Op zoek naar een nieuw leven – met nieuwe waarden

Er wordt de laatste tijd hoe langer hoe meer gesproken over de verloren generatie van Griekenland. Jongeren die geen job kunnen vinden en voor wie de toekomst weinig perspectief biedt. Grieken die naar het buitenland trekken in de hoop daar een job te vinden. Naar verluidt zouden er zo al 150.000 Grieken hun land hebben verlaten. Maar er zijn ook Grieken die hun heil zoeken op het Griekse platteland. Ze hopen dat ze voor hun eigen levensonderhoud kunnen instaan door zelf eten te kweken. Vaak is het een romantisch idee, en heel vaak moeten mensen die uit de stad komen hun hele waardensysteem bijstellen.

Voor diegenen die naar Ikaria trekken, is dat zeker het geval. Ikaria is een speciaal eiland. Ikarioten hebben altijd alles op hun eigengereide wijze gedaan. Het land voorziet in alles: goeie wijn, honing, kaas, brood en af en toe een stukje geitenvlees. En geen stress. Wie al op Ikaria is geweest, zal het al wel gezien hebben: het leven heeft er zijn eigen ritme. Winkels gaan open wanneer de eigenaar er zin in heeft. Idyllisch? Misschien wel, maar het leven is er niet zo makkelijk. Eén van mijn landgenoten die hier in de coulissen ook meeleest, woont op Ikaria, en af en toe denk ik dat hij een moeilijke maar hele goeie keuze heeft gemaakt, hoewel ik zelf nog niet op het eiland ben geweest.

Wetenschappers zijn er achter gekomen dat er een heel hoog percentage van honderdjarigen op Ikaria woont. Er is daar iets in de lucht, in de grond, of in de mentaliteit dat er voor zorgt dat de bewoners er erg oud worden. De levenswijze zal er zeker ook mee te maken hebben. En het feit dat er inderdaad geen stress is. En ook: de mensen dansen er erg veel. En dansen lijkt echt wel een goeie therapie te zijn voor een lang leven.

Little Land is een documentaire waarin de 35-jarige Thodoris wordt gevolgd, vanaf het moment dat hij zich op Ikaria vestigt. Hij ontdekt er een samenleving met een eigen cultuur van autonomie en samenwerking. De documentaire is op het festival van Thessaloniki vorige maand voorgesteld, en heeft daar de WWF Award en de ERT3 (de TV-zender) weggekaapt. Misschien is de levenswijze van de Ikarioten nog een les voor de rest van de mensheid in deze tijden van economische en sociale crisis.

LITTLE LAND – trailer from Anemon on Vimeo.

De documentaire zal te zien zijn op 17 april in Athene, in het Franse Instituut in het kader van de CineDoc festival.

2 thoughts on “Op zoek naar een nieuw leven – met nieuwe waarden

  1. Ooit vroeg een bevriende griek mij wat ik nou het mooiste vind hier in G’land, en toen kwam ik uit op ‘hoe vol overgave mensen hier kunnen dansen’.
    Toen ik mensen hier zag dansen, zoals de man in dit filmpje met de ogen dicht, ben ik ook van de griekse muziek gaan houden. Niks mooier dan zo’n avond met eten, drinken, mensen die intens meezingen met de muziek en dan die dans…….

  2. Nog 4 weken en we zijn ook weer op Ikaria . Zelfs de Grieken hier weten niet wat we daar willen vinden : er is niets te zien . Maar de rust , de gastvrijheid en , inderdaad ook de panigiri , waar het samenzijn iets magisch heeft , is iets waardevols wat men in dit hectische apenland niet meer vindt . 100 jaar zullen wij wel niet worden ( we wonen onder de AGFA-rook ) maar onze dagen op Ikaria , geven ons weer voldoende zuurstof .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *