Koolwaterstoffen gevonden

Het was een bericht dat al op 1 april bekend is gemaakt, maar omdat het als een grap zou kunnen worden geïnterpreteerd, heb ik het niet eerder gepost. Het schip “Nordic Explorer” van het Noorse bedrijf PGS heeft de voorbije 5 maanden seismisch onderzoek uitgevoerd rond de Ionische eilanden en voor de kusten van Kreta en heeft daar aardolie en gas ontdekt. Dat is bevestigd door het ministerie van Milieu, in een bericht waarin stond dat er “duidelijke en interessaten geologische structuren aanwezig zijn die op mogelijke koolwaterstofreserves kunnen wijzen.”

Nogal voorwaardelijk allemaal, maar de onderzoekers zeggen dat ze inderdaad koolwaterstoffen hebben gevonden in 30% van de stalen die zijn genomen in een gebied van 225.000 vierkante kilometer. Binnen het ministerie is een directoraat voor Petroleumzaken opgericht dat zich nu moet bezig houden met het verwerken en interpreteren van de resultaten van het onderzoek.

En daarna zal er een openbare aanbesteding worden opgestart omde gebieden die koolwaterstoffen bevatten, uit te besteden vanaf de eerste helft van 2014. De 3 contracten voor de streek rond Ioannia (dus voor de kust van Epirus), de golf van Patras, en Katakolos (voor de westkust van de Peloponnesos), die in 2011 al zijn opgesteld, zouden dus al snel kunnen worden ondertekend. Er is al flink wat interesse van Total uit Frankrijk en van ExxonMobil uit de Verenigde Staten. En gaat u me nu vooral niet vertellen dat dit geen rol gaat spelen in de komende onderhandelingen met de trojka. We zien al wat er met de gasreserves van Cyprus gebeurt. De gemiddelde Griek zal hier in ieder geval niet beter van worden.

3 thoughts on “Koolwaterstoffen gevonden

  1. volgens sommigen hier op deze site zijn de olie- en gasreserves fabeltjes Bruno ben je heel zeker dat het geen 1 april grap is ? 🙂

  2. excuses graag naar Real fm, Chardavelas neem ze zaterdag in ontvangst.

  3. Indien er iets van komt, moet de gemiddelde Griek nu zijn kans nemen om er ook beter van te worden. Hopelijk heeft hij de laatste verkiezingen gekozen voor wie hem zal vertegenwoordigen in zulke onderhandelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *