Worstelen geschrapt als Olympische discipline

Misschien is dit nieuws elders een beetje tussen de plooien door gevallen, maar hier in Griekenland heeft het toch wel wat emotie los geweekt. Eergisteren heeft het Internationaal Olympisch Comité, onder leiding van Jacques Rogge, beslist om het worstelen als Olympische discipline te schrappen. Een tweede lezing van de beslissing van het IOC maakt duidelijk dat worstelen op een lijst van zeven sporten komt, waarvan zal worden beslist welke in het programma van de Olympische Spelen van 2020 zullen worden opgenomen.

Maar het blijft hoe dan ook een omstreden beslissing, en het is niet ondenkbaar dat Pierre de Coubertin zich omdraait in zijn graf. Worstelen was een onderdeel van de spelen die in het oude Griekenland werden gehouden en de discipline heeft altijd op het programma van de moderne Olympische Spelen gestaan.  De Olympische vlam wordt maanden voor de Olympische zomer- of winterspelen steeds aangestoken in Olympia, een paar meters naast het Palaestra, het gebouw waar het worstelen in de oudheid werd bedreven.

Nu is dat ontsteken van de Olympische vlam een traditie die door de nazi’s is ingevoerd voor de Olympische Spelen van 1936, maar de nauwe band tussen het worstelen en de Olympische Spelen mag duidelijk zijn. Eerder werd verwacht dat de Moderne Vijfkamp zou worden geschrapt, omdat deze discipline minder kijkcijfers haalt (ik kan het weten – ik heb er de resultaten voor verwerkt tijdens Athene 2004 en het is niet bepaald een populaire sport), maar dat is niet gebeurd. Misschien omdat de sport door de Coubertin zelf werd geïntroduceerd, dat is mogelijk.

In Griekenland wordt deze beslissing in ieder geval gezien als een toegeving aan de commercialisering (maar dat is niet nieuw wat de Olympische Spelen betreft) en de Spelen worden er minder “Grieks”door.

2 thoughts on “Worstelen geschrapt als Olympische discipline

  1. een schande ,zo ziet je maar dat je geen Griek hoeft te zijn om foute beslissingen te nemen

  2. Ik had het gisteren ook gelezen en vind dit ook een erg spijtige, “ongevoelige” beslissing/voorstel vanuit een ivoren toren waar dagelijks wel haute cuisine voor de heren op tafel komt zeker ?
    En deze sport wordt net vooral beoefend in landen waarvan de inwoners (en sporters) een zetje appreciatie kunnen gebruiken…
    Het gaat al lang de verkeerde richting uit met de sporten op het Olympisch programma….dat bewijst de wegrit in Londen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *