2 thoughts on “Democratie in gevaar?

  1. Gezien de puinhoop waar de huidige Griekse democratie toe heeft geleid, is het voor de “gewone Griek” te hopen dat deze zo spoedig mogelijk wordt vervangen door een variant die verantwoordelijker omgaat met de haar toegekende macht. Wat dat betreft zou de titel van dit stukje hoop moeten bieden.

    Ik vrees echter dat Griekenland eerst door een diep en geweldadig dal zal gaan alvorens dit wordt bereikt. De huidige politiek biedt namelijk een keuze tussen 3 kwaden: extreem links, extreem rechts en daartussen het corrupte en nepotistische midden. Geen van drieën zijn zij in staat Griekenland uit de crisis te leiden.

    Ik zie uiteindelijk twee mogelijkheden:
    1. er komt een schone regering van nationale eenheid die het land opschoont en zo een kans biedt op een zonniger toekomst;
    2. er komt een dictatuur die de corruptie beperkt tot de eigen kring maar wel het volk voorziet in brood en spelen.

    Ik gun de Grieken het eerste, maar als ze naar anderen blijven wijzen in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen, stevenen ze keihard af op het tweede.

  2. Een oude Griekse tragedie bestaat uit 3 stadia: hybris, nemesis en katharsis.
    Ik denk dat we nog altijd in de hybris-fase zitten.
    En laat katharsis inderdaad niet mogelijkheid 2 zijn die je hier aanhaalt, @Henk, hoewel het helaas altijd tot de mogelijkheden behoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *