Admiraal Nikos Pappas overleden

Op 25 mei 1973 doet de torpedojager “Velos” (pijl) mee aan een NAVO-verdedigingsoefening. Op dat moment is de junta van Georgos Papadopoulos nog steeds aan de macht in Griekenland. De bevelhebber van het schip, na overleg met zijn bemanning, zegt tegen de NAVO dat zijn schip de oefening zal verlaten.

De torpedojager keert terug naar de Italiaanse kust en zendt de volgende engelstalige boodschap uit via de boordradio.

“Trouw aan de alliantie en de cultuur van onze volkeren, die is gegrondvest op de beginselen van democratie, individuele vrijheid en respect voor wetten, zien alle officieren en bemanning (270 man) van mijn schip, als één man, trouw aan de gegeven eed, met  onze diepste spijt af van de oefeningen. Met de sympathie van de gehele vrije wereld zullen we proberen om de democratie te herstellen in Griekenland.

Het is u zeker bekend, en vooral bij de Amerikanen, dat een bende zelfzuchtige officieren in Griekenland een onmenselijke en hatelijk dictatuur hebben opgelegd zes jaar of meer geleden. De huidige opstand van de marine speelt in op de gevoelens van het hele volk in ons land.”

De admiraal van dit schip was Nikos Pappas. Zijn boodschap werd ontvangen voor de leider van het eskader van schepen, de Turkse admiraal Biren, die meteen antwoordde: “Good luck Νick”.

De NAVO-commandant heeft nooit geantwoord.

Nikos Pappas is gisteren op 83-jarige leeftijd overleden.

De junta van Papadopoulos heeft nooit veel aanhang gekend bij de zeemacht en daarom was het niet verwonderlijk dat de opstand vanuit die hoek kwam. Er zijn zelfs ook plannen binnen de marine geweest om het hoofd van het Kolonelsregime om te brengen.

De torpedojager Velos kunt u bezoeken in Palaio Faliro, aan de kust nabij Piraeus. Die ligt daar aangemeerd naast de historische pantsercruiser G. Averof. En als u een eindje verder stapt, ziet u ook een reconstructie van een trireem liggen. Zeker aan te raden bij een bezoek aan de Griekse hoofdstad.

8 thoughts on “Admiraal Nikos Pappas overleden

  1. Een stukje geschiedenis, waar ik zelf niet van op de hoogte was. Maar dat is geen schande immers “Semper homo bonus tiro est” ofte ” Een goed mens blijft altijd een beginneling” . Naar Martial , een Romeinse dichter.

  2. van 71 tot 80 de turkse junta was onder leiding van wie denk je??
    caglayangil.

  3. hij die whisky dronk met Mitsotakis toen die laatste op de vlucht moest voor de junta?

  4. @Bruno;
    Ik bijt me vast als een Pitbul in de geschiedenis van het land waar ik me als xeni bevind, zeg maar waar ik te gast ben. Maar het aschima griechlisch van tzimis vraagt me te veel energie om te vertalen naar het gezond boerenverstand. Aldus vraag ik het aan U om ” caglayangil” nader te verklaren. Dwz wie is dat en hoe moet ik die naam in zuiver Grieks schrijven.
    @ Sorry tzimis , maar U bent ééntje van de verloren generatie,kop noch vis, en telkens kom je verrasend uit de hoek met schabouwlijk Grieks en dito Nederlands,kies eindelijk eens voor een klare taal, Schrijf wat waar is , drink wat klaar is.

  5. maar Jef je snapt het in eens of niet, anders heeft het geen zin.ook nog als je goed kijk in het nederlands geschreven. ik gebruik als het kan nooit grieklish. Bruno had het direct.
    het gaat om een Turkse politicus een goede vriend van Mitsotakis ,die ken je wel dacht ik.
    http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%B0hsan_Sabri_%C3%87a%C4%9Flayangil
    dat zijn de junta’s van Turkije
    1960-1966, onder Cemal Gürsel en Cevdet Sunay, 1971-1980 onder İhsan Sabri Çağlayangil en Fahri Koruturk, 1980-1989 onder Kenan Evren.

  6. Ah en als u toch alles zo veel interesseren, maandag tot vrijdag van 13 uur tot 14 uur griekse tijd op real fm. goed luisteren. en als u vragen heeft ik kan u een telefoon nr geven en daar belt u mee. ze hebben altijd antwoord, u vraagt naar Apostolis.

  7. @tzimis
    Een antwoord klaar … dat ken ik . Een antwoord van een Officier krijg je onmiddelijk, maar je kan er niets mee doen. Een voorbeeld “Twee balonvaarders zitten in een kooi van een warmeluchtbalon, en zijn het noorden kwijt en ook hun kaart. Dus laten ze hun ballon zakken tot op een hoogte dat men kan communiseren met iemand die zich op de begane grond bevindt. Ze zien iemand die zijn hond uitlaat en vragen ” waar zitten we nu eigenlijk?” en de man op de beganegrond antwoord ” in een mand van een warmeluchtballon”. De vraagsteller draait zich om naar zijn maat en zegt ” das zeker een Officier , direct een antwoord maar je kan er geen kloten mee doen.” Etsie iene ie zoie”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *