Brandstichters

We horen de hele tijd dat er bosbranden zijn in Griekenland en dat die vaak zijn aangestoken door grondspeculanten. Maar is dat altijd wel het geval. Een week geleden schreef ik al dat een studie aantoonde dat die grondspeculanten niet de hoofdoorzaak zijn van de branden.
Over het algemeen horen we nooit wie of wat er nu verantwoordelijk was voor een brand. Vandaag zijn echter een paar dingen aan het licht gekomen.
Op dinsdag was er een grote brand ontstaan nabij Dervenochoria (waar vorig jaar de verwoestende brand van Parnitha was begonnen), waarbij een munitiefabriek even gevaar liep. De “dader” is een onderofficier van de luchtmacht, 27 jaar oud. De jongeman deed een routineonderzoek naar de staat van een brandstofleiding die door de bossen loopt. Daarvoor moest hij op bepaalde plaatsen een verzegelde kist openen waarin de meters zich bevinden. In één van de kisten zat een wespennest. Onze onderofficier stak wat papier in brand om de beestjes uit te roken. En dat is dus uit de hand gelopen. Resultaat: een paar honderd hectaren bos zijn in de vlammen opgegaan.

In Kreta waren er 2 grote branden, 1 in de buurt van Ierapetra en 1 in de buurt van Makri Yialos, onder Sitia. Beide branden waren aangestoken door herders die graasland wilden vrijmaken voor hun kuddes. Dat ze daar ondertussen nog altijd niet begrepen hebben dat dit ernstige gevolgen kan hebben op een winderige dag. Onwetendheid? Kretenzische koppigheid? In ieder geval is het ook daar flink uit de hand gelopen. Resultaat: zie hierboven.
De brand van eergisteren in Markopoulo was vrij snel onder controle. Een paar huizen hebben lichte schade opgelopen en de omvang van de brand viel nog mee. De brandweer heeft een paar “ontstekingsmechanismes” gevonden (meestal een fles met bezine of iets dergelijks). Dit is zeker het werk van iemand die hoopte om bouwgrond vrij te maken (zeker als je weet dat dit in een zone is waar huizen staan).
Dus van de 4 branden was er eigenlijk maar 1 die het werk was van opzettelijke brandstichting. Het is natuurlijk geen betrouwbare steekproef, maar het geeft toch wel een idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *