Progressieve politiek voor een eerlijkere wereld

Zo luidt de slogan van Socialist International, een wereldwijde organisatie van alle socialisten over de hele wereld. Ooit waren Ghaddafi en Moubarak nog lid van deze organisatie, dus je kunt wel vragen stellen bij die socialisten. Voorzitter, voor een tweede termijn, van dit clubje, is de Griekse ex-premier Georgos Papandreou. De man is ondertussen aan een lezingenronde van de Ivy League universiteiten in de Verenigde Staten bezig. Harvard is al aan de beurt geweest, en nu is het Columbia. Of hoe een compleet mislukte “socialistische” politicus toch nog flink wat poen weet te vergaren met het verkopen van zijn ontspoorde politiek.

In de rangen van Socialist International voelt hij zich wellicht het best in zijn element: veel praten en theorieën ontwikkelen, maar niets in de praktijk brengen. Dat lijkt het handelsmerk van de jongste Papandreou-telg te zijn. Om Griekenland te redden had hij zich destijds omringd met duur betaalde adviseurs, onder wie nobelprijswinnaars zoals Joseph Stiglitz, die helemaal niet op het beleid hebben doorgewogen.

Ik ben niet de enige die vraagtekens zet bij de organisatie die Socialist International zegt te zijn. Vorige week hielden ze een congres in Kaskais in Portugal (op 4 en 5 februari)  en de Portugese socialisten (tot wie Barosso behoort, stel je voor) waren de gastheren. Een jonge Spaanse socialiste, Beatriz Talegón, verwoordde op het congres wat de jongere Europese generaties denken. Misschien geen echt Grieks nieuws, maar toch wel heel actueel, ook in Griekenland, waar “socialisten” het lang voor het zeggen hebben gehad.

7 thoughts on “Progressieve politiek voor een eerlijkere wereld

  1. Δεν σου αρέσει το Γιωργακη, έτσι Bruno;

  2. και οχι μονο!!και ο Ταπερμαν, και ο Μπαμπας του Γιωργακη και ολο το κωλοπασοκ,μαζι εκτος της Τζακρη και την Μπατσελη.

  3. Een politicus wordt beoordeeld op wat hij achterlaat. In dat opzicht kun je Papandreou geen succesvol politicus noemen.

  4. Hoe zijn ze er toch in geslaagd om links helemaal naar de zak te helpen? Hoe kan het dat sociale partijen plots individuen als Blair aan het hoofd krijgen? Of Mitterand met zijn Vichy-roots? Of Schröder die manager speelt van Rothschild-bank? Guy Mathot die twee handen op één buik was met Vanden Boeynants? Is dat een slinkse, doordachte strategie van de rechterzijde geweest of hebben de socialistische partijen gewoon zichzelf de das omgedaan? De aard van het beestje, waarbij politieke machtsposities steeds weer de wolven aantrekken, ongeacht de oorspronkelijke ideologie?

  5. Ελα ντε!!hoe doen ze dat??Hoe kan Kouvelis nog steeds zich zelf ,links noemen?? ok Pasok kennen wij, maar Kouvelis en Psarianos??

  6. We zijn allemaal wolven, die op een kans zitten te wachten op een sprong naar het roodste en sappigste vlees.Zie de Nederlandse Minister President Wim Kok naar de ABN/AMRO-bank en recenter nog de socialist vice PM Wouter Bos naar een hoogbetaalde luizenbaan als Partner bij Accountant KPMG.De klagers waren gewoon niet snel en slim genoeg om zo’n felbegeerd plekje te veroveren.Of ze zitten nog “in de wacht”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *