Yiannis heeft een idee

De Griekse samenleving mag dan wel aan het polariseren zijn, mensen moeten er wel in overleven. Zo ook Yiannis. Ik weet dat niet iedereen de zaak van Yiannis volgt, maar ik wil dit toch wel even op de blog gooien.

Eergisteren belden we nog even: hij heeft ondertussen een tafel en 4 stoelen via iemand die de blog volgt, en hij is er heel erg blij mee. Hij is ondertussen psychologisch tot rust gekomen en zit te broeden op ideeën om aan de kost te geraken. Omdat hij me vertrouwt, wil hij daar met mij altijd over brainstormen. Dat was ook de reden waarom ik hem wilde helpen: hij is er niet de man naar die bij de pakken blijft zitten en hij wil zijn leven weer op de sporen krijgen. Dat alleen al verdient ondersteuning.

Zo kwam hij dit weekend op het idee om een soort van delivery-service te beginnen. Dat kan delivery zijn van eender welk product. Denk aan boodschappen doen voor ouderen die moeilijk te been zijn. Of het betalen van rekeningen voor mensen die niet lang in de rij kunnen gaan staan, of geen tijd hebben. Het is eigenlijk een soort van kleine klusjesdienst. Je zou dat zelfs via een smartphone application kunnen programmeren (Yiannis is behoorlijk ervaren in het gebruik van een smartphone – beter dan ik in ieder geval).

Waarom heeft hij het daar met mij over? Dergelijke diensten bestaan al in andere steden in Griekenland, vooral in Thessaloniki, maar in Athene komt het niet meteen van de grond. Hij wil er graag mee beginnen of aan deelnemen, maar daar heb je natuurlijk fondsen voor nodig. Hij vreest dat men zijn idee gaat afnemen als hij met een Griek gaat praten. Zo erg is zijn wantrouwen tegenover zijn Griekse medemens, en ik kan hem daar wel in begrijpen.

Zijn idee lijkt me wel interessant, misschien ook wel haalbaar, maar het is niet meteen mijn ding om Yiannis daar in te adviseren. Ik heb niet meteen zo een handelsgeest. Dus gooi ik het hier graag in het midden, om te zien of er lezers zijn die daar meer ervaring in hebben, en een goeie richting kunnen geven aan de plannen van Yiannis.

Gooi het hier gerust in de reacties, of meld het aan Yiannis zelf, via Skype (ideeën kun je maar beter niet op Skype gooien, want je weet nooit wie er mee leest). Wie weet is dit wel een haalbaar idee?

7 thoughts on “Yiannis heeft een idee

  1. Dat idee van de ‘service courier’ was vorige week bij ET3 op tv, ΑΛΗΘΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Ik denk dat het iemand in Thessaloniki was, misschien kan hij daar informeren.

  2. In het ziekenhuis van Rhodos kan je beroep doen op vrijwilligers om -tegen betaling- ‘s nachts bij patienten te blijven.

    Bestaat dit in Athene ook ?

  3. begrijp ik het dan goed? hoe vrijwillig is als he moet betalen? of is de betaling ook vrijwillig?

  4. Dat zou interessant zijn als dienstverlening voor KMO’s of one-man businesses die geen personeel hebben en hun tijd niet willen verspillen aan allerlei klusjes, zoals rekeninging gaan betalen, een kostuum oppikken bij de droogkuis, brieven naar de post doen, etc. Maar zoiets stamp je niet van vandaag op morgen uit de grond natuurlijk.

  5. Goed dat hij zijn creatieve geest gebruikt dat wil zeggen dat hij nu wel vol goede, positieve moed zit.
    Even over Skype, dit is volkomen veilig hoor! De politie haat Skype want criminelen gebruiken het om berichten door te geven en te praten met elkaar, schijnt niet te tracken te zijn! Dit heb ik van een rechercheur uit eerste hand.

  6. Wat ik hoor bij griekse vrienden in athene : ze zoeken een betrouwbare , liefst griekse persoon, om tijdens de dag voor hun ouders te kokrn, zorgen, gezelschap houden. Je moet dit wel graag doen, de mensen moeten je liggen maar het geeft wel een inkomen.

  7. Zo’n dienstverlening is alleen een kwestie van een begin te krijgen.Daarna schijnt het vlot te lopen want als iemand tevreden is,dan loopt het als een vuurtje rond en krijg je gemakkelijk weer aanbod.Dat is tenimste mijn ervaring:wij hadden iemand nodig voor m’n schoonmoeder en na haar overlijden,kreeg ik verschillende vragen naar het telefoonnr.van die hulp om haar ook in dienst te nemen maar ze was telkens al elders bezet.
    Ik heb de laatste maanden al wat tijd in hospitalen doorgebracht en bijna elke patient heeft een ‘begeleider’.Dat hoort schijnbaar bij het systeem en je ziet mensen die dag en nacht doorbrengen op een stoel naast hun ziek familielid of vriend.Kan me voorstelen dat die graag af en toe graag eens afgelost worden maar of ze wel vertrouwen hebben,is een andere zaak.Misschien adreskaartjes uitdelen in de hospitalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *