ΦΕΚ 240/2012

De bovenstaande titel ziet er uit als een of andere mysterieuze code, maar het gaat om het nummer 240 van het Griekse staatsblad dat vorig is verschenen. Dat artikel moet in een wet worden gegoten en daar wordt morgen over gestemd in het Griekse parlement.

Het nieuwe belastingsstelsel mag vrijdag dan zonder verlies voor de regerende partijen zijn verlopen, deze stemming ligt wellicht wat moeilijk. ΦΕΚ 240 schrijft namelijk voor dat Griekenland tot op zeker hoogte afstand doet zijn zijn recht of zelfbeschikking. Als het land niet tegemoet kan komen aan de bepalingen van de leenovereenkomst en niet tijdig de aflossing van de schuld kan afbetalen, dan mogen de leenheren delen van Grieks bezit in beslag nemen. Dat bezit kan van alles zijn: onroerend goed, voorraden van de Griekse Nationale Bank en zo meer.

Morgen zou de leenovereenkomst dus wet kunnen worden en dat is voor heel wat mensen moeilijk te verteren. De oppositie zal natuurlijk tegen stemmen, maar het is afwachten of de 3 coalitiepartijen al hun parlementsleden zo ver kunnen krijgen om voor te stemmen.

De nieuwe wetten kunnen niet worden besproken in het parlement: ze worden naar voor gebracht als regeringsbesluiten (edicten) en niet als wetsvoorstellen die volgens een normale parlementaire procedure worden bediscussieerd. Het is dus te nemen of te laten, een beslissing die binnen de oppositie wordt beschouwd als een teken dat Griekenland de facto een kolonie is geworden waar enkel nog een schijndemocratie heerst.

Minister van Financiën Yiannis Stournaras hoopt dat alles morgen achter de rug is, zodat hij op 21 januari naar de Eurogroep kan gaan met het nieuws dat het pad is geëffend voor de uitbetaling van de schijven van de nieuwe lening.

2 thoughts on “ΦΕΚ 240/2012

  1. je kan het veranderen naar ΠΩΛΕΙΤΑΙ,want het is niet eens ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *