Noodtoestand in Rhodos

Rhodos, het “eiland van de zon” in het zuidoosten van de Dodecanese, is ee geliefde toeristenbestemming. Het eiland is rijk en kent doorgaans weinig problemen. Echter, de laatste week kwam het wel vaker in het nieuws. Vorige week was er een stevige aardbeving, die de toeristen in angst de straat opjoeg (als je nog nooit een aardbeving hebt meegemaakt, is dergelijke ervaring best wel angstaanjagend).
Sinds gisteren is op het eiland de noodtoestand van kracht. In het zuidelijke gedeelte van het eiland, nabij het dorp Agios Isidoros, staan grote delen bos in brand. Dat gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling die het bluswerk van de 6 vliegtuigen en 3 helikopters en de 80 brandweermannen flink bemoeilijkt. De prefect van de Dodecanese eilanden schat dat er reeds 1000 hectare bos in de vlammen is opgegaan. Er dreigt op dit ogenblik gelukkig nog geen gevaar voor woningen e.d.
Er is een man aangehouden die verantwoordelijk wordt geacht voor de brand omdat hij een stuk land had schoongemaakt en vervolgens de droge gewassen in brand had gestoken (voor vele Grieken blijft een “vuurtje” de meest voor de hand liggende oplossing om afval te verwijderen). Dat is dus weer uit de hand gelopen. Het mag misschien ongelofelijk lijken dat de bevolking niet weet dat ze maar beter geen vuurtje kunnen stoken, maar het moet gezegd dat de overheid er ook weinig aan doet om mensen te informeren. Je kunt niet van iedereen verwachten dat ze hun gezond verstand gaan gebruiken.

Update 24-07-2008: de brand heeft zich gisteren nog flink uitgebreid, maar is vandaag beperkt tot 1 front, vlak bij het bosrijk gebied van Profilia. Volgens de burgemeester van Rhodos zijn zeker 2000 hectare naaldbos in de vlammen opgegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *