Alexis gaat naar Berlijn

Toch wel een vreemde ontwikkeling: Alexis Tsipras, de leider van de grootste oppositiepartij SYRIZA en vice-voorzitter van de Europese linksen, is op dit ogenblik in Duitsland. Hij is de laatste tijd wel vaker aan het reizen geslagen. Vorige maand was hij nog in Zuid-Amerika, waar hij vooral gelijkgestemde leiders opzocht.

Dit keer heeft hij in Duitsland al een toespraak gehouden voor andere gelijkgestemden, maar morgen zal hij samen zitten met iemand die er radicaal andere ideeën op na houdt dan hijzelf: namelijk Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Hoe een dergelijke vergadering tot stand is kunnen komen, is op zich ook al heel vreemd. Tsipras gold tot voor een aantal maanden nog als één van de gevaarlijkste politieke leiders van Europa, volgens der Spiegel.

Blijkbaar hebben Die Linke aangedrongen op de vergadering en hebben ze het voor mekaar gekregen. Maar wat gaan die 2 nu tegen elkaar te vertellen hebben? Tsipras heeft al laten weten dat hij het nog een keer onomwonden zal duidelijk maken aan Schäuble: hij is samen met zijn partij radicaal tegen het memorandum en tegen het besparingsbeleid dat aan Griekenland wordt opgelegd. Hij zal voorstellen voorleggen die Griekenland uit de crisis kunnen halen. Welke dat zijn, is me niet geheel duidelijk. Het feit dat Schäuble met hem wil samen zitten, wijst er wel op dat die misschien toch wel oren zal hebben naar de voorstellen van Tsipras, want anders zou hij zijn tijd toch niet besteden aan een dergelijke vergadering?

En na zijn bezoek aan Duitsland trekt Tsipras ook nog eens naar de Verenigde Staten, waar hij op 22 januari moet gaan spreken voor het Brookings Institute. Hij zal ook vertegenwoordigers van de Griekse gemeenschap aan de overkant van de  oceaan ontmoeten en er wordt verwacht dat hij zelfs met mensen van de Obama-administratie een onderhoud zou hebben.

Wat is er hier aan de hand? Waarom wordt Tsipras opeens op die manier overal ingehaald? Is men aan het twijfelen aan de houdbaarheidsdatum van de huidige regering die geplaagd wordt door allerlei schandalen die ondertussen niet langer meer beperkt blijven tot de Griekse media, maar de voorpagina’s van de internationale pers halen? En moet Tsipras dan maar worden klaargestoomd als de opvolger van Samaras?

 

3 thoughts on “Alexis gaat naar Berlijn

  1. hij is slim, moeten wij toegeven. enkel met de help van God , zoals Samara verwacht komt geen redding. Brookings he?? Kazakis heeft wel een intressante theorie er over.
    Listen Alexis and tell Evangelos , zou Schauble gaan zeggen.
    Gute reise.
    ΥΓ. κοιτα κι ο Χριστος για να κανει οτι εκανε επρεπε να παει στο ινστιτουτο της εποχης, για να παρει το χρισμα. δεν τολ λεμε Χριστο για πλακα, θα μπορουσαμε σε αλλη περιπτωση να τον λεμε Ευαγγελος.
    Εκλογες τον Απριλη!!!

  2. is men aan het twijfelen over de houdbaarheid van deze regering??JA, er is geen rek meer.
    als straks alle sofas zijn opgebrand en er is niks meer om je te verwarmen, zou de volk op straat komen en de stoom klep moet gaan werken.De Amerikanen weten er van, Andreas nr 2 wordt klaar gestoomd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *