Papegaaien

Een studie van de Athens University of Economics and Business in samenwerking met de Universiteit van Macedonië (de Griekse, dus) toont aan dat universiteitsstudenten hun slechte gewoontes uit het lager en middelbaar onderwijs gewoon verder zetten. Wat betekent dat precies?
– 93,2% van de studenten heeft nooit of in zeer uitzonderlijke omstandigheden relevante boeken, studies of artikels gelezen uit de bibliotheek of op het web.
– 1 op 4 studenten leert nog steeds alles klakkeloos uit het hoofd zonder te begrijpen wat hij precies leest.
– 62,5% leert enkel datgene wat als absoluut noodzakelijk wordt beschouwd.
– 72,1% gelooft dat het belangrijk is om notities bij te houden tijdens de les om zo de leerstof beter te begrijpen. Echter, 56,6% neemt geen notities omdat ze niet weten hoe dat moet.
– 6 op 10 studenten heeft er voor gekozen om te studeren zodat ze makkelijker een goede job kunnen vinden en niet omdat de studie hen interesseert.

En dan te bedenken dat er jaarlijks tienduizenden Griekse studenten aan universiteiten in het Verenigd Koninkrijk studeren omdat ze geen plaatsje hebben kunnen bemachtigen in de Griekse universiteiten, waar de ingangsproef bijzonder moeilijk is (die ingangsproef zijn de zogenaamd panhelleense examens), wat er toe leidt dat velen er van overtuigd zijn dat het niveau van de Griekse universiteiten zeer hoog is. De redenering is: als iemand die in de UK binnen raakt op een universiteit (waar het niveau erg hoog ligt – dat is algemeen geweten), nadat die niet is binnengeraakt in een Griekse universiteit, dan moet het niveau hier wel uitzonderlijk hoog liggen.
Voor zover ik er een zicht op heb, lijkt het mij in ieder geval bijzonder moeilijk om aan een Griekse universiteit uit de klauwen te blijven van de jongerenafdelingen van de verschillende politieke partijen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *