Voetballer brengt hitlergroet

Voetballer Georgos Katidis brengt hitlergroet

Voetballer Georgos Katidis brengt hitlergroet

Flink wat opschudding in de Griekse voetbalwereld. In de wedstrijd AEK – Veria bracht Georgos Katidis gisteravond in de 85ste minuut de 2-1 op het scorebord voor de thuisploeg. Hij was daar zo blij mee dat hij spontaan een nazigroet bracht, zoals te zien op de foto.

Er kwam heel wat reactie, aanvankelijk in de sociale media, waar Katidis als fascist werd bestempeld. Ook de spionkop van AEK reageerde heel snel: Katidis werd meteen als ongewenst beschouwd. U moet weten dat AEK staat voor Athlitiki Enosi Konstantinopoleos – de sportvereniging van Constantinopel. Traditioneel was het de ploeg met inwijkelingen vanuit Klein-Azië. Je kon veel over de ploeg zeggen, en over de supporters, maar racisme lag steeds moeilijk.

Katidis zei meteen op twitter dat hij geen fascist was en als hij wist wat de groet betekende, dan zou hij die niet gebracht hebben. Ofwel is de jongeman oerdom, ofwel liegt hij dat hij zwart ziet. Wie in het Griekenland waar Gouden Dageraad constant in het nieuws is, niet weet wat een nazigroet is en wat die betekent, leeft op en andere planeet. Zijn coach Ewald Lienen schijnt ook op die planeet te leven, want hij zei dat Katidis wellicht iets had gezien op het internet, en de begroeting nadeed, zonder er bij na te denken.

Volgens Katidis begroette hij een vriend in de tribune, na zijn doelpunt. Ik heb al wel een aantal mensen gezien die elkaar zo begroeten in Griekenland en die weten heel goed waarom ze dat zo doen.

Ook de Griekse voetbalbond heeft snel gereageerd. Vanmiddag werd de beslissing genomen dat Katidis levenslang geschorst is uit de nationale voetbalcategorieën. Hij zal dus niet meer in Griekenland voetballen. Vanuit politieke hoek kwam er ook reactie, en dit keer ook van premier Samaras die op de herdenking van de jodenvervolging in Thessaloniki is (waar hij trouwens met sinaasappelen werd bekogeld, maar dat is een ander verhaal).

Wat me opvalt in dit verhaal, is dat een jonge voetballer meteen wordt veroordeeld voor deze actie, terwijl er 18 parlemensleden zijn die op dergelijke manier groeten, terwijl daar niets wordt over gezegd, omdat ze democratisch verkozen zijn. Dat schijnt overigens ook de mening te zijn van de voorzitter van de Europese raad Herman Van Rompuy, toen ik hem vanmiddag hoorde antwoorden op de vraag hoe hij de opkomst van Gouden Dageraad en andere bewegingen in Europa ziet (zo rond minuut 6). Van Rompuy zei ook dat de Grieken democratisch gekozen hebben om in de euro te blijven. Ik vraag me af of Van Rompuy weet hoeveel procent van de stemmen Nea Dimokratia in juni 2012 heeft gekregen. En ik vraag me ook af of Van Rompuy weet heeft van de zeer democratische Griekse kieswet die de winnaar van Griekse verkiezingen 50 bonuszetels in het parlement geeft.

3 thoughts on “Voetballer brengt hitlergroet

  1. μια πατσαβουρα ξερει μονο ενα πραμα, τη βρωμια.

  2. τρεχει το πραμα γρηγορα.και μονος του να μην το εγραψε δεν θα το ξεχασει ποτε του,ισως καηκε μαζι με τα ξερα. τους αλλους 18 την αλλη φορα, αν και ειναι ευθυνη του σοφου λα(γ)ου
    http://www.aek365.com/a-255789/katidhs-thetw-ton-eauto-mou-ektos-aek.htm?fb_action_ids=587922504554006&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22587922504554006%22%3A551149201584190%7D&action_type_map=%7B%22587922504554006%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

  3. Ofwel is die man een dommerik, ofwel een ‘overtuigde’. Een ‘overtuigde dommerik’ kan ook. Dat zijn wellicht de ergsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *