Omstreden beslissing van de Raad voor Radio en Televisie

De Griekse cybermedia zijn er als hongerige wolven opgesprongen: een beslissing van de ESR (Nationale Raad voor Radio en Televisie) legt de Griekse televisiezenders op om niet langer beelden te tonen van arme mensen te tonen.

Althans, dat is wat de verschillende blogs vermelden. En meteen komt daar natuurlijk een conclusie bij kijken: dat men van bovenaf wil opleggen dat de werkelijke situatie van de armen in Griekenland verborgen moet worden gehouden.

De reactie is typisch voor heel wat Griekse media. Meteen tot conclusies komen voor de volledige tekst is gelezen. Het blijkt namelijk te gaan om een beslissing die de menselijke waardigheid probeert te garanderen. Er mogen zeker arme mensen worden getoond, maar enkel met toestemming (uitdrukkelijk of stilzwijgend) van de personen in kwestie. Het is dus eigenlijk een zaak van journalistieke deontologie, iets waar de Griekse media zelden of nooit van heeft gehoord.

In dezelfde beslissing staat trouwens nog een tweede aanbeveling: ook van mensen tegen wie een rechtszaak loopt, moet de toestemming worden gevraagd voor ze op televisie worden getoond. Dat is tot nu toe ook niet het geval. Iemand die zelfs nog niet schuldig is bevonden, wordt uitvoerig getoond op TV, met naam, toenaam, familie, adres ook nog even als het kan. En het wordt zorgvuldig uitgekozen: de krakers van Villa Amalias werden uitvoerig getoond in de mate van het mogelijke, maar de moordenaars van de jonge Pakistaan twee weken geleden, werden steeds getoond nadat ze onherkenbaar waren gemaakt en naam en toenaam werden niet genoemd.

Dus misschien toch een goed idee voor de Griekse journalisten, om de beslissing eens goed na te lezen, voor er commentaar wordt gegeven. Net om die reden is het bijzonder gewaagd om alles te geloven wat de Griekse media voorschotelt.

18 thoughts on “Omstreden beslissing van de Raad voor Radio en Televisie

  1. En als de Grieken inderdaad vinden dat de brandstoffen te duur zijn dan moeten ze terug overschakelen naar hun ezel zoals het twintg jaar geleden gebeurde

  2. @kaliopi Zes jaar geleden gingen we iets buiten de stad wonen en toen was de benzine 1 euro per liter, ik ben echt niet van plan om de kinderen per ezel naar school en frondistirio te laten gaan, bovendien als we massaal over gaan op de ezel dan gaan ze daar belasting op heffen. 🙂
    Lonen omlaag, belastingen omhoog… dan ook prijzen omlaag.

  3. ‘t Is weer eens betaaldag van pensioenen en we krijgen die eindeloze files van ouderen voor een bank op scherm.Ik kan er niet bijkomen :hebben die mensen geen weet van bankkaart waarmee je om het even wanneer,geld kunt afhalen zonder de bank binnen te stappen? Hoe komt het dat de banken zelfs met zoiets niet voor de proppen komen en klaar en duidelijk uitleggen hoe het werkt.
    Ik heb te doen met die ouderen die nog voor het krieken van de dag buiten uren staan te wachten om hun centen af te halen.

  4. @ kaliopi (what’s in a name?) dat is de belachelijkste commentaar die ik hier OOIT gehoord heb. Daarmee maak je niet alleen jezelf belachelijk maar reduceer je Griekenland tot een land van cliché’s, terwijl er mensen zoals jij en mij er proberen te (over) leven. Gewone mensen, die niet de luxe hebben om zo vanuit hun (Nederlandse?) sofa even een stom commentaar te uiten….Shame on you, dropi sou, sorry maar in het “Macedonisch” ken ik het even niet…:3

  5. @ Bruno, je zou het zelf moeten weten, als de nood het hoogst is dan pas fleurt de media. Niet dat ik niet eens ben met je standpunt, but it’s the way of things no? headlines maken, insinuaties, liegen en zeker als die arme media zélf wordt aangevallen. Het is geweten dat de Griekse Media erger is dan zelfs de Britse, natuurlijk vallen ze over zo’n dingen!

  6. Petros,

    Uit je reactie besluit ik dat jij het logisch en rationeel vindt dat er, in Griekenland, met een bootje niet meer uitgevaren wordt omdat de prijzen van de brandstof gestegen zijn.

    En dus geen Griekse vis meer.

    Alle vis die in Griekenland zal geconsumeerd worden zal dus ingevoerd moeten worden WANT BUITEN GR WORDT ER WEL NOG VIS GEVANGEN (ONDANKS DE DURE BRANDSTOF)

    WAT ZIJN AL DIE ANDEREN BUITEN GR TOCH DOMME MENSEN……(Untenmenschen?)

    WANT HET WAS TOCH DIT LAATSTE WAT JE WILDE ZEGGEN EN WAAR JE IN JE DIEPSTE VAN OVERTUIGD BENT

    Ik ben stellig van overtuigd dat je familienaam Zaroulia is

  7. Ofwel moet je (nog) eens een fatsoenlijke cursus Nederlands aanvatten (of Duits for that matter) ofwel je (nog eens) laten onderzoeken door eens hersendoctor, want deze Untermensch denkt dat MET AL DAT GESCHREEUW! er iets serieus met je mis is! Petros, nee niet Zaroulia, dear, Elefteria!

  8. @kaliopi; Ik wist niet dat er nog vis zat in de Griekse wateren ,de middellandsezee dus is totaal leeg gevist. Wel trekken ze in de middellandsezee rond met visfarms, en die zijn zeker geen zegen voor het onderwaterleven op de bodem .Dit vanwege de enorme vervuiling daar het afzinken van de uitwerpselen van de opgesloten vissen, een het overdadig gebruik van antibiotica om de visen gezond te houden.En die antoibiotca schijt..n de vissen ook uit. Of zie ik dat verkeerd ???? Of ben ik verkeerd ingelicht ???

  9. @Petros: bravo sou, je bent de enige die tenminste de titel van het stukje gelezen heeft 🙂

  10. Petros,

    Ooit zei Hij : “Petros, op die rots wil ik mijn Kerk bouwen”.

    Het zal wel een andere Petros geweest zijn……..

    En ook zei Hij eens in zijn Bergrede (Mattheus 5.3) : “Zalig de anderen van geest….”

    Misschien was DIT dan wel tot jou, Petros, gericht.

  11. Het kan aan mij liggen, maar ik kan helemaal niet meer volgen. Dit is een stuk over de beslissing van de ESR en er wordt hier over vissen en de (fout geciteerde) bergrede getwist. Als de commentaren hier tot scheldproza worden herleid, kan ik ze ook gewoon uit zetten, want dit levert werkelijk geen enkele meerwaarde.

  12. @Bruno, Je hebt een punt hoor, we zijn met zen alle afgedwaald vqn het onderwerp. Se parakalo , siegnomie.
    Off topic. Ik ben momenteel bezig met het filmem en fotograferen van olijfmolens bij ons in de buurt,(bij gebrek aan bloemen) -;)
    Ik houd me al jaren bezig met het lezen van allerlei krantenartikels ivm de problematiek omtrent de olijfolie. Hier op Kreta vertrekken Italiaanse tekker met met een oplegger van , ik schat zo een 40.000 kubiek meter olijfolie, richting MAMMA MIRAKLIO (of zoiets) Trekkers met een citerne van duizende liters olijfolie. Wat blijkt nu dat de algemeen beeld van de luie Griek zeker niet opgaat bij de Kretenzers.Daarvoor steek ik mijn hand in het vuur.
    Nogmaals sorry voor het afwijken van de oorsprokelijke TOPIC.

    Aptis kamares
    Τζεφ Ντοξ

  13. Driewerf gelijk Bruno; bij de les blijven, geen meerwaarde, en die (fout geciteerde) Bergrede.

  14. Kaliopi is waarschijnlijk niet bewust van de prijs van brandstof in GR.In Belgie maken families in eenzelfde buurt,afspraak van samen brandstof aan te kopen en dan komen ze tot kwantiteiten van zowat 20.000liter en daarmee kunnen ze naar de prijs dingen.Ze krijgen vermindering en ik trok ogen open van prijzen
    0,77 tot 0,80/l.Als je dat vergelijkt met griekse prijzen en daarbij het verschil van inkomens,wel dan…

  15. Bruno,

    1.

    Op 30.01 om 11H10 reageerde ik op je blog “Traditionele vissersboten…”

    Een paar minuten later (om 11H15) voegde ik nog een bijkomende reactie. JAMMER GENOEG KWAM DEZE TWEEDE REACTIE ONDER DE REACTIES VAN JE BLOG “OMSTREDEN BESLISSING…” TE STAAN.

    EN DAN OOK ALLE REACTIES VAN ANDERE BLOGBEZOEKERS OP MIJN REACTIE DD 30.01 OM 11H15.

    2.

    Het citaat uit de Bergrede is WEL DEGELIJK CORRECT (Mattheus 5.3).
    In deze Bergrede worden de 8 Zaligheden verwoord.
    Ik heb er enkel de aanvang van de derde Zaligheid uit vermeld (Mattheus 5.3) :
    “Zalig de armen van geest….”

    Jenny,

    Ook zonder “groepsaankopen” is de prijs van 1 liter stookolie in Belgie wel degelijk veel goedkoper in Belgie dan in Griekenland. (Zegge 80 cent tov 1 euro 40).

    De reden daartoe is dat, enkele maanden geleden,de prijs van de Griekse stookolie opgetrokken werd (van 80 cent) opgetrokken werd tot de prijs van dieselbrandstof (zo,n anderhalve eur).

    De echte reden van deze prijsverhoging ligt hem in hetvolgende : heel wat Griekse automobilisten reden niet met de dure dieselbrandstof maar met de goedkopere stookolie. En daar de Griekse politie daar geen controle op deed werd dan maar voor de gemakkelijksheid-oplossing verkozen van deze twee prijzen (stookolie en diesel) naar de hoogste prijs op te trekken.

    (In de Westeuropese landen is er tot nu toe wel degelijk een serieus prisjverschil tussen de beide -stookolie kost ongeveer de helft van diesel- OMDAT ER EEN DEGELIJKE WEGCONTROLE GEBEURT OP DE DIESELBRANDSTOF)

    Bruno,

    En zo kom ik terug op mijn reactie als dat het belachelijk is geen vissersboten meer te gebruiken wegens de hogere brandstogprijs.

    Waarom is het belachelijk ?
    1. Vooraf wil ik naar voor schuiven dat er een bijzonder hoge irrationaliteit bestaat in de redeneringen van de Griekse Jan met de pet ( voorbeelden : in Griekenland vindt men het niet meer dan normaal dat een Griekse tomaat, een Griekse nectarine, een Griekse perzik, een Griekse olijf duurden is dan dezelfde ingevoerde vrucht -“WANT DE LONEN LIGGEN LAGER IN MAROKKO…….”- ; zoook is de prijs van een koffie het dubbele van de prijs van een koffie in Turkije -“WANT DE LONEN LIGGEN IN TURKIJE LAGER”

    2. Ook al zijn niet alle buitenboortmotoren diesel aangedreven toch moeten deze die het wel zijn nu beroep doen op de dubbel geprijsde stookoliebrandstof (want inderdaad : deze dieselmotoren werden nooit met dieselbrandstof aangedreven doch met stookolie !!!!)
    Aldus heeft de Griekse Jan met de pet ergens opgevangen dat de prijs van de brandstof voor visserssloepen verdubbeld is.
    En het Griekse irrationalisme extrapoleert dit tot ” DE BRANDSTOF VOOR VISSERSBOTEN IS VERDUBBELD -ook wanneer het om een benzine motor gaat-

    3. En dus zou er geen Griekse vis meer zijn en zou alle vis moeten geimporteerd worden.(EN WORDT ER TOCH NOG WAT GRIEKSE VIS GEVAGEN DAN ZAL DIE DUURDER WORDEN)

    HOE DUS EEN IRRATIONELE REDENERING ERTOE ZOU LEIDEN DAT GRIEKENLAND NOG MEER VIS MOET IMPORTEREN EN DE GRIEKSE VIS DUURDER ZOU WORDEN

    EN : HET GROTE PROBLEEM VAN GRIEKENLAND IS JUIST :
    1. HET TEKORT VAN GRIEKSE EXPORT EN HET TEVEEL VAN GRIEKSE IMPORT
    2. DE TE HOGE PRIJS VAN DE GRIEKSE GOEDEREN TE WIJTEN AAN KARTELVORMING EN IRRATIONELE REDENERINGEN.

    Zie je Bruno, waarom ik deze Griekse redeneringen BELACHELIJK vind.

    En de Titanic, hij zinkt dieper en dieper.

  16. @Kaliopi, je hebt recht om je mening hier te uiten. Daar gaat het mij niet om. Iedereen mag dat. Trollen hoeft echter niet.
    En waarom het voor de Grieken niet meer opbrengt om te vissen? De hoge brandstofprijs in combinatie met het flink ingekrompen visbestand zorgt er voor dat het sop de kool niet meer waard is om met kleine vissersbootjes (zoals die houten kaïki’s) uit te varen.
    En het is niet de prijs van de brandstof is niet verdubbeld: de taksen van alle brandstoffen zijn gelijk geschakeld. En dat is niet het gevolg van één of ander marktmechanisme zoals in andere landen. Dat is het gevolg van een nachtelijke beslissing van een wankele overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *