“A New Age of Extremes?” – Marc Mazower

Op 12 februari van dit jaar gaf de eminente historicus Marc Mazower, professor geschiedenis aan de Columbia University, en gespecialiseerd in de geschiedenis van de Balkan, een lezing aan de American College of Athens met als titel: “A New Age of Extremes? Historical Reflections on the Politics of the Present Crisis.” Een lezing die de parallellen trekt tussen de Weimar-republiek in het Duitsland van de jaren 30 en het Griekenland van het Memorandum.

Voor hen die Mazower niet kennen: de man is een autoriteit op het gebeid van Balkangeschiedenis en zeker op het gebied van de Griekse geschiedenis. Hij spreekt bovendien vloeiend Grieks, dus hij is geen academicus die ex-kathedrae predikt. Hij weet en voelt waar hij het over heeft.

Ik kon er zelf niet bij zijn, want de lezing begon al om 19:00u en dan ben ik nog steeds niet thuis van kantoor. Maar ondertussen is ze wel online te bekijken. Ik ga hier geen analyse geven van de hele lezing, maar Mazower analyseerde zowel extreem-links als extreem-rechts en komt tot de conclusie dat op dit moment extreem-rechts een veel groter gevaar betekent voor de democratie dan extreem-links, in tegenstelling tot wat de regering Samaras de Griekse bevolking wil doen geloven.

Mazower kent duidelijk de situatie in Griekenland door en door. Het is een hele boterham, en misschien niet meteen in 1 sessie te behappen voor iemand die niet volledig vertrouwd is met de politieke situatie in Griekenland op dit moment (maar als u het de voorbije maanden hier uitgehouden heeft, zal het in ieder geval al wel een beetje helpen, mag ik hopen). Bovendien gaat het snel – en zijn Engels is van hoog niveau. Maar de lezing is absoluut verplichte kost voor iemand die bekommerd is om de Griekse problematiek van de crisis. Dit keer eens niet door de ogen van een econoom, maar door de ogen van een historicus.

2 thoughts on ““A New Age of Extremes?” – Marc Mazower

  1. Hé Bruno, klopt de link? Ik kom er niet in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *