Het blijft rommelen in Skouriës

Skouriës, de naam zal ondertussen wel bekend zijn. Het is de naam van het bos in Noord-Griekenland, in Chalkidiki, waar aan mijnbouw wordt gedaan. De bewoners van de omringende dorpen zijn al maanden, zo niet jaren, aan het protesteren tegen de gevolgen die de mijnbouw voor het milieu zal hebben.

Even ter recapitulatie:

De bewoners worden vaak afgeschilderd en behandeld als terroristen, omdat ze protesteren. En sinds de brandstichting op de mijn, is het alleen maar erger geworden. Zo is er afgelopen week een hoogst twijfelachtige actie geweest van de politie in Thessaloniki. 4 studenten van Ieressos, het dorpje vlak naast Skouries, werden zonder enige verklaring uit hun studentenhuis in Thessaloniki gehaald. Het ging om 2 meisjes en 2 jongens. De meisjes werden na een uur vrijgelaten, maar de jongens werden in de kelder van het politiegebouw opgesloten, zonder enige verklaring en zonder beschuldiging. Elk uur kwamen politiemannen binnen om de jongens te ondervragen en te slaan, tot ze zouden bekennen dat ze bij de brandstichting van Skouries waren betrokken. Ze werden ook gedwongen om DNA-stalen af te staan. Het is een methode die door de overheid wordt gebruikt om een privébedrijf te beschermen. Hoogstmerkwaardig toch allemaal, vindt u niet?

Overigens blijft het protest niet beperkt tot burgers. Eerder deze week was de ambassadeur van Canada op bezoek in Alexandroupolis, vlak bij de Turkse grens. Hij werd daar ontvangen door een burgemeester die bijna met even veel woorden zei, dat Eldorado maar beter zijn bulldozers kan inpakken en kan vertrekken, want hij wil niet zo maar het land afgeven voor mijnbouw. De ambassadeur zat er maar wat schaapachtig bij te glimlachen. Of de woorden van de burgemeester wat gaan uithalen, is nog maar de vraag, want op het moment dat onderstaand gesprek werd opgenomen, zat minister van Buitenlandse Zaken Avramopoulos in Canada aan tafel met de premier van dat land, om over investeringen te praten. En daar viel het woord mijnbouw meermaals.

Schreeuwlelijk Adonis Georgiadis steunt de mijnbouw

Schreeuwlelijk Adonis Georgiadis steunt de mijnbouw

En gisteren was er weer een actie in Skouriës. Dit keer niet van tegenstanders van de mijn, maar van voorstanders! Dat zijn uiteraard voornamelijk mensen die een job hebben gevonden bij Eldorado Gold/Hellas Gold. Maar ook parlementslid Adonis Georgiadis kon het niet nalaten om zich even te laten zien. Niet verwonderlijk: hij staat achter de “investeringen” in Griekenland. Ik zet hier bewust aanhalingstekens, want het is niet duidelijk of veel van de winsten die hier gemaakt zullen worden, weer naar de Griekse economie zullen vloeien.

Overigens zijn de bewoners van Chalkidiki niet de enigen die protesteren tegen industriële ontwikkeling. Ook op Kreta is er weerstand, in dit geval tegen de ontwikkeling van groene energie. Volgens milieugroepen op het eiland, doen de windmolens meer slecht dan goed. Windmolens staan er al langer, maar toch lijken die ook wel een zeker schade aan het milieu toe te brengen, aldus het onderstaande filmpje.

 

 

How could i silence myself from politestv on Vimeo.

21 thoughts on “Het blijft rommelen in Skouriës

  1. geweldig filmpje met de burgemeester van Alexandroupolis! waren er maar meer dergelijke politici, die gewoon durven zeggen waar het op staat.

  2. kunnen ze de windmolens niet in zee bouwen gelijk in belgie ???????????????

  3. zo als Hans dat zegt, zou meer burgemeesters moet zijn als die van Alexandroupoli.
    @Bruno, waarom neemt Adonis zijn Eugenia niet mee als hij ergens op bezoek gaat, het is zo een mooi plaatje!ik heb haar lang niet gezien!!

  4. Erg beklijvend, dat filmpje over Kreta, met op het einde een prachtig nummer van Nikos Xylouris!
    @Bruno: Weet je misschien meer over de rechtszaak?

  5. @Anna, ik moet je jammer genoeg het antwoord schuldig blijven.

  6. Ik ben 100% voor groene stroom, er zijn genoeg plaatsen op Kreta waar de windmolens en zonnepanelen niet storen, maar zolang als er zakkenvullers zijn en wildgroei bij dit en andere projecten veranderd er niks.

  7. gewoon uit curiositeit: van welke partij is die burgemeester?

  8. Wooooow – de burgemeester kon niet duidelijker zijn. Waarom zitten er in Athene niet zulke mensen? Die het beste voor hebben met Griekenland en niet enkel met hun eigen? Dikke pluim aan deze burgemeester!!!

  9. hij is van ND, en is een advocaat van 68 jaren oud.

  10. kijk eens: ND en toch van het goede hout. er is nog hoop?

  11. Groene stroom moet men niet verwarren met “nepinvesteringen in groene stroom” waarbij men overal in Griekenland windmolens neerzet, niet om groene stroom op te wekken, maar om de subsidie voor het bouwen ervan te incasseren. Vraag maar ‘s hoe het zit op Kos. Na vele jaren is het windmolenpark van de heer Mytilinaios aldaar nog altijd niet verbonden met het net…

  12. Toen ik in de jaren 90 op het oosten van Kreta was, in de buurt van Sitia, en verder naar het klooster van Toplou, stonden er al overal windmolens op de bergen. Naar het schijnt behoorde al het land aan het klooster toe. De abt had overal windmolens gezet en daar vette subsidies voor opgestreken. Hoewel het steeds flink waait in het oosten van Kreta, heb ik de turbines nooit zien draaien.

  13. The Pan-Cretan Network against Industrial RES filed on October 14, 2012 an appeal to the Greek Council of State to cancel these projects. The action was signed, within a very short period, by 1275 people, 11 municipal councils and 84 institutions and associations from across the island in an unprecedented mobilization in the legal history of the country.

    The time for the hearing in the Council of State is approaching and our voice against this planned crime has to be heard even louder from all corners of Greece, Europe and the world.

    Bron: https://sites.google.com/site/pancretannetagainstindustrrse/home, maar de website lijkt aan een update toe, want intussen zou het eerste verhoor al hebben plaatsgevonden… Wie weet meer?

  14. toevallig gisteren over gehoord. een oude bekende die weer terug komt, ex van mvr Damanaki (τυχαιο), eigenaar van wind molens, mnhr Karagkoules.
    http://kourdistoportocali.com/articles/18886.htm
    http://www.politis-gr.com/?p=3626
    Κομπινα= Con +bin. λαμογια ,λεφτα πολλα στην ραχη του φτωχου λαου.

  15. 3894/2010 – fast track met deze wet in 2010 willen ze met onderzees kabel kreta verbinden aan vaste land en europa. deze is goedkeurt vorige jaar en moet nog geïnstalleerd?? fast track!!!

  16. Windturbines staan niet direct garant voor GROENE energie. Men moet alles incalculeren, daarmee bedoel ik de energie die het heeft gekost om die windturbine te vervaardigen, en de energie die het zal kosten om na zijn levenseinde de boel terug te recycleren tot wat de diverse gondstoffen waren in hun beginstadia.Ga er maar aanstaan , en geef eens een correct cijfer.
    Dan het rendement, Ofwel waait het niet hard genoeg en staan ze daar roerloos in het landschap, of het waait te hard en moet men ze stillegen alvorens ze anflarden gaan.
    DE impact op het milieu is nefast, aangezien ze onder zo een turbine het hele ecosysteem overhoop wordt gehaald, door de luchtverplaatsing . Er zullen hier direct wel wat mensen in de pen kruipen en dat af doen als flauwe kul, maar niets is minder waar. Ik door kruis al jaar en dag de zuidflank van de Psiloritis en de Mesaravl

  17. het vervolg; en de Mesaravlakte op zoek naar planten , zowel bloemen en andere planten.
    Op zeven jaar heb ik veel zien veranderen, en niet in de positieve zin. Ik ben geen botaniker maar ik zie wat ik zie , en de gegevens van planten, met inbegrip van foto’s en GPS-gevens, zijn wat ze zijn. Ik werk met de lijsten van Natura 2000, en heb daarmee een goede referentie, ook mijn contact met de auteurs van het mooie boek,” Flowers of Crete” is een welgekome bron.Het is de natuur die me naar hier heeft gelokt, niet de mensen , laat dat duidelijk zijn. Van de dorpelingen bij ons in het dorp geen kwaad woord, maar eens dat in Mires of Tymbaki een winkel of andere zaak binnen stapt ,kan best je oren sluiten en je ogen goed open trekken. Voor al als ze van walsteken met mai fraind.
    Ik ben weer afgedwaald van het onderwerp, maar als men de groententuin van Gr , wil omtoveren naar een energiepark, en een de energie wil transporteren via een onderzeese kabel, die wel ietje meer kost dan een fiberkabel voor datatransport , dan zijn ze te zot om los te lopen. Als ze het ecosysteem omzeep hebben geholpen, gaan ze dan met een penseeltje de bloemen komen bestuiven??Want het begin van iedere vrucht , of het een groente is of fruit,is nu eenmaal een bloeqsem of bloem.Armzalig mensDOM toch.

  18. @Anna er zijn een paar Facebookgroepen van activisten tegen hernieuwbare energiegroepen op Kreta:
    https://www.facebook.com/pages/Stop-%CE%A4%CF%89%CF%81%CE%B1-%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CE%91%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%92%CE%B1%CF%80%CE%B5/179026495544410?ref=stream
    https://www.facebook.com/pagkritiodyktioagonakatavape

    Ik heb nog geen tijd gehad om het te bekijken, maar misschien is daar wel iets terug te vinden over de rechtszaak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *