Obstakel op de rails

De Raad Van Europa nam gisteren Griekenland in het vizier. De raad roept het land op om de democratie te vrijwaren, want die komt in het gedrang door de opkomst van de neo-nazi’s van Gouden Dageraad en door de toename van racistisch geweld. In de laatste 3 maanden van 2012 zijn er zo’n 200 racistische aanvallen gemeld (dus we kunnen aannemen dat dit slechts de top van de ijsberg is).

Net op diezelfde dag voert de Griekse politie in het centrum nog maar eens een razzia uit op de straatventers, zoals dat wel vaker gebeurt. Die pakten allemaal heel snel hun waren in een groot laken waarop ze uitgestald liggen, gooiden dat over over hun schouder en zetten het op een lopen, zoals dat altijd gebeurt.

Eén van de straatventers, een 37-jarige migrant uit Senegal, vader van twee, spurt naar het stationnetje van Thisseio, in het hart van het historische centrum van de stad en probeert de rails van het treintje (lijn 1) over te steken. Daarbij raakt hij de voeding van het treinstel en wordt hij geëlektrocuteerd. Hij blijft dood liggen op de rails.

In de treinstellen van lijn 1 klinkt het dat de trein het traject tussen Omonoia en Tavros niet kan afleggen wegens een obstakel op de rails. Obstakel: zo worden wel meer migranten in Griekenland ondertussen bekeken. Ondertussen verzamelen boze migranten zich aan het treinstation en de oproerpolitie wordt er meteen op af gestuurd. Het komt niet tot rellen en alles blijft relatief rustig.

Vanuit de overheid komt er geen enkel signaal over de dood van de migrant en ook de politie geeft geen officiële verklaring.

5 thoughts on “Obstakel op de rails

  1. Die arme migrant was dus niet bekend met het verschijsel 3e rail, die onder hoogspanning staat. De senegalese versie van de Fyra rijdt al jaren niet meer en werd getrokken door dieseltjes. Dus logisch dat de senegalees geen rekening hield met hoogspanning op het spoor. Een stom ongeluk dus. Als in NL iemand op het spoor om het leven komt, heeft de spoorwegen het bij de resulterende vertaging over een ‘incident op het spoor’. Er word niet gezegd een lichaam of iets dergelijks.
    Wat dit ongeluk met de Raad van Europa, Gouden Dageraad of racistisch geweld te maken heeft is niet helemaal helder. Journalistiek niet helemaal zuiver, lijkt mij.

  2. Nee @Robert, het is geen stom ongeluk, als je moet rennen om geen klop te krijgen van de politie, en als ze je papieren, waarvoor je maanden hebt moeten aanschuiven om ze te krijgen, voor je ogen verscheuren.
    Hier rent een man in paniek om het enige wat hem nog rest, niet kwijt te spelen. Hij kent het klappen van de zweep, en hij kent de 3de rail, want hij woont al jaren in Griekenland.
    Uiteraard zal men op de trein nooit zeggen dat er een lijk op de weg ligt, maar het racisme in Griekenland is de voorbije jaren zo toegenomen, dat elke migrant wel een obstakel lijkt voor een deel van de Griekse bevolking. In de periode voor Gouden Dageraad 10% van de stemmen haalde, en waar racistisch geweld voornamelijk verbaal was, raakte geen enkele straatverkoper geëlektrocuteerd op de rails van de ilektriko. Sinds de politie ongestraft openlijk racistisch mag zijn, zien we de ongelukken met de migranten dagelijks toenemen. Journalistiek gezien misschien niet te staven, maar de trend is er wel.

  3. A.u.b.

    Gans kort, geen verhaaltjes meer daaromtrent, Uebermenschen en Untenmenschen.

  4. @kaliopi. Dat uebermensch en untermensch statement is wellicht iets misplaatst, dat is nazi-ideologie. Wat ik in mijn opmerking wou zeggen, is dat een migrant (uit afrika) de klos kan worden van de voor hem onbekende europese omgeving. Net zo als jij, als europese toerist, wandelend langs een afrikaans riviertje, opgevreten wordt door de krokodillen, omdat je de gevaren van de onbekende omgeving niet kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *