Bom aan de voet van de Akropolis

Toegegeven, het klinkt beangstigend: gisteravond omstreeks 20:30u is er een bom ontploft aan een huis aan de voet van de Akropolis, niet ver van het bekende restaurant Dionysos.

Dit was niet zo maar een aanslag met gasflesjes, zoals we er wel meerdere hebben gezien. Dit was ernstiger. De krant Eleftherotypia kreeg een telefoontje dat de bom zou ontploffen vlak bij het huis van de Griekse reder Nikos Tsakos. Daardoor kon de politie te buurt tijdig ontruimen en vielen er geen gewonden.

Tsakos is één van die befaamde rijke Griekse reders die weinig belastingen betaalt in Griekenland. Hij is de eigenaar van Tsakos Energy Navigation.

Maar de reden voor de aanslag ligt wellicht niet bij het feit dat de man een reder is, maar wel dat hij tot januari van dit jaar lid was van de Raad van Bestuur van Bank of Cyprus, één van de Cypriotische banken die de komende dagen flink zal worden geherstructureerd.

De naam Tsakos is ook gevallen in een zaak waarbij 1 miljoen euro aan smeergeld is gegeven in een zaak waarbij olie van Venezuela naar Houston moest worden vervoerd per scheepstanker. Meer vindt u er hier over.

Wat er ook van zij: de aanslag toont aan hoe gespannen het klimaat is, nu vele mensen hun geld zullen kwijtspelen door de crisis in Cyprus. Het zou me niet verbazen dat dit pas het begin is.

3 thoughts on “Bom aan de voet van de Akropolis

  1. Iraklion, Creta, Greece. Tot eergisteren was hier rechtover een kleine meubelwinkel. Gisterenochtend was dat ineens een Bank of Cyprus geworden. Met uithangborden, bankautomaat en al. Binnen enkel twee bureautafels en een computer. De bank was meteen ook open.
    Vandaag РBig Bank Run Day Рgingen rond de middag de rolluiken naar beneden. Enkel mensen met een of ander pasje ̩n (leeg) valiesje mogen binnen.
    Het geld dat ‘Moedertje Europa’ langs de voordeur naar Cyprus heeft versluisd, komt er langs buitenlandse achterdeuren even snel weer uit.

  2. Ben het met je eens Bruno, dat dit pas het begin is zou mij ook niets verbazen. Laten we er voor zorgen dat er zo min mogelijk onschuldige slachtoffers vallen!

  3. ik hoop het, Frits. maar als sommigen net plannen hebben om onschuldige slachtoffers te laten vallen zal er niet veel aan te verhelpen zijn, vrees ik. als het maar niet weer de richting van de loden jaren ’70 en ’80 opgaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *