Het gaat niet goed met Yiannis

Ik heb de voorbije dagen wel vaker een bericht gekregen van sommigen onder u met de vraag hoe het nu met Yiannis gaat. Het is ondertussen al een tijdje geleden dat ik nu bij hem was langs geweest. Hij zat toen nog maar 10 dagen in zijn nieuwe stekje en hij leek vol goeie moed te zijn.

Maar zoals het gaat bij mensen in zijn situatie, kan alles erg snel omslaan. Afgelopen weekend belden we nog met elkaar, en ondertussen gaat het jammer genoeg weer een heel stuk minder met Yiannis. Hij mag dan wel een dak boven zijn hoofd hebben, maar hij heeft nog steeds geen geld. De voorbije weken had hij nog wel iets op zak om eten te kopen, maar nu is dat geld ook op. Hij krijgt af en toe wel eens iets toegestoken van mensen die hem op die manier helpen, maar het ziet er naar uit dat hij terug naar de voedselbanken zal moeten gaan. Hij had gehoopt dat hij die periode van zijn leven had kunnen afsluiten, maar dat is jammer genoeg niet het geval.

Ondertussen heeft hij ook zijn account op twitter afgesloten, want hij werd te vaak geplaagd door mensen die hem volgden. Yiannis had ooit, ten einde raad, om wat geld te vinden, toegezegd om mee te doen aan een televisieprogramma waar mensen op zielige wijze belachelijk worden gemaakt. Naar het schijnt zou Yiannis’ optreden op het internet te vinden zijn, en zouden zijn volgers hem op Twitter daar steeds mee geplaagd hebben. Ik heb nooit de moeite gedaan om er naar te zoeken. Het hoort niet dat je lacht met de miserie van anderen.

Bovendien zijn er ook nog een aantal volgers die niet geloofden dat Yiannis geen geld heeft om eten te kopen. Hoe kun je anders verklaren dat zo iemand op Twitter zit en toch een dak boven zijn hoofd heeft? Het getuigt van een gebrek aan inlevingsvermogen. Vele daklozen en illegale migranten die ik tot nu toe heb ontmoet, hebben een mobiele telefoon en de meesten hebben ook nog eens een account op facebook. Dat is geen criterium meer om de “haves” van de “have nots” te onderscheiden.

Ook zijn er mensen geweest die de foto’s van de rekeningsnummers van Yiannis hadden gevonden en die online hadden gegooid.

Dus heeft Yiannis niet alleen zijn twitter-account afgesloten, maar ook zijn google account. Hij is dus niet niet meer online te volgen. Enkel zijn telefoon heeft hij nog (maar ik kan hem lang niet altijd te pakken krijgen).

Op vrijdagavond nam Yiannis afscheid van me via een mail. Hij is iedereen erg dankbaar die hem geholpen heeft om hem uit zijn eerste nachtmerrie te halen, maar het zal moeilijker worden om de tweede nachtmerrie te overwinnen. Hij heeft geen uitzicht op een job, hij heeft geen geld, en hij weet niet wat er gebeurt als de huurperiode in juni voorbij is. Om kort te zijn: Yiannis is radeloos en hopeloos. En zelf wist ik ook niet goed wat ik hem moest zeggen.

Ik kan hier natuurlijk de situatie beschrijven, maar dat is geen oplossing. Yiannis zou een kleine job moeten kunnen vinden, maar dat is in deze tijden zo goed als onmogelijk. Hulp van zijn familie heeft hij niet. Afgelopen zondag was het een jaar geleden dat zijn vader was overleden. Zijn broers en moeder hebben hem zelfs niet gebeld, laat staan dat ze een bootticket voor hem kochten, zodat hij tenminste toch naar de herdenkingsdienst in de kerk in Heraklion kon gaan. Hij is dan maar een kaarsje gaan branden ter nagedachtenis van zijn vader, in de kerk bij hem op het eind van de straat.

Ik heb me het lot van Yiannis aangetrokken en doe dat nog steeds. Maar hier weet ik nu even niet hoe ik verder moet met hem.

15 thoughts on “Het gaat niet goed met Yiannis

  1. Toen ik mensen in mijn omgeving over Yiannis vertelde en het filmpje dat op tv werd uitgezonden, toonde, kreeg ik ook een reactie van ongeloof : “daklozen zien er niet zo uit”.
    Terwijl zonder werk (en met een slechtere sociale zekerheid dan in België) een dak boven je hoofd gewoon niet meer haalbaar zonder hulp. Dat is de realiteit, ik weet zelf niet hoe ik het zou moeten doen wanneer ik mijn werk verlies….

  2. Wellicht is men nog niet gewend aan het nieuwe gezicht van de crisis, @Veerle, maar de nieuwe daklozen als gevolg van de besparingsmaatregelen, zien er voorlopig nog wel zo uit. Binnen een paar jaar is dat misschien anders, maar het is niet zo dat een dakloze in lompen gekleed gaat en aan de drank of drugs is.

  3. Och arme, ik vond het al raar dat er een vreemde melding kwam toen ik hem probeerde te bereiken op Twitter, ik dacht dat ik iets fout deed.
    Sorry hoor maar ik snap niet dat mensen dit doen en zeker niet als je weet dat een groot deel van de bevolking het heel slecht heeft, k*t mentaliteit (excuse le mot) is het. De Griekse samenleving was al hard en is er zeker niet beter op geworden.

  4. Heb net even wat naar hem overgemaakt………….misschien kunnen er nog een paar mensen iets doen?

  5. Pas geleden zei iemand in mijn omgeving: oplossingen zijn er om gevonden te worden, het belangrijkste is dat we de moed niet laten zakken…’να μην απογοητευομαστε’.
    We zijn er om elkaar te helpen, het is niet goed dat Yiannis zich gaat isoleren, hij zou zich gewoon niks mogen aantrekken van die mensen die hem uitlachen, want door hen uit te sluiten, sluit hij nu ook de mensen buiten die het wel goed voorhebben met hem.

  6. Hij is depressief, althans die indruk kreeg ik tijdens twitteren en dan kan je niet vooruit denken of oplossingen verzinnen Nadia. ik kreeg er geen moed in gepraat in ieder geval.

  7. Kan hij niet bij een buurtsupermarkt wat klusjes doen, bijv. boodschappen van bejaarden thuisbrengen en in ruil daarvoor een boodschappenpakket van de winkel krijgen?

  8. natasa, sommigen gaan weer melig reageren maar dat trek ik me niet aan… ik maak hem maandelijks wat over via bestendige opdracht voor het hele jaar en ik weet 10 euro is niet veel maar als er meerderen zoals jij en ik dat zouden doen raakt yiannis misschien wel uit de shit ! wat is nu gvd 10 euro !

  9. @ Rene: heel sympathiek, dat je elke maand 10 euro overmaakt, maar dat vloeken aan het eind van je bericht maakt de sympathie wel meteen een stuk kleiner.

  10. @Bruno, jobgewijs, wat kan hij eigenlijk doen, heeft hij bepaalde ervaring? Ik was dit weekend in Karaiskaki en daar lopen tientallen stewards rond van ISS, een soort bewakings/conciergebedrijf. Ook bij ons op het werk staan er kerels van ISS beneden – het lijkt me niet de meest veeleisende job en ze hebben precies veel volk nodig?

    Qua omstandigheden: heeft hij iets aan materiele hulp (niet geld), kleren bv, of huisraad?

  11. Wil je hem van mij overbrengen dat hij niet de moed moet verliezen. Ik zal ook iets overmaken morgen. Is er zoiets als moestuintjes aan de rand van de stad en/of kan hij al is het maar om onder de mensen te zijn, dingen te horen over werk enzovoort ergens vrijwillig helpen een paar uur per dag? Vind het sneu en ben het helemaal met je eens dat je niet moet lachen om de ellende van een ander.

  12. @Hans, ik zal hem daar nog eens van proberen te overtuigen, maar het zou kunnen dat stewart zijn op een voetbalveld misschien toch wel wat zwaar is voor hem, want hij sukkelt natuurlijk ook nog eens met zijn gezondheid.

    @Jessica, die ideeën zijn er wel, maar in de hoofdstad is dat niet zo eenvoudig.

  13. Bruno, kan je misschien zijn rekeningnummer doorgeven aub. dan zal ik hem ook wat geld storten. Ik ga deze zomer , zoals ieder jaar weer op vakantie naar Griekenland, en doe toch minstens 1 trip tot in Athene, misschien daar kan ik iets meer voor hem doen, ik zal je tegen die tijd contacteren. Het is wel maar pas in juli, maar misschien kan ik helpen met iets dat hij nog nogig heeft ( kleding ,een bed of wat dan ook )Misschien kan ik iets meebrengen vanuit Belgie ???

  14. @Hans, kan je dat eens vragen op je werk, of aan die mensen van ISS zelf of er regelmatig nieuwe werknemers worden gezocht?

    Ik probeer zo spoedig mogelijk weer wat over te maken. Is het nog steeds zo dat de banken een bedrag inhouden per storting? Ik heb wel aan Steven Vertommen een mail gestuurd met de vraag of zijn rekeningnummer nog mag gebruikt worden. Om die kosten dus te vermijden.

    Yiannis zou toch aan gezonder eten moeten kunnen raken. Hopelijk wat sparen voor de periode na verloop van z’n huurcontract, zodat hij daar kan blijven.

    Verder vind ik het ook moeilijk om nog iets haalbaars te verzinnen. Maar m’n brein slaapt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *