Gerechtelijk onderzoek naar Papakonstantinou

Het Griekse parlement heeft beslist: enkel Giorgos Papakonstantinou wordt doorverwezen naar het gerecht zodat er een onderzoek kan worden gevoerd naar de manier waarop hij met de Lagarde-lijst is omgegaan. Daarmee zou ik de circusvoorstelling van gisteravond kunnen samenvatten, maar daar doe ik het parlement geen eer mee aan.

Er werd namelijk urenlang gediscussieerd over hoe er zou worden gestemd. Overigens was de premier gisteren niet aanwezig bij het debat. Hij had zijn naamdag en misschien was hij aan het feesten? Hoe veel stembussen zouden er staan. Niemand begreep nog waar ze het over hebben, maar uiteindelijk kwamen de 300 poarlementsleden (van wie meer dan de helft beweert dat ze dit land aan het redden zijn) na bijzonder opgehitste toespraken tot het besluit dat er 4 stembussen zouden komen. Voor zover ik het had begrepen, kwam elke stembus overeen met een voorstel van de partijen.

Stembus 1 was voor het voorstel van de coalitieregering dat alleen Papakonstantinou moest worden doorverwezen.

Stembus 2 was het voorstel van SYRIZA dat ook Venizelos moest worden doorverwezen.

Het was me niet meteen duidelijk waarom er een stembus 3 én 4 was: de voorstellen van Onafhankelijke Grieken en Gouden Dageraad waren dezelfde: bovenop de andere 2 moesten ook Papandreou en Papadimos worden doorverwezen.

Toen uiteindelijk de stembussen klaar waren, zo rond 22u (de stemming was voorzien om 18u), barstte er een nieuwe rel los. Hoe zou er worden geteld? Het Griekse Parlement testte niet alleen de grenzen de democratie af, maar ook van die andere Oudgriekse verworvenheid: de rekenkunde. Als er geen meerderheid stemde voor een bepaald voorstel, zou dan alles blauw-blauw worden gelaten? Met andere woorden: als 100 parlementariërs stemmen voor voorstel 1, en 100 voor voorstel 2, worden die stemmen dan samen geteld als het gaat om Papakonstantinou. Even leek het er op dat iedereen buiten schot zou blijven, maar uiteindelijk kwam men er na middernacht toch uit: de stemmen uit de verschillende stembussen zouden worden opgeteld.

De stemmigen over de loodzware besparingsmaatregelen die de Grieken in de armoede hebben gestort, ging veel sneller dan een besluit nemen over de stemprocedure in deze kwestie. Belachelijk gewoon. Hier moest elk detail worden doorgenomen, terwijl bij vorige stemmingen heel wat parlementsleden niet eens de leenovereenkomst met de trojka hadden gelezen, voor ze zich bogen over de toekomst van het Griekse volk. Met de schandelijke voorstelling van gisteren heeft de geloofwaardigheid van de Griekse politici weer een knauw gekregen. Dat de Europese partners met deze lieden nog rond een tafel willen zitten, zegt wellicht meer over Brussel dan over Athene.

In ieder geval is het duidelijk: Georgos Papakonstantinou wordt verder verwezen. Hij heeft al laten weten dat hij niet wil geslachtofferd worden in deze kwestie. Benieuwd of hij namen gaat noemen van anderen.

Venizelos blijft buiten schot. Hij had zich dan ook geweerd als een duivel in een wijwatervat (waardoor we ook te weten zijn gekomen dat hij thuis nog wat documenten bewaard van toen hij minister van Defensie was). Want een voorstel dat vraagt om hem door te verwijzen naar het gerecht, staat gelijk met een voorstel dat het land wil destabiliseren (zo ijdel is Venizelos wel). Hij heeft wel ergens een punt. Als hij gisteren ook was doorverwezen, dan zou PASOK helemaal in elkaar storten en dat zou het einde van de regering betekenen. Met de sofistische logica (nog een Griekse verworvenheid) van Venizelos is het beter om een regering van bedriegers te hebben, die de stabiliteit van het land garandeert.

Maar hoe stabiel deze regering nog zal blijven, is niet duidelijk. Het blijft toch maar weer strompelen.

2 thoughts on “Gerechtelijk onderzoek naar Papakonstantinou

  1. Even los van die poppenkast met stembussen, krijg ik deindruk dat de sluwe griekse politiek de enige betrokken politicus gaat verhoren waar van te voren vaststaat dat hij brandschoon zal blijken te zijn.Dus gewoon helemaal niets aan de hand.Winters schimmenspel om het Griekse volk en hun Overlords bezig en stil te houden.Poppenkast!

  2. Poppenkast!!een echte Drama. Vila Othonos was net zo als Epidauros gistren. Benizelos, The Great.het was een bijzondere avond gisteren.
    Veizelos(als vertegenwordige van de griekse troika ) tegen de nieuw Pasok. resultaat 0-0 of wel, μηδεν εις το πηληκιον.
    Γαμω την ατυχια μου.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *