Epifanie alweer

6 januari: terwijl in de rest van katholiek Europa de 3 koningen worden gevierd, worden in Griekenland de wateren gezegend (en is het de naamdag voor Fotis/Fotini). Het ritueel kent u wel: een priester zegent het water. Aan zijn zijde staan militairen en politici, en op het eind van het ritueel gooit hij een kruis in het water. Jongemannen duiken het koude water in en wie het eerst het kruis opvist, heeft geluk voor de rest van het jaar, en zal wellicht ook van omstaanders wat zakgeld toegestopt krijgen.

Premier Samaras stond hier wat verder in de ferriehaven van Piraeus, om daar de zegening van het water bij te wonen. 6 januari is één van de grootste feesten in Griekenland en daar moest dus veel pers bij. Na de viering kregen we een verklaring van de eerste minister waarin hetzelfde adagium werd gehoord: “we zullen het halen” – iets wat we al horen sinds de dagen van Georgos Papandreou, maar echt veel hebben we er nog niet vn gezien. Het verschil is dat Samaras steeds de hulp van God inroept, en dat deed hij vandaag ook weer. En gezien God van Griekenland houdt, kan het dan bijna niet fout gaan, zeker?

Voor een Afghaanse jongeman, die naar Europa is komen vluchten, ging het wel fout. Hij werd vanochtend zwaar gewond door messteken aangetroffen in het Pedion Tou Areos, het grote park niet ver van het archeologische museum. Op weg naar het ziekenhuis is hij bezweken aan zijn verwondingen. Voorlopig is nog niet geweten wie verantwoordelijk is voor de steekpartij.

One thought on “Epifanie alweer

  1. mag ik 2 correcties. daar in Peireas, de premier Antonakis is aan het einde gekomen nog geen 5 minuten voor dat de kruis te water werd gegooid. ik stond al een half uur te kijken, meer omdat ik geen zin had aan de Muppet show van Real fm, en in de hoop dat daarna Ert de kalanta zou laten horen. en Antonakis was als de blijksem weg zeker na dat hij zijn malakies heeft uitgesproken.
    Jongemannen springen niet meer in Peireas, ik weet zeker dat ze allemaal waren van de marine ,duikers en flink wat vrij dagen hebben gekregen. de kus aan de hand van de Architragos was verplicht, ik kan niet geloven dat zulke mannen dat van zelf doen.
    na paikso mia ta kalanta na to fxaristithoume giati o Antonakis itan sketi kideia, ενα ωραιο σε τεριρεμ
    http://www.youtube.com/watch?v=cxXxtzF_KaE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *