IMF blaast warm en koud tegelijk

Het begon al ongeveer 3 weken geleden, toen 2 medewerkers van het IMF het rapport “Growth Forecast Errors and Fiscal Multipliers” publiceerden, waarin stond dat er fouten waren gemaakt in de voorspellingen over de Griekse economie (u vindt het rapport hier terug). Er staat wel handig bij in het rapport dat het om een working paper gaat dat de meningen weerspiegelt van de schrijvers, maar niet noodzakelijk van het IMF zelf.

Onderstaande grafiek toont hoe vaak en hoe erg het IMF er naast zit:

De foute voorspellingen van het IMF

De foute voorspellingen van het IMF

Maar in een interview met een Griekse krant hield de IMF-vertegenwoordiger voor Griekenland in de trojka, Poul Thomsen, voet bij stuk: het pad dat tot nu toe werd bewandeld, moet verder worden gevolgd. En vooral: er moet haast worden gemaakt van de privatiseringen in Griekenland en er moet ook dringend wat worden gedaan aan de belastingontduiking. Als dat niet gebeurt, dan moet er nog meer worden gesneden in de lonen en pensioenen, volgens deze briljante econoom.

Thomsen zit voor zijn spreadsheets en de nummers kloppen niet en hij vindt blijkbaar dat de remedie zit in het verder beperken van de koopkracht. Blijkbaar begrijpt hij niet hoe mensen reageren op de zware besparingen: omdat arbeid zo zwaar wordt belast in Griekenland, gaan heel veel mensen er mee akkoord om in het zwart te werken. Volgens schattingen zouden op dit moment ongeveer 36% van de mensen in het zwart werken, om op die manier belastingen te ontlopen (dat is zowel van de kant van de werknemers als van de kant van de werkgevers). Die logica schijnt de heer Thomsen niet te begrijpen, maar als je niet rondkomt met je loon, dan probeer je alles om toch wat extra geld binnen te krijgen.

Wat de privatiseringen betreft, daar zou het IMF (en de trojka) ook wel eens flink de bal kunnen misslaan. Op dit moment is er niemand geïnteresseerd om aandelen te kopen in de Griekse openbare bedrijven. Er is geen stabiel economisch klimaat in het land, ondanks het feit dat de ratingbureaus Griekenland betere punten geven. Tot voor een week leek het of investeerders uit Qatar hun handtekening zouden zetten onder een contract dat hen het recht gaf om te gaan investeren in de oude luchthaven van Hellinikon, hier in Athene. Maar op het laatste moment ging het toch allemaal niet door. Weg investeerders, berg de triomftrompetten maar weer op.

Ook merkwaardig: afgelopen week was oppositieleider Alexis Tsipras in de Verenigde Staten. Tsipras is lang verguisd en werd in de Duitse pers afgeschilderd als één van de gevaarlijkste politici in Europa. Maar hij kreeg een audiëntie voor mekaar bij het IMF. Toch wel een teken aan de wand. Na de vergadering verklaarde hij dat datzelfde IMF het met hem eens was dat het besparingsprogramma in Griekenland niet werkt.

Wat is hier precies aan de hand? Kan het zijn dat heel wat mensen binnen het IMF niet op 1 lijn staan? Zou het dan toch kunnen dat we rond Grieks Pasen (begin mei) nieuwe verkiezingen in Griekenland krijgen, omdat de wankele regering van Samaras steeds meer steun zal verliezen en zou het kunnen dat Alexis Tsipras in aanmerking komt om premier te worden? En zou het kunnen kloppen dat er een nieuwe schuldherschikking zit aan te komen voor Griekenland, na de verkiezingen in Duitsland in het najaar?

Afwachten maar, het lijkt in ieder geval minder onwaarschijnlijk te worden.

2 thoughts on “IMF blaast warm en koud tegelijk

  1. De investeerders uit Qatar zouden afgehaakt hebben omdat ze moesten meedoen met een openbare aanbesteding. Dat was niet naar hun zin, ze hadden het liever ‘onderhands’ geregeld. Misschien is dat wel iets positief, al zullen we het wellicht nooit weten…

  2. Ik ben bang dat welke regering we ook hebben, we ontkomen niet aan een maatschappelijke chaos want er is al te veel kapot gemaakt, geweld is al min of meer geaccepteerd en iedereen bestrijdt elkaar.
    Het najaar is nog ver weg………..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *