Ex-onderminister beschuldigd van woekerpraktijken

Ex-onderminister van Onderwijs en voormalig PASOK parlementslid Ioannis Anthopoulos is eerder deze week in beschuldiging gesteld voor corruptie en voor misbruik van zijn positie. Hij is vrijgelaten op borgtocht: de politicus/advocaat moest daarvoor 200.000 euro ophoesten en hij mag het land niet verlaten.
Anthopoulos zou met een bende woekeraars een fictief handeltje hebben opgezet ten nadele van een tabaksbedrijf in Kavala. De eigenares van dit bedrijf zou een goede 10 jaar geleden Anthopoulos hebben benaderd omdat de fabriek in geldnood verkeerde. De ex-onderminister zou haar hulp hebben beloofd en hij zou als advocaat zijn tussenbeide gekomen bij de 7 verkoopscontracten voor tabak, van 2002 tot 2005. In Griekenland mogen policiti overigens naar hartelust cumuleren. De arme drommels verdienen zo weinig dat ze moeten bijklussen om rond te komen.
Zo leek het of het tabaksbedrijf onverwerkte tabak doorverkocht aan een ander bedrijf, terwijl op dezelfde dag verwerkte tabak van dat tweede bedrijf werd doorverkocht aan een Besloten Vennootschap met slechts 1 werknemer, aan een prijs die 10% hoger lag dan de marktwaarde. Volgens de documenten die in het bezit zijn van de rechtbank, behoorde de BV toe aan de dochter van de eigenares van het tabaksbedrijf.
Volgens de aanklacht vormt het bedrag van 10% een woekkerruil ten voordele van Anthopoulos, die daarmee ongeveer 1.757.800 euro op zak stak, terwijl volgens experts de verkopen van tabak nooit hebben plaatsgevonden.
De openbare aanklager heeft inzage gekregen in de rekeningen van de ex-onderminister en zijn vrouw en heeft daar overschrijvingen gevonden ter waarde van 700.000 euro.

De beschuldigde ex-politicus beweert dat het geld een lening was van de eigenares van het bedrijf om de bouw van zijn villa in de dure kustvoorstad van Athene, Voula, te financieren. Alleen: er is geen spoor te vinden dat Anthopoulos na 2005 ook maar een fractie van het geld teruggestort heeft aan de eigenares van het tabaksbedrijf, dus het is moeilijk vol te houden dat het om een lening ging.

Het is eens te meer een bewijs dat Griekse politici corrupt als de neten zijn. En misschien generaliseer ik nu, maar toch denk ik niet dat ik overdrijf. Als er iets positiefs aan dit verhaal is, dan is het wel dat justitie eindelijk achter de politici lijkt aan te gaan.

3 thoughts on “Ex-onderminister beschuldigd van woekerpraktijken

  1. Ik ben het helemaal met je eens Bruno. Ik ben ook blij te lezen dat eindelijk justitie hier achteraan gaat. Ik zou zo zeggen wie volgt. Kaalplukken de corrupte lui en het geld teruggeven aan het volk van wie ze het hebben gestolen. En laat justitie ervoor zorgen dat de veroordeelden de rest van hun leven (nadat ze hun straf in de gevangenis hebben uitgezeten) slijten in armoede.

  2. Een ingewikkeld verhaal. Maar zeker positief als de justitie haar werk doet.

  3. Niet zo ingewikkeld. Zelfde constructie als de Nederlandse vastgoedfraude. Uiteindelijk komt het erop neer dat geld blijft hangen bij mensen met macht die daarvoor een “tegenprestatie” hebben geleverd. CORRUPTIE dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *