mensen zich aanpast aan  de nieuwe realiteit van Griekenland en oude waarden opnieuw weet te appreciëren. Ik wil hier niet klinken als een oude reactionair, maar ik hoop echt dat heel wat Grieken (en Europeanen) terug wat meer een aantal oude waarden terug gaan ontdekken in 2013. Want het leven is meer dan spreadsheets alleen.

Error #5 from Life in a City Full of Errors on Vimeo.

6 thoughts on “Hoopgevend

  1. Mee eens Bruno, hartverwarmend!
    De makke van deze tijd is de tunnelblik van het financiële systeem louter gericht op geld en macht. Zag gisteren een leerzame documentaire hierover: ‘het brein van bankiers’ (Tegenlicht) met medewerking van antropoloog Joris Luyendijk (“die in Londen een ‘Banking Blog’ bijhoudt voor The Guardian en het schetst een onthutsend inzicht in de financiële wereld. Zijn doel is erachter te komen hoe de mores in bank kringen in elkaar steken en hoe het kan dat hele gemeenschappen van tamelijk tot zeer slimme mensen collectief de weg kwijtraken en, onder meer, aan het handelen zijn geslagen in producten die ze zelf allang niet meer begrijpen. In nrcnext wekelijks rake columns over dit onderwerp van Luyendijk:
    http://www.nrcnext.nl/columnisten/2012/11/15/broer/

  2. Inderdaad lady Jane en Bruno, een onthutsende blik op de ware aard van topbankiers door Joris Luyendijk. Hij fileert de financiele wereld van London City op een weergaloze wijze. We zijn de afgopen decennia in de maling genomen door financiele genieen die veelal kunnen worden beschouwd als gewetenloze psychopaten, die hun gang maar konden gaan. Ook de Grieken zijn daar uiteindelijk het slachtoffer van geworden!
    (leestekens werken momenteel niet op mijn computer)

  3. Het meeste verontrustende vind ik dat zeker ook ‘goedwillende’ mensen in dat systeem meegezogen kunnen worden en gaandeweg door heel hard te werken en onvoldoende rust nemen (want dan lig je eruit)er iets in je hersens gebeurt wat veel overeenkomsten heeft met een drugsverslaafde. Het gaat dan alleen maar om de ‘kick’ lijkt het wel. Het financiële systeem is mijn inziens ziek want het haalt het slechtste in iemand boven.

  4. Ook ik heb het VIMEO filmpje bekeken.Beetje dubbele gevoelens.Het is wel sympathiek, maar voor hetzelfde geld maken ze zo een video over Rio of Moscow.Ook wel erg glib en Amerikaans.Op de continuity valt ook wel wat aan te merken.

    Voor de echte doorlezers en -denkers , waartoe ik naast @Bruno ook zeker @Thys reken, geef ik hieronder twee links naar het bredere wereldbeeld in 2013.Voor het geval iemand nog wat reserve-optimisme heeft, zo in het begin van het jaar:

    http://kunstler.com/blog/2012/12/forecast-2013-contraction-contagion-and-contradiction.html

    http://hat4uk.wordpress.com/2012/12/27/economic-meltdown-only-one-person-stands-between-us-and-planetary-depression/

  5. Ja, ik bedoel maar.Als je als ouderen in de diaspora onder elkaar, met gemeenschappelijke noemer: allemaal afkomstig uit Kalamata; dan hef je toch niet een weemoedige ode aan de Grootstad Athene aan?Of wel? Enzo meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *