Gouden Dageraad gaat internationaal

Het verschijnsel Gouden Dageraad lijkt zich niet langer meer tot Griekenland te beperken. Het is algemeen bekend dat extreem-rechts internationale contacten heeft en dat zo wat alle neo-nazistische bewegingen in de verschillende Europese landen mekaar goed kennen.

Zo hoorden we dat Gouden Dageraad een cel probeert op te richten in Duitsland in een poging om de jonge Grieken te recruteren die naar daar zijn getrokken op zoek naar werk. En ze richten die cel niet eender waar op: nee, ze hebben daarvoor de Beierse stad Nuremberg uitgekozen. Vertegenwoordigers van de Griekse gemeenschap in Duitsland hebben al aan de alarmbel getrokken, want Gouden Dageraad vertegenwoordigt voor hen Griekenland niet. Maar bij de Griekse jongeren in Duitsland schijnt er toch een zeker sympathie te bestaan voor de partij. Het zou een reactie kunnen zijn van die jongeren tegen de stigmatisering die Grieken de voorbije jaren in het buitenland hebben moeten meemaken.

Gouden Dageraad is niet alleen in Duitsland actief. Eerder waren er ook al berichten vanuit New York en Montreal in Canada. Aan de overkant van de oceaan , klinkt de racistische boodschap “Vreemdelingen buiten” vooral heel belachelijk: de Grieken zijn er zelf inwijkelingen.

Maar waar de boodschap wel erg goed doorklinkt, is in Cyprus. Daar worden op 17 februari verkiezingen gehouden. Er zijn heel wat parallellen tussen Cyprus en Griekenland, en dan heb ik het niet over het feit dat in beide landen Grieks wordt gesproken. Ook Cyprus is zo goed als bankroet en zal met noodleningen moeten worden geholpen. Er is in Cyprus ook een trojka, die het beleid daar zal gaan beginnen bepalen. Voorlopig houdt Europa de boot af, want er circuleert heel wat zwart geld in Cyprus (en ook heel wat Russisch geld), maar dat is dan weer een apart verhaal.

Cyprus heeft ook een extreem-rechtse beweging, die zichzelf ziet als de broederbeweging van Gouden Dageraad. De beweging is opgericht in 2008 en is ondertussen een heuse politieke partij geworden, die zichzelf ELAM noemt. ELAM staat voor Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ethniko Laiko Metopo – Nationaal Volksfront). Bij de verkiezingen in 2008, toen de communistische partij AKEL won, haalde ELAM 1,08% van de stemmen (een goeie 4000 waren er dat).

Verwacht wordt dat de partij nu heel wat meer stemmen zal halen. Het platform is bekend: de partij geeft toe dat ze een sociaal nationalisme nastreeft (dat heet “nazi” in het Duits) en ageert tegen de buitenlanders en natuurlijk vooral de Turkse Cyprioten. ELAM vindt het landverraad dat de checkpoints tussen het Griekse en Turkse gedeelte van het eiland in 2003 open zijn gezet. Een tijdje geleden stelde de partij zijn kandidaat voor die zal deelnemen aan de verkiezingen op 17 februari. Op die voorstellingen waren 2 parlementsleden van Gouden Dageraad aanwezig, onder wie de bekende Ilias Kasidiaris, de een politieke tegenstandster op televisie rake klappen verkocht (en die me ooit heeft toevertrouwd dat hij 6 maanden met het Erasmusprogramma in Gent heeft gestudeerd). De banden zijn er, het programma is gekend. Kijkt u op 17 februari even naar de verkiezingsuitslag van Cyprus.

6 thoughts on “Gouden Dageraad gaat internationaal

  1. Cyprus heeft volop geld helpen witwassen van vermogende Russen, ze lossen de shit zelf maar op door de Russen om hulp te vragen en gewoon een normaal belasting regime in te stellen. Er zit daar geld genoeg!

  2. @Natasa, ik denk dat er op Cyprus ook heel wat geld van vermogende Grieken en Europeanen zitten. Dat zou natuurlijk ook de aarzeling van Europa kunnen verklaren.

  3. @Bruno, ‘sociaal nationalisme’ bestaat m.i. niet. Wat je bedoeld is nationaalsocialisme, de term Nazi is de afkorting van Nationalsozialist.

    De meeste politieke bewegingen proberen zich internationaal te profileren, zie de socialisten (de niet nationale), liberalen, christelijke partijen enz. Dat clubs als Goude Dageraad hierbij veel media aandacht krijgen, is koren op hun molen. Als in NL Wilders ergens naartoe gaat (zoals recent Australie), staan de kranten gelijk bol van alle commotie. Het is eigelijk niet goed om hun deze publiciteit cadeau te doen.

  4. Oeps, nationaal socialisme moet het inderdaad zijn! Ik ben het met je eens dat de extremen niet al te veel publiciteit moeten krijgen. Anderszijds is het ook zorgwekkend dat er zo weinig reactie komt op wat er allemaal gebeurt met Gouden Dageraad. Ze lijken ondertussen een geaccepteerd onderdeel van de Griekse politiek te zijn geworden (wat meer zegt over die politiek dan wat anders. Niemand schijnt goed te beseffen hoe gevaarlijk die lui zijn.

  5. Het goede nieuws van vandaag: ELAM haalde in de presidentsverkiezingen van Cyprus 0,89%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *