Job Fair Athens 2013

Job Fair Athens - op 3 & 4 april in Technopolis, Gkazi

Job Fair Athens – op 3 & 4 april in Technopolis, Gkazi

Mooi initiatief van de Griekse universiteitsstudenten: een jobbeurs waar toekomstige sollicitanten in contact kunnen komen met mogelijke werkgevers. Job Fair Athens wordt al voor de derde keer georganiseerd. Het klinkt een beetje wrang in deze tijden waar ongeveer 150.000 nieuw afgestudeerden Griekenland al hebben verlaten de voorbije jaren. Dit cijfer werd openbaar gemaakt op een congres dat vorige week werd gehouden aan de Universiteit van Macedonië in Thessaloniki. Naar 70 landen zijn ze ondertussen al uitgeweken. Een heuse brain drain, kun je wel zeggen.

Maar er is natuurlijk wel weinig toekomst voor pas afgestudeerden in Griekenland. De werkloosheid in de leeftijdscategorie van 15 tot 24 jaar, ligt op meer dan 60%. Dus slechts 1 op 4 jongeren slaagt er in om een baan te vinden. En wat voor baan is dat dan? Vaak gaat het om een deeltijdse baan, een paar uurtjes per dag. Misschien in een call center, waar je mensen moet opbellen om hen een speciaal telefoonabonnement aan te smeren. Of misschien, als je een brommertje hebt, kun je pizza’s gaan ronddelen. Waarmee ik wil zeggen: veel uitdagende jobs zijn er niet.

Job Fair Athens brengt de jongeren in contact met een paar Griekse bedrijven die nog wel redelijk interessante jobs aan te bieden hebben. Maar dat zal natuurlijk enkel maar voor the chosen few zijn. Met één van de bedrijven die de Job Fair steunt, heb ik persoonlijke ervaring. Het mag dan wel een bedrijf zijn dat interessante jobs heeft, maar het salaris is niet meteen om over naar huis te schrijven, en er wordt een psychologische druk uitgeoefend dat je zo veel mogelijk uren presteert zonder dat je daarvoor wordt vergoed. Maar goed, dat is mijn persoonlijke verzuchting.

Op de Job Fair zullen afgestudeerden ook een cursus krijgen in het opstellen van CV’s. En dat is hard nodig. Ik had de voorbije weken twee vrije plaatsen in mijn team op kantoor die ik moest opvullen. De CV’s die ik kreeg (en dat was niet van pas afgestudeerden), waren niet bepaald uitnodigend. Alles staat lukraak op één A4’tje, zonder ook maar enige structuur. En het Engels staat vol fouten. Een begeleidende brief krijg je er ook niet bij en dus kun je je afvragen in hoeverre de werkzoekende echt wel geïnteresseerd is in deze job. Nu weet ik wel dat de Grieken de voorbije decennia jobs vonden via bekenden, familieden of politici. Misschien is dat de reden waarom ze ook niet weten hoe ze precies voor een baan moeten solliciteren.

Hopelijk leidt die Job Fair Athens ergens toe. In ieder geval kan het vrijwillig initiatief alleen maar worden toegejuicht. Vanuit de overheid is een dergelijke beurs nooit eerder georganiseerd. Wellicht omdat er te weinig stemmen door te rapen zijn.

Morgen en overmorgen in Technopolis in Gkazi.

2 thoughts on “Job Fair Athens 2013

  1. Prima initiatief. Helaas is het overal in Europa moeilijk om aan een goede baan te komen, maar sommige landen bieden een beter perspectief dan andere. Dit is nu Europa, dus waarom niet even in het buitenland kijken met betere vooruitzichten? Je blik verruimen kan geen kwaad. Zeker niet voor net afgestudeerden zonder enige vorm van ervaring.

  2. interessant wat je beschrijft – bij ons worden af en toe mensen ontslagen omwille van herstructureringen, dus niet omwille van prestaties. En die mensen vinden bijna allemaal vrij snel weer werk. Het gaat dan wel om ervaren mensen met een professionele werkattitude, en daar is ondanks alles nog steeds vraag naar.

    BTW, als je nog eens vrije plaatsen hebt, misschien kunnen je lezers wel iemand aanbevelen; zoals je zegt: zo gaat het hier meestal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *