Dikke Grieken

Uit een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties blijkt weer maar eens dat de Grieken de dikste Europeanen zijn. 75% van de Griekse bevolking is te dik of zwaarlijvig en het “Mediterraanse dieet” behoort tot het verleden.
Erg verontrustende is het feit dat de lichaamsmassa van de gemiddelde Griek met 30% is toegenomen sinds de jaren ’60. De hoeveelheid zout en suiker die de Griek tot zich neemt, is verdubbeld in dezelfde periode.
Wat dan weer wel goed nieuws is, is het feit dat Grieken voorbije 40 jaar altijd de Europeanen zijn geweest die het meest fruit en groenten eten en dat de productie er van ook is verdubbeld.
Zelf zie ik dat er enorm veel “takeaway” wordt gegeten. Grieken hebben nauwelijks nog tijd om te koken: het meditteraans dieet vergt dat je toch wel wat tijd in de keuken doorbrengt. Maar velen moeten 2 jobs combineren om het hoofd economisch boven water te houden. Mensen komen laat thuis en zijn doodop. Als je rond 21.30u bij ons in de buurt door de straten loopt, dan stikt het van de bromfietsjes met grote bakken achterop, die souvlakia, pizza’s en chinees aan de huizen afleveren. Misschien overdrijf ik nu wel een beetje, maar de economische ontwikkeling van Griekenland schijnt deze zwaarlijvigheid met zich meegebracht te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *